Citric Acid (kwas cytrynowy) – co to jest?

Citric Acid po polsku to nic innego jak popularny kwas cytrynowy. Należy do grupy związków organicznych – hydroksylowych kwasów (AHA). Charakteryzuje się białą barwą oraz krystaliczną strukturą. Ma wyraźnie kwaśny smak. Rozpuszcza się w wodzie i alkoholach. Na szeroką skalę wykorzystuje się go w przemyśle spożywczym, kosmetycznym, ogrodniczym, paszowym, farmaceutycznym. Sprawdź, czy jest bezpieczny!

citric acid

Citric Acid – działanie

citric acid woda

Kwas cytrynowy wykazuje zróżnicowane działanie. Po pierwsze, jego wyższe stężenie działa złuszczająco i wybielająco. Pełni rolę konserwantu, przedłuża trwałość kosmetyku. Dzięki swojemu kwaśnemu odczynowi reguluje kwasowość innych preparatów. Citric Acid ma dość silny zapach i smak, często jest używany jako substancja maskująca/wzmacniająca zapach danego kosmetyku.

Główne właściwości, jakimi charakteryzuje się Citric Acid:

  • konserwant;
  • regulator pH;
  • środek złuszczający;
  • substancja wybielająca;
  • nadaje smak i zapach;
  • działanie antybakteryjnie;
  • ochrona przed wolnymi rodnikami;
  • właściwości myjące.

Citric Acid – zastosowanie w kosmetykach

citric acid błyszczyki

W kosmetyce kwas cytrynowy może pełnić wiele funkcji. Jest m.in. konserwantem. Dodaje się go do wszelkiego rodzaju peelingów do twarzy w różnym stężeniu (z reguły małym – 1-3%). Pomaga w walce z przebarwieniami i rozjaśnia skórę. Obniża pH kosmetyku. Należy pamiętać, że w niskim pH nie będą rozwijały się drobnoustroje chorobotwórcze. Szerokie zastosowanie znalazł przy produkcji kul do kąpieli. Wraz z wodorowęglanem sodu tworzy świetną, musującą mieszankę. Dodawany jest do środków myjących do twarzy i ciała, np. żeli, płynów do pielęgnacji. Dodatek Citric Acid do kremów i balsamów działa antyrodnikowo – przeciwstarzeniowo.

Citric Acid – bezpieczeństwo stosowania produktów zawierających kwas cytrynowy

Jeśli chodzi o bezpieczeństwo, kwas cytrynowy w ogólnym rozumieniu należy do takich substancji, mimo że jest kwasem AHA. Oczywiście wyższe stężenie może działać drażniąco, szczególnie na wrażliwsze okolice, np. oczy. W przypadku kobiet w ciąży oraz w okresie karmienia piersią zaleca się nieużywanie kwasów, w tym kwasu cytrynowego. Zmieniająca się wtedy gospodarka hormonalna może wywołać niespotykany wcześniej odczyn na skórze, a nawet przebarwienia.

Zobacz też:
Prunus Armeniaca Kernel Oil (olej z pestek moreli) – co to jest?

Citric Acid – naturalny czy syntetyczny?

Naturalnie Citric Acid występuje w owocach cytrusowych, jagodach, malinach, ananasie bądź kiwi. Dla celów komercyjnych pozyskuje się go syntetycznie na drodze fermentacji. 

Citric Acid – wpływ na środowisko

Obecnie nie odnotowano negatywnego wpływu kwasu cytrynowego na środowisko naturalne.

Citric Acid – odpowiedni dla wegan?

Kwasek cytrynowy jest odpowiedni dla wegan. Na drodze jego syntezy nie bierze udziału żadna substancja pochodzenia zwierzęcego. 

Inne – ciekawostki

Kwasek cytrynowy jest niezbędnym produktem w gospodarstwie domowym. Jego wielozadaniowość wykorzystywana jest podczas sprzątania. Skutecznie odkamienia np. baterie łazienkowe, czajnik, wnętrze pralki. Dodawany do prania białych ubrań dodatkowo wybiela i ułatwia pozbycie się uporczywych plam. W przemyśle spożywczym dodawany jest do żywności jako E330.

Bibliografia:

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/citric-acid

https://cosmetics.specialchem.com/inci/citric-acid



Powiązane artykuły:

Dodaj komentarz

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Popularne wpisy: