Bicarbonate to wodorowęglan. W branży kosmetycznej stosuje się dokładnie Sodium Bicarbonate, czyli wodorowęglan sodu. Potoczna nazwa tej substancji jest wszystkim dobrze znana – to soda oczyszczona. 

Pod względem chemicznym zaliczana jest ona do związków nieorganicznych. Sodium Bicarbonate występuje w formie białego, krystalicznego proszku. Jako składnik o charakterze zasadowym dobrze rozpuszcza się w wodzie. Nie jest rozpuszczalna m.in. w etanolu.

Bicarbonate – działanie

Z pozoru niewinna substancja, którą każdy ma w kuchni, wykazuje szereg właściwości:

  • wpływa na ostateczne pH produktu kosmetycznego;
  • w kontakcie z kwasem przekształca się w wodę oraz dwutlenek węgla;
  • w wyższej temperaturze (ok. 50°C) soda oczyszczona ulega rozkładowi. Procesowi temu towarzyszy silne wydzielanie piany;
  • absorbuje wilgoć, przez co bardzo dobrze sprawdza się w przypadku cer z nadmiernym łojotokiem – działa matująco;
  • silnie oczyszcza, zwęża pory i delikatnie wysusza;
  • w niewielkim stopniu potrafi usuwać martwy, zrogowaciały naskórek;
  • ujednolica koloryt cery, rozjaśnia i dodaje wigoru;
  • ma zdolność wybielania szkliwa zębów, działa przeciwpróchniczo;
  • absorbuje nieprzyjemne wonie w kosmetykach, a także na skórze, np. zapach potu;
  • wykazuje właściwości składnika o charakterze powierzchniowo czynnym.

Bicarbonate – zastosowanie w kosmetykach

Sodium Bicarbonate w kosmetykach występuje w konkretnych rodzajach preparatów. Biorąc pod uwagę jej działanie i właściwości, najczęściej można ją znaleźć w:

  • płynach do kąpieli;
  • kulach, solach, pudrach do kąpieli;
  • szamponach;
  • peelingach do twarzy i ciała;
  • pastach do zębów;
  • produktach do higieny jamy ustnej;
  • dezodorantach i antyperspirantach;
  • preparatach wspomagających walkę z trądzikiem;
  • żelach do mycia twarzy;
  • płynach do mycia ciała.

Bicarbonate – bezpieczeństwo stosowania

Organizacje przeprowadzające badania na poszczególnych surowcach kosmetycznych uznały, że Sodium Bicarbonate jest bezpieczny. Nie wykazuje właściwości potencjalnie alergizujących. Nie działa również komedogennie.

Zobacz też:
Stearyl Alcohol (alkohol stearylowy) – co to jest?

Sodium Bicarbonate może być bezpiecznie stosowany przez kobiety w okresie ciąży oraz podczas karmienia piersią.

Bicarbonate – naturalny czy syntetyczny?

Sodium Bicarbonate pozyskuje się drogą syntetyczną. Jest solą wodorową kwasu węglowego oraz sodu. 

Bicarbonate – czy jest odpowiedni dla wegan?

Weganie to bardzo wymagający i świadomi konsumenci. Szczegółowo przyglądają się kosmetykom, które stosują, oraz ich składnikom. Soda oczyszczona jest substancją w 100% wegańską. Nie zawiera w sobie żadnych związków odzwierzęcych.

Bicarbonate – wpływ na środowisko naturalne

Nie odnotowano negatywnego wpływu Sodium Bicarbonate na środowisko naturalne. 

Bicarbonate – ciekawostki

Soda oczyszczona stosowana jest przede wszystkim w przemyśle spożywczym, a także w chemii przemysłowej. W kuchni jest nieodłącznym elementem na przykład pieczenia ciast – ma właściwości spulchniające. Dodawana jest do proszku do pieczenia, a także napojów musujących. 

W lekach i suplementach diety stosuje się Sodium Bicarbonate jako związek pomocniczy, na przykład w tabletkach musujących. Miłośnicy ekologicznego sprzątania nie wyobrażają sobie rutynowych porządków bez wodorowęglanu sodu. Stosowany jest samodzielnie lub jako składnik gotowych środków myjących.

https://incibeauty.com/en/ingredients/18509-sodium-bicarbonate

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/sodium-bicarbonate

Powiązane artykuły: