Naturalne, roślinne masła są uwielbiane w przemyśle kosmetycznym oraz przez konsumentów. Masło kakaowe – bo o nim tutaj mowa – wytwarza się dojrzałych ziaren kakaowca, rośliny zasiedlającej głównie kraje tropikalne. Jest bogate w składniki takie jak kwasy palmitynowy, stearynowy, oleinowy, linolowy, a także tokoferole. Wykorzystuje się je w wielu dziedzinach życia, nie tylko w przemyśle kosmetycznym.

Biorąc pod uwagę właściwości fizyko-chemiczne, jest ciałem stałym, które topnieje pod wpływem wysokiej temperatury. Przyjmuje kolor biały lub jasnożółty. Wyróżnia się ciekawym zapachem, porównywalnym do czekolady. Masło kakaowe można znaleźć w produktach kosmetycznych pod długą nazwą jako INCI: Theobroma Cacao Seed Butter. 

Theobroma Cacao Seed Butter – działanie

Masło kakaowe ma następujące właściwości:

  • jest bardzo dobrym emolientem, który pozostawia na skórze ochronny film;
  • dba o odpowiednie nawilżenie skóry, zapobiegając nadmiernej ucieczce wody;
  • intensywnie odżywia i natłuszcza wysuszoną skórę;
  • chroni przed czynnikami zewnętrznymi, takimi jak mróz, wiatr, klimatyzacja;
  • dzięki bogatemu składowi jest dobrym antyoksydantem, który hamuje rozwój i niekorzystne działanie wolnych rodników;
  • utwardza m.in. balsamy do ciała. Nadaje kosmetykom odpowiedni poślizg, przez co ułatwia aplikację;
  • zmiękcza skórę oraz włosy;
  • nadaje produktom do pielęgnacji przyjemny, czekoladowy zapach;
  • wykazuje właściwości delikatnie ujędrniające i wygładzające.

Theobroma Cacao Seed Butter – zastosowanie w kosmetyce

Masło z ziaren kakaowca stosowane jest w kosmetyce jako preparat samodzielny:

  • alternatywa dla balsamu do ciała;
  • do olejowania włosów;
  • do masażu;
  • zamiast kremu do wymagającej skóry dłoni oraz stóp;
  • jako krem do twarzy (szczególnie suchej, dojrzałej).

Theobroma Cacao Seed Butter jako dodatek można znaleźć najczęściej w:

  • kremach do twarzy;
  • produktach do opalania;
  • balsamach łagodzących po opalaniu;
  • maskach i odżywkach do włosów;
  • peelingach do ciała;
  • kremach do dłoni;
  • kremach do stóp;
  • maskach do twarzy;
  • preparatach do masażu.

Theobroma Cacao Seed Butter – bezpieczeństwo stosowania

Masło kakaowe jest bezpieczne do stosowania w różnego rodzaju produktach kosmetycznych oraz jako samodzielny produkt. Nie wykazuje działania potencjalnie alergizującego. Jest dobrze tolerowane przez skóry suche, wrażliwe, problematyczne. Ze względu na swoją formę – tłustą i ciężką – może się nie sprawdzić w przypadku cer bardzo problematycznych, z licznymi zmianami zapalnymi. 

Theobroma Cacao Seed Butter to składnik bezpieczny do stosowania w wyjątkowym czasie takim jak ciąża czy okres karmienia piersią.

Theobroma Cacao Seed Butter – wpływ na środowisko naturalne

Surowiec, jakim jest masło kakaowe, jest całkowicie bezpieczny dla środowiska naturalnego. 

Theobroma Cacao Seed Butter – naturalny czy syntetyczny?

To naturalne masło powstaje z dojrzałych ziaren kakaowca. Są one zbierane, oczyszczane, a następnie poddawane wytłaczaniu metodą na ciepło.

Theobroma Cacao Seed Butter – czy jest odpowiedni dla wegan

Jako produkt pochodzenia roślinnego, masło kakaowe jest w 100% wegańskie. Proces jego powstawania jest zgodny z wszelkimi wytycznymi tej grupy konsumentów. Substancja nie zawiera żadnych związków odzwierzęcych.

Theobroma Cacao Seed Butter – ciekawostki

Oprócz branży kosmetycznej, masło kakaowe wykorzystywane jest w farmacji, a także w branży spożywczej.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/theobroma-cacao-cocoa-seed-butter-0

https://incibeauty.com/en/ingredients/1911-theobroma-cacao-seed-butter