Kwas glukuronowy (Glucuronic Acid) – co to jest?

Kwas glukuronowy jest pochodną glukozy. Pod względem chemicznym przyjmuje postać ciała stałego o charakterze krystalicznym. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie oraz etanolu. Substancja ta wchodzi w skład innych popularnych surowców, tak zwanych glikozaminoglikanów (kwasu hialuronowego, siarczanu chondroityny). Kwas glukuronowy wykorzystuje się m.in. w branży kosmetycznej. Można go znaleźć na etykiecie jako INCI: Glucuronic Acid. Naturalnie występuje w organizmie człowieka, gdzie pełni określone funkcje.

Kwas glukuronowy – działanie

Ta niepozorna substancja posiada szereg właściwości.

  • jest bardzo dobrym humektantem – ma zdolność do zatrzymywania wilgoci w kosmetyku, co ogranicza jego wysychanie;
  • wpływa na odpowiedni poziom nawilżenia skóry;
  • reguluje poziom pH produktu kosmetycznego, ale także nałożonego bezpośrednio na skórę;
  • hamuje rozwój i namnażanie drobnoustrojów chorobotwórczych;
  • ma właściwości chelatujące, czyli tworzy odpowiednie grupy z niekorzystnymi jonami metali i dba o to, aby nie wpłynęły na jakość kosmetyku;
  • nawilża i odżywia włosy; chroni, aby nadmiernie się nie elektryzowały;
  • łagodzi podrażnienia, stany zapalne, alergie;
  • zwiększa odporność skóry na działanie niekorzystnych czynników zewnętrznych.

Kwas glukuronowy – zastosowanie w kosmetyce

W kosmetyce kwas glukuronowy może występować jako samodzielny składnik lub w formie substancji, których jest częścią – np. buduje popularny w tej branży kwas hialuronowy. W jakich rodzajach produktów można znaleźć Glucuronic Acid? Występuje w:

  • kremach do twarzy;
  • serach, ampułkach, eliksirach;
  • żelach do mycia twarzy;
  • produktach do demakijażu;
  • kosmetykach do makijażu;
  • balsamach do ciała;
  • mleczkach do opalania z filtrami UV;
  • łagodzących preparatach po depilacji;
  • szamponach;
  • maskach i odżywkach;
  • kosmetykach do pielęgnacji skóry głowy;
  • kremach do stóp i dłoni;
  • odżywkach do paznokci;
  • płynach do kąpieli;
  • peelingach do ciała i do twarzy.
Zobacz też:  Prunus Amygdalus Dulcis Oil (olej ze słodkich migdałów) – działanie, cechy, bezpieczeństwo

Kwas glukuronowy – bezpieczeństwo stosowania

Substancja ta może być bezpiecznie stosowana w produktach do pielęgnacji twarzy, ciała, włosów itd. Nie zalicza się jej do potencjalnych alergenów, jest bardzo dobrze tolerowana. Nie wykazuje działania komedogennego – może być aplikowana na cery trudne w pielęgnacji, trądzikowe. 

Kwas glukuronowy jest bezpieczny dla kobiet w okresie ciąży, a także podczas karmienia piersią.

Kwas glukuronowy – wpływ na środowisko naturalne

Nie odnotowano negatywnego wpływu Glucuronic Acid na środowisko naturalne. Nie jest substancją zagrażającą wodom i glebom.

Kwas glukuronowy – naturalny czy syntetyczny?

Składnik ten naturalnie występuje w roślinach, a dokładniej – w ich śluzach lub pektynach. Na skalę przemysłową pozyskiwany jest z gumy arabskiej.

Kwas glukuronowy – czy jest odpowiedni dla wegan

Jako związek syntetyczny który może mieć pochodzenie roślinne, Glucuronic Acid jest w 100% wegański. Nie zawiera w sobie żadnych odzwierzęcych składników. Weganie z wielką uwagą dobierają kosmetyki do codziennej pielęgnacji. Posiadają również ogromną wiedzę na temat substancji – poniekąd weganizm ich do tego zobowiązuje.

Kwas glukuronowy – ciekawostki

Kwas glukuronowy naturalnie występuje w organizmie człowieka. Wspomaga detoksykację wątroby. Istnieją pewne substancje, z którymi narząd ten sam nie mógłby sobie poradzić, np. niektóre leki. Z pomocą kwasu są one wydalane z organizmu. 

https://incibeauty.com/en/ingredients/9858-glucuronic-acid

https://cosmeticanalysis.com/cosmetic-ingredients/glucuronic-acid



Powiązane artykuły:
Joanna Miś
Karierę rozpoczęła niefortunnie na studiach budownictwa. Jednak los chciał inaczej i z wykształcenia (i zamiłowania) jest kosmetolożką. Uważa, że dbanie o skórę nie kończy się na odpowiedniej pielęgnacji. Holistyczne podejście do człowieka to coś, co jest jej bardzo bliskie i dotyczy każdej sfery jej życia. Pogłębia swoją wiedzę na temat trądziku, który dotyka nie tylko młodzieży, ale i dorosłych. Od niedawna pełni nową rolę – mamy.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Podobne artykuły w kategorii: Encyklopedia