Citric Acid po polsku to nic innego jak popularny kwas cytrynowy. Należy do grupy związków organicznych – hydroksylowych kwasów (AHA). Charakteryzuje się białą barwą oraz krystaliczną strukturą. Ma wyraźnie kwaśny smak. Rozpuszcza się w wodzie i alkoholach. Na szeroką skalę wykorzystuje się go w przemyśle spożywczym, kosmetycznym, ogrodniczym, paszowym, farmaceutycznym.

Citric Acid – działanie

Kwas cytrynowy wykazuje zróżnicowane działanie. Po pierwsze, jego wyższe stężenie działa złuszczająco i wybielająco. Pełni rolę konserwantu, przedłuża trwałość produktu. Dzięki swojemu kwaśnemu odczynowi reguluje kwasowość innych preparatów. Citric Acid ma dość silny zapach i smak, często jest używany jako substancja maskująca/wzmacniająca zapach danego kosmetyku.

Główne właściwości, jakimi charakteryzuje się Citric Acid:

  • konserwant
  • regulator kwasowości
  • środek złuszczający
  • substancja wybielająca
  • nadaje smak i zapach
  • działanie antybakteryjnie
  • ochrona przed wolnymi rodnikami
  • właściwości myjące.

Citric Acid – zastosowanie w kosmetykach

W kosmetyce kwas cytrynowy może pełnić wiele funkcji. Jest m.in. konserwantem. Dodaje się go do wszelkiego rodzaju peelingów do twarzy w różnym stężeniu (z reguły małym – 1-3%). Pomaga w walce z przebarwieniami i plamami pozapalnymi. Obniża pH kosmetyku. Należy pamiętać, że w niskim pH nie będą rozwijały się drobnoustroje chorobotwórcze. Szerokie zastosowanie znalazł przy produkcji kul do kąpieli. Wraz z wodorowęglanem sodu tworzy świetną, musującą mieszankę. Dodawany jest do środków myjących do twarzy i ciała, np. żeli, płynów. Dodatek Citric Acid do kremów i balsamów działa antyrodnikowo – przeciwstarzeniowo.

Citric Acid – bezpieczeństwo stosowania

Jeśli chodzi o bezpieczeństwo, kwas cytrynowy w ogólnym rozumieniu należy do takich substancji, mimo że jest kwasem AHA. Oczywiście wyższe stężenie może działać drażniąco, szczególnie na wrażliwsze okolice, np. oczy. W przypadku kobiet w ciąży oraz w okresie karmienia piersią zaleca się nieużywanie kwasów, w tym kwasu cytrynowego. Zmieniająca się wtedy gospodarka hormonalna może wywołać niespotykany wcześniej odczyn na skórze, a nawet przebarwienia.

Zobacz też:
Cera Microcristallina (wosk mikrokrystaliczny) – co to jest?

Citric Acid – naturalny czy syntetyczny?

Naturalnie Citric Acid występuje w owocach cytrusowych, jagodach, malinach, ananasie bądź kiwi. Dla celów komercyjnych pozyskuje się go syntetycznie na drodze fermentacji. 

Citric Acid – wpływ na środowisko

Obecnie nie odnotowano negatywnego wpływu kwasu cytrynowego na środowisko naturalne.

Citric Acid – odpowiedni dla wegan?

Kwasek cytrynowy jest odpowiedni dla wegan. Na drodze jego syntezy nie bierze udziału żadna substancja pochodzenia zwierzęcego. 

Inne – ciekawostki

Kwasek cytrynowy jest niezbędnym produktem w gospodarstwie domowym. Jego wielozadaniowość wykorzystywana jest podczas sprzątania. Skutecznie odkamienia np. baterie łazienkowe, czajnik, wnętrze pralki. Dodawany do prania białych ubrań dodatkowo wybiela i ułatwia pozbycie się uporczywych plam. W przemyśle spożywczym dodawany jest do żywności jako E330.

Bibliografia:
https://cosmeticsinfo.org/ingredient/citric-acid
https://cosmetics.specialchem.com/inci/citric-acid