Mika jest substancją mineralną. Jej naturalne złoża występują m.in. w Kanadzie, Indiach, Rosji, ale także w Polsce, a konkretniej – na Dolnym Śląsku i w Sudetach. 

Mika to ogólna nazwa dla wszystkich krzemianów, czyli grupy, do której należy. Najczęściej występuje w połączeniu z glinem, potasem, żelazem, magnezem, wapniem, manganem oraz sodem. Pod względem chemicznym przybiera postać proszku lub płatków. 

Tę grupę substancji wyróżnia niezwykły połysk, ale także bardzo wysoka odporność na czynniki zewnętrzne, takie jak światło czy temperatura. Mika nie ma konkretnego odcienia, może przybierać przeróżne barwy. Często determinowane jest to przez związki aktywne, które są do niej dodawane. 

Mica znalazła zastosowanie w wielu branżach, a zwłaszcza w przemyśle kosmetycznym.

Mica – działanie

Mica wykazuje wiele właściwości, przez które stosowana jest w preparatach pielęgnacyjnych. Oto niektóre z nich:

  • pełni przede wszystkim rolę pigmentu w kosmetykach kolorowych. Nadaje im też różne wykończenie – perłowe, opalizujące – oraz odcienie;
  • ma zdolność odbijania światła, przez co zapewnia cerze świeży, promienny wygląd;
  • powoduje optyczne wygładzenie wszelkich nierówności skóry, takich jak zmarszczki, bruzdy. Oczywiście, efekt ten nie jest trwały;
  • stosowana jest jako wypełniacz;
  • zapobiega zlepianiu się masy kosmetycznej;
  • powoduje zmętnienie po dodaniu do przezroczystych kosmetyków;
  • jej obecność w produktach pielęgnacyjnych przedłuża ich przydatność do stosowania. Powodem tego jest zdolność miki do odbijania światła w formie promieni UV.

Mica – zastosowanie w kosmetyce

Mica w kosmetykach do makijażu jest często spotykana z uwagi na swoje właściwości. Można ją znaleźć w:

  • podkładach;
  • pudrach;
  • bronzerach;
  • rozświetlaczach;
  • różach;
  • cieniach.

Ponadto występuje w wielu preparatach pielęgnacyjnych do twarzy oraz ciała:

  • pastach do zębów;
  • balsamach do ciała;
  • kremach do twarzy;
  • wygładzających bazach pod makijaż.

Mica – bezpieczeństwo stosowania

Mika jest substancją bezpieczną do stosowania w kosmetykach. Nie zalicza się jej do potencjalnych alergenów. Jest dla skóry dość neutralnym składnikiem. Może być używana przez kobiety w okresie ciąży oraz podczas karmienia piersią.

Warto wiedzieć, że Mica musi przejść szereg procesów, zanim zostanie dodana do kosmetyku. Na samym początku zostaje dokładnie oczyszczona, m.in. z metali ciężkich, które może zawierać. Następnie ulega zmieleniu na mniejsze bądź większe drobiny. Ze względu na niewielką przyczepność czystej substancji, w kosmetykach dodaje się do miki inne, pomocnicze związki. Są to zwykle:

  • silikony;
  • tlenek tytanu;
  • krzemionka.

Mica – naturalna czy syntetyczna?

Mica sama w sobie jest związkiem mineralnym pochodzenia naturalnego. Jednak w procesie wytwarzania preparatów pielęgnacyjnych do miki dodaje się inne substancje, aby wspomóc jej działanie. One z kolei mogą być naturalne, ale również syntetyczne. Warto o tym pamiętać i szukać informacji bezpośrednio na opakowaniu lub u producenta. 

Mica – wpływ na środowisko naturalne

Nie odnotowano negatywnego wpływu tej substancji mineralnej na środowisko naturalne.

Mica – czy jest odpowiednia dla wegan?

Biorąc pod uwagę specjalne wymagania wegan co do substancji kosmetycznych, Mica spełnia kryteria wegańskiego składnika. Nie zawiera w sobie żadnych odzwierzęcych substancji.

Mica – ciekawostki

Obecnie bardzo modne stało się wytwarzanie własnych produktów do pielęgnacji. W przypadku miki zaleca się szczególną ostrożność, zwłaszcza w kontekście źródła pochodzenia. Istnieją bowiem ,,podróbki’’ wytwarzane w Chinach, które są niczym innym jak plastik.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/mica-0

https://thegoodfaceproject.com/articles/mica-in-cosmetics