Ekstrakt z oczaru wirginijskiego to składnik występujące powszechnie w branży kosmetycznej. Można go zlokalizować na etykiecie jako INCI: Hamamelis Virginiana Extract. To niewielki krzew, uprawiany również na terenie polski. Ekstrakt pozyskiwany z jego liści jest bogaty w wiele drogocennych substancji tj. taniny, olejki eteryczne, flawonoidy, garbniki, saponiny, kwas galusowy oraz elagowy. Ma działanie antybakteryjne. Przeczytaj, aby dowiedzieć się więcej!

Hamamelis – działanie

Oczar wirginijski wykazuje właściwości lecznicze i jest stosowany w kosmetologii. Wyciąg z tego niewielkiego krzewu nadaje się tak naprawdę do wielu rodzajów skóry i nie jest w stanie wyrządzić nikomu krzywdy – wykluczając oczywiście ewentualne alergie. Hamamelis w kosmetyce:

  • działa silnie przeciwzapalnie i ma właściwości ściągające;
  • pomaga w leczeniu przewlekłych stanów zapalnych, pomaga w walce z trądzikiem;
  • bardzo dobrze współpracuje ze skórą naczyniową i wrażliwą – uszczelnia, wzmacnia naczynia krwionośne, niweluje rumień;
  • wykazuje działanie silnie regenerujące, przyspiesza gojenie się ran, owrzodzeń i otarć;
  • łagodzi podrażnienia i wzmożoną nadwrażliwość skóry zaczerwienionej;
  • hamuje krwotoki;
  • działa przeciwbakteryjnie – świetnie radzi sobie z tzw. bakteriami Gram-dodatnimi oraz Gram-ujemnymi;
  • reguluje pracę gruczołów łojotokowych i wydzielanie sebum, matuje cerę;
  • pełni funkcję antyoksydantu – skutecznie walczy z wolnymi rodnikami, tonizuje skórę;
  • zmniejsza opuchliznę różnego pochodzenia.

Oczar wirginijski – zastosowanie w kosmetykach i właściwości lecznicze

Oczar wirginijski w kosmetyce jest uwielbiany przez rzeszę konsumentów. Można go spotkać w wielu produktach specjalistycznych, przygotowanych do skóry z konkretnymi problemami. Znalazł swoje miejsce także w preparatach typowo leczniczych. Gdzie najczęściej pojawia się Hamamelis Virginiana Extract? Między innymi:

  • w preparatach do mycia twarzy, do różnego rodzaju ceru oraz w różnej formie;
  • w tonikach i hydrolatach;
  • w kremach do codziennego stosowania;
  • w balsamach do ciała;
  • w łagodzących preparatach po depilacji;
  • w szamponach;
  • w kosmetykach do pielęgnacji skóry głowy;
  • w specjalistycznych maściach np. na egzemę;
  • w kuracjach przeciwstarzeniowych;
  • w płynach do higieny intymnej;
  • w żelach pod prysznic;
  • w płynach do kąpieli;
  • w punktowych sztyftach na wypryski.
Zobacz też:
Sucrose (sacharoza) – co to jest?

Hamamelis virginiana – bezpieczeństwo stosowania

Oczar wirginijski w kosmetyce jest substancją całkowicie bezpieczną. Nie istnieją określone stężenia, w jakich można go zastosować. Nie wywołuje podrażnień ani alergii. Oczywiście mimo tego, w kontakcie z wyjątkowo alergiczną skórą zawsze należy się ostrożność. Nie jest substancją komedogenną. Oznacza to, że nie powoduje powstawania zmian zapalnych oraz nie pogłębia problemu trądzikowego. Ekstrakt z tego krzewu może być stosowany przez kobiety w ciąży oraz w okresie karmienia piersią.

Hamamelis – naturalny czy syntetyczny?

Ekstrakt z kory oczaru jest produktem całkowicie naturalnym, o pochodzeniu roślinnym.

Hamamelis – wpływ na środowisko

Jako naturalna substancja występująca w przyrodzie, Hamamelis nie działa szkodliwie na środowisko naturalne.

Hamamelis w kosmetyce – odpowiedni dla wegan?

Substancja ta jest w 100% wegańska. Hamamelis Virginiana Extract to związek pochodzenia roślinnego. Nie może zawierać zatem żadnych odzwierzęcych składników.

Hamamelis – ciekawostki

Właściwości oczaru wirginijskiego były już znane wiele lat temu. Jego liście przykładano na wszelkie podrażnienia i rozległe rany, aby przyspieszyć gojenie. Oczywiście, przynosiło to wspaniałe skutki. Ekstrakty (wtedy zwane wywarami) z części tej rośliny służyły również do naturalnego leczenia problemów o podłożu trawiennym.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/hamamelis-virginiana-witch-hazel-water-0

https://incibeauty.com/en/ingredients/25429-hamamelis-virginiana-extract



Powiązane artykuły: