Butyrospermum Parkii Butter (masło shea, masło karite) - co to jest? Właściwości i zastosowanie składnika
Masło shea w składzie kosmetyku lub innych preparatów widnieje jako INCI: Butyrospermum Parkii Butter. To olej roślinny, który w temperaturze pokojowej (lub chłodniejszej) przyjmuje formę stałą, grudkowatą. Dopiero w wyższej zaczyna się topić i jest płynny. Jest źródłem wielu cennych składników takich jak alantoina, witaminy A, E, F, kwasy tłuszczowe oraz woski. W jego składzie na szczególną uwagę zasługuje kwas stearynowy, który jest bardzo dobrze tolerowany przez skórę.
Karta opracowania
- Data publikacji
- Czas lektury
- 2 min czytania
- Opracowanie
- Redakcja Estetico
- Wydanie
- Przewodnik redakcyjny
Butyrospermum Parkii Butter - działanie
- Masło karite jest przede wszystkim emolientem tłustym. Tworzy na powierzchni, na której jest aplikowany, okluzyjną powłokę.
- Zapobiega nadmiernej utracie wody z naskórka (ogranicza TLW), przez co działa pośrednio nawilżająco.
- Zwiększa lepkość kosmetyku, może wpływać na jego konsystencję.
- Natłuszcza i regeneruje.
- Zapobiega powstawaniu rozstępów oraz delikatnie wygładza już obecne, odżywia skórę.
- Jest naturalnym filtrem UV (jest to jednak ochrona niewystarczająca - chroni na poziomie ok. 4 SPF).
- Pomaga odbudować warstwę lipidową skóry.
- Zmiękcza i odżywia włosy.
- Działa przeciwzapalnie oraz przeciwbakteryjnie.
- Łagodzi podrażnienia i poparzenia spowodowane słońcem.
Masło shea - zastosowanie w kosmetykach
Branża kosmetyczna bardzo polubiła się z masłem shea. Może być wykorzystywane w ogromnej ilości preparatów jako podstawowy produkt bazowy lub jako dodatek. Gdzie można znaleźć masło karite?
- W balsamach do ciała, odżywczo-nawilżających.
- W produktach na rozstępy, ujędrniających.
- W kremach do stóp oraz do dłoni.
- W olejkach, kulach, pudrach do kąpieli.
- W produktach do pielęgnacji twarzy.
- W środkach do demakijażu.
- W kosmetykach do pielęgnacji skóry dziecka.
- W maskach, odżywkach do włosów.
- W produktach do masażu.
- W kosmetykach naturalnych.
- W produktach do makijażu (pomadki, szminki)
Masło shea może być również stosowane jako samodzielny preparat, bez żadnych dodatków - na skórę i włosy.
Shea butter - bezpieczeństwo stosowania produktów kosmetycznych z tym składnikiem
Butyrospermum Parkii Butter w kosmetykach jest składnikiem bezpiecznym. Nie wykazuje działania alergizującego. Z powodzeniem może być stosowany przez kobiety w ciąży - nawet jest zalecany, aby przeciwdziałać rozstępom oraz dodać skórze jędrności. Masło karite jest także bezpieczne dla najmłodszych.
W przypadku skóry mocno dotkniętych problemem trądzikowym zaleca się stosować je z rozwagą.
Butyrospermum Parkii Butter - naturalny czy syntetyczny?
Masło shea jest produktem naturalnym, pochodzenia roślinnego. Powstaje z orzechów drzewa masłowego zwanego także masłoszem. Orzechy takie są zbierane, dokładnie oczyszczanie i suszone. W kolejnych etapach praży się je, aby powstała pasta (z dodatkiem wody). Podczas gotowania na powierzchni pasty powstaje piana - czyli nasze masło karite. Zbiera się ją i odpowiednio przechowuje.
Ten olej może być poddawany dodatkowo rafinacji, czyli dodatkowemu oczyszczaniu.
Butyrospermum Parkii Butter - wpływ na środowisko
Nie odnotowano negatywnego wpływu masła shea na środowisko naturalne. Jest to produkt naturalny.
Masło karite - przeczytaj, czy jest odpowiednie dla wegan!
Jako że masło karite jest substancją pochodzenia w 100% roślinnego, może być bezpiecznie stosowane przez wegan. Produkcja Butyrospermum Parkii Butter jest zgodna z ich przekonaniami.
Inne - ciekawostki
Masło shea wykorzystywane jest również w branży spożywczej. Olej taki produkuje się z nasion masłosza, a nie z orzechów - jak w przypadku produktu do celów kosmetycznych.
Fakt z opracowań Estetico
Warto wiedzieć podczas pielęgnacji
Kwas azelainowy o wzorze chemicznym C5H6O5 występuje naturalnie w ziarnach zbóż, takich jak pszenica i jęczmień, a w kosmetyce redukuje przebarwienia.