Len to roślina pochodząca głównie z Bliskiego Wschodu. Uprawiana od wieków, ma wiele korzyści dla zdrowia i urody. Olej lniany uzyskuje się odpowiednimi metodami z jej nasion. Charakteryzuje się on żółtym zabarwieniem oraz delikatnym, specyficznym zapachem. Jest bogaty w witaminę E, kwas oleinowy, linolenowy, alfa-linolenowy oraz inne nasycone kwasy tłuszczowe. Wykorzystuje się go przede wszystkim w kosmetyce, a także w kuchni oraz medycynie naturalnej. 

Linum Usitatissimum Seed Oil – działanie

Olej lniany wykazuje następujące właściwości:

  • jest wykorzystywany jako emolient, substancja, która po aplikacji pozostawia na skórze ochronną warstwę;
  • zapobiega utracie wody z naskórka – działa pośrednio nawilżająco i ogranicza tzw. TEWL;
  • wyraźnie zmiękcza skórę oraz włosy;
  • chroni przed działaniem czynników zewnętrznych takich jak mróz, wiatr, klimatyzacja;
  • jest dobrze tolerowany przez cerę trądzikową – działa przeciwzapalnie;
  • niweluje nieprzyjemny świąd skóry;
  • przyspiesza gojenie różnego pochodzenia ran, owrzodzeń, rozległych zmian ropnych;
  • wpływa na szybszą regenerację naskórka, bo pomaga odbudować naruszoną warstwę lipidową;
  • wygładza włosy, dodając im blasku;
  • pełni rolę antyoksydacyjną – wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, które przyczyniają się m.in. do starzenia się skóry, a także wszelkich stanów zapalnych.

Linum Usitatissimum Seed Oil – zastosowanie w kosmetyce

Naturalne oleje roślinne to coś, bez czego trudno sobie wyobrazić dzisiejszą branżę kosmetyczną. Olej lniany jest bardzo popularnym surowcem. Może być wykorzystywany sam – jako preparat samodzielny (np. do olejowania włosów), ale także w formie dodatku do innych, gotowych kosmetyków. Ze względu na możliwość nadmiernego wysuszenia skóry w 100% stężeniu, zaleca się mieszanie go z naturalnymi olejami. 

Linum Usitatissimum Seed Oil najczęściej można znaleźć w kosmetykach takich jak:

  • kremy do twarzy;
  • olejki do masażu;
  • preparaty do suchych dłoni;
  • kosmetyki do kąpieli (płyny, kule, olejki);
  • szampony;
  • maski i odżywki do włosów;
  • kuracje do wymagających, zniszczonych włosów;
  • balsamy do ciała;
  • mleczka do demakijażu;
  • kremy łagodzące po opalaniu;
  • produkty do pielęgnacji stóp.

Linum Usitatissimum Seed Oil – bezpieczeństwo stosowania

Olej lniany jest bezpieczny do stosowania jako samodzielny kosmetyk oraz w formie dodatku. Trzeba uważać na jego stężenie oraz częstotliwość aplikacji. Czysty Linum Usitatissimum Seed Oil może nadmierne wysuszyć, a także działać komedogennie. Oznacza to, że na cerze skłonnej do zapychania mogą pojawić się nowe wypryski.

Olej lniany jest bezpieczny dla kobiet w ciąży, a także podczas karmienia piersią. Nie zalicza się go do potencjalnych alergenów.

Linum Usitatissimum Seed Oil – wpływ na środowisko naturalne

Nie odnotowano negatywnego wpływu oleju lnianego na środowisko naturalne. Jest rośliną, która bytuje w przyrodzie, nie jest zatem dla niej zagrożeniem.

Linum Usitatissimum Seed Oil – naturalny czy syntetyczny?

Olej lniany wytwarzany jest z małych, brązowych nasion za pomocą odpowiednich procesów. Ziarna te tłoczy się na zimno, uzyskując gotowy surowiec. Linum Usitatissimum Seed Oil nie nadaje się do użytku w wysokich temperaturach. Traci wtedy swoje właściwości.

Linum Usitatissimum Seed Oil – czy jest odpowiedni dla wegan

Weganie akceptują tylko składniki pochodzenia roślinnego, a także syntetyczne. Nie znajdziemy w ich kosmetyczce produktu zawierającego odzwierzęce związki. To typ konsumenta niezwykle świadomego. Olej lniany jest naturalną substancją roślinną, zatem w 100% wegańską.

Linum Usitatissimum Seed Oil – ciekawostki

Olej lniany należy przechowywać w odpowiednich warunkach, z dala od ciepła oraz bezpośredniej ekspozycji na słońce. Jest on tłuszczem o charakterze nietrwałym, łatwo ulega utlenieniu.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/linum-usitatissimum-linseed-oil

https://incibeauty.com/en/ingredients/14492-linum-usitatissimum-seed-oil