Oktylododekanol należy do alkoholi tłuszczowych mocno rozgałęzionych. Z chemicznego punktu widzenia jest oleistą, bezbarwną cieczą o charakterystycznym aromacie. Nie rozpuszcza się w wodzie, za to świetnie rozprowadza się w związkach organicznych, jakim są alkohole.

Octyldodecanol – działanie

Octyldodecnol wykazuje szereg właściwości. Zostały one wykorzystane m.in. przez branżę kosmetyczną. Oto, jak działa ta substancja aktywna:

  • pełni funkcję związku o charakterze emolientu. Po aplikacji pozostawia na skórze ochronną warstwę. Jej celem jest zapobieganie nadmiernej utracie wody z naskórka (ogranicza TEWL);
  • ułatwia aplikację oraz rozsmarowywanie preparatu kosmetycznego;
  • działa pośrednio nawilżająco;
  • poprawia kondycję włosów oraz skóry;
  • jest emulgatorem, co oznacza, że umożliwia w preparacie kosmetycznym zmieszanie faz olejowych i wodnych;
  • zapobiega rozwarstwianiu się emulsji;
  • niweluje nieprzyjemne aromaty innych związków w produkcie;
  • pomaga tworzyć substancje zapachowe;
  • ogranicza wytwarzanie piany w kosmetykach myjących;
  • może być stosowany jako rozpuszczalnik dla innych substancji.

Octyldodecanol – zastosowanie w kosmetykach

W kosmetykach oktylododekanol wykorzystuje się przede wszystkim jako substancję, która pomaga tworzyć emulsje. Właściwości pielęgnacyjne są dodatkową korzyścią.

Octyldodecanol można spotkać w:

  • szamponach;
  • maskach oraz innych produktach do pielęgnacji włosów;
  • kremach do twarzy, np. nawilżających, przeciwstarzeniowych;
  • lekkich emulsjach do cery trądzikowej;
  • żelach pod prysznic;
  • płynach do kąpieli;
  • produktach do oczyszczania twarzy i demakijażu;
  • kosmetykach do makijażu, np. szminkach, kredkach, podkładach;
  • perfumach i wodach toaletowych;
  • wodach po goleniu;

Octyldodecanol – bezpieczeństwo stosowania

Na podstawie licznych badań Octyldodecanol zalicza się do grona bezpiecznych substancji. Nie jest potencjalnym alergenem i nie powoduje podrażnień. 

Oktylododekanol może być stosowany przez kobiety w ciąży oraz w okresie karmienia piersią. Nie istnieją żadne odgórne przeciwwskazania w tej kwestii. 

Zobacz też:
SCCS – co się dzieje w surowcem, zanim trafi do obrotu?

Octyldodecanol – naturalny, czy syntetyczny?

Substancja ma pochodzenie naturalne. Pozyskuje się ją w wyniku redukcji kwasów tłuszczowych z olejów czy wosków roślinnych. 

Octyldodecanol – wpływ na środowisko

Konsumenci, ale także producenci kosmetyków, coraz bardziej skupiają się na składnikach danych preparatów. Ważne jest ich pochodzenie, ale także to, jak oddziałują na naszą przyrodę. Nie odnotowano negatywnego wpływu oktylododekanolu na środowisko naturalne.

Octyldodecanol – czy jest wegański?

Octyldodecanol jest substancją spełniającą założenia weganizmu. Pochodzi z roślin, nie ma w sobie żadnych związków odzwierzęcych. Proces pozyskiwania oktylododekanolu również jest akceptowalny dla wegan.

Octyldodecanol – ciekawostki

Octyldodecanol należy do grupy substancji zwanych emolientami. Jest jednak emolientem suchym. Po aplikacji na skórę nie pozostawia na niej tłustej, nieprzyjemnej warstwy, która często utrudnia codzienne funkcjonowanie. Cecha to jest również wykorzystywana przez producentów kosmetyków dla cery trądzikowej. Dbają one o odpowiednie nawilżenie, nie działając przy tym komedogennie.

https://incibeauty.com/en/ingredients/11688-octyldodecanol

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/octyldodecanol