Disodium EDTA to składnik obecny w wielu produktach kosmetycznych. Jego pełna nazwa to sól dwusodowa kwasu wersenowego. Biorąc pod uwagę właściwości chemiczne, występuje w formie białego proszku. Z łatwością rozpuszcza się w wodzie. Nie jest rozpuszczalny w etanolu. Oprócz branży kosmetycznej, Disodium EDTA znalazł zastosowanie także w chemii analitycznej oraz medycynie.

Disodium EDTA – działanie

Disodium EDTA w kosmetyce jest wykorzystywane z uwagi na swoje liczne właściwości. Składnik ten:

  • pełni funkcję konserwującą – jego działanie polega na tworzeniu specjalnych kompleksów z jonami metali, które mogłyby zagrażać skórze oraz całemu organizmowi;
  • zapobiega bezpośredniemu osadzaniu się metali ciężkich na skórze oraz włosach;
  • jest składnikiem będącym promotorem przenikania innych związków aktywnych – ułatwia ich transport w głąb skóry;
  • przedłuża trwałość kosmetyku, zapewniając mu niezmienną formę – kolor oraz konsystencję;
  • wspomaga działanie innych konserwantów występujących w tym samym preparacie;
  • skutecznie zmiękcza wodę;
  • wpływa bezpośrednio na lepkość danego kosmetyku;
  • wykazuje działanie przeciwgrzybicze, a także przeciwbakteryjne.

Disodium EDTA – zastosowanie w kosmetyce

Jako konserwant, Disodium EDTA w kosmetykach znalazł różnorodne zastosowanie. Najczęściej można go znaleźć w:

  • szamponach;
  • produktach dla dzieci, m.in. chusteczkach nawilżających;
  • preparatach ochronnych z filtrami UV;
  • kremach do pielęgnacji twarzy;
  • balsamach do ciała.

Disodium EDTA – bezpieczeństwo stosowania

To przede wszystkim stężenie decyduje o tym, jak bezpieczny jest związek taki jak Disodium EDTA. Kosmetyki z niską zawartością tej substancji nie powinny działać drażniąco. Sytuacja jednak zmienia się, gdy jej udział staje się większy. Warto wspomnieć, że maksymalne stężenia, w jakich związek ten może występować w preparatach, są ściśle ograniczone i regularne kontrolowane.

Disodium EDTA jest substancją, która – rozpylona w powietrzu – działa drażniąco na błony śluzowe oraz niekorzystnie wpływa na układ oddechowy człowieka. Nie powinno się stosować jej w kosmetykach w formie aerozoli. Dodatkowo składnik ten umożliwia innym substancjom przenikanie w głąb skóry. To bardzo ważne, ponieważ nie każdy związek aktywny powinien się tam dostać. 

Nie powinno się stosować kosmetyków zawierających Disodium EDTA wraz z przyjmowanymi w tym samym czasie lekami bądź suplementami zawierającymi m.in. cynk, ołów, glin. Składnik ten może także wykazywać właściwości kancerogenne, jeśli dojdzie do połączenia z innymi substancjami azotowymi.

Sól dwusodowa kwasu wersenowego nie powinna być stosowana przez kobiety w okresie ciąży oraz podczas karmienia piersią.

Disodium EDTA – naturalny czy syntetyczny

Substancja ta jest w 100% syntetyczna. Należy do związków organicznych, w których skład wchodzą alfa-aminokwasy oraz kwas polikarboksylowy.

Disodium EDTA – wpływ na środowisko naturalne 

Nie odnotowano negatywnego wpływu soli dwusodowej kwasu wersenowego na otaczające środowisko naturalne. 

Disodium EDTA – czy jest odpowiedni dla wegan?

Weganie akceptują w swojej pielęgnacji tylko takie substancje, które nie zawierają związków pochodzenia zwierzęcego. Disodium EDTA, jako substancja w pełni syntetyczna, może być bezpiecznie stosowana przez wegan.

Disodium EDTA – ciekawostki

Sól dwusodowa kwasu wersenowego wykorzystywana jest także w branży spożywczej oraz podczas produkcji wielu leków. Jako środek wiążący metale ciężkie, bardzo dobrze sprawdza się podczas zmiękczania wody na skalę przemysłową.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/disodium-edta

https://incibeauty.com/en/ingredients/14861-disodium-edta