Cetearyl alcohol (alkohol cetylostearylowy, alkohol cetearylowy) – co to jest?

Alkohol cetylostearylowy (INCI: Cetearyl alcohol) powstał w wyniku zmieszania dwóch alkoholi – cetylowego oraz stearylowego. Swoją konsystencją przypomina tłusty wosk o białym zabarwieniu. Jego chemiczne właściwości uniemożliwiają mu rozpuszczanie się w wodzie. Rozpuszcza się natomiast w tłuszczach. Cetearyl alcohol znalazł zastosowanie głównie w branży kosmetycznej.

Cetearyl alcohol – działanie

  • Składnik powierzchniowo-czynny w produktach myjących.
  • Ułatwia aplikację, nadając poślizg.
  • Emolient – osiada na powierzchni skóry, tworząc nieprzepuszczalną powłokę.
  • Nawilża i wygładza skórę i włosy.
  • Uelastycznia włosy.
  • Chroni przed czynnikami zewnętrznymi.
  • Daje efekt natłuszczenia.
  • Chroni przed wyparowywaniem wody z naskórka.
  • Wpływa na lepkość produktu kosmetycznego.
  • Ułatwia aplikację kosmetyku lub produktu do makijażu.
  • Silnie zmiękcza naskórek.
  • Powoduje, że kosmetyk staje się mniej przezroczysty, a bardziej mętny.
  • Stabilizuje emulsję.

Cetearyl alkohol w kosmetykach

Alkohol cetylostearylowy pełni w kosmetykach wiele funkcji. Dba o samo działanie preparatu, a także o odczucia w użytkowaniu. Po pierwsze stabilizuje emulsję – łączy olej i wodę, tworząc jedną, trwałą konsystencję i ułatwiając tym samym aplikację. Właściwości te wykorzystywane są m.in. w bazach pod makijaż, które dają efekt wyraźnego wygładzenia porównywalnie do silikonów. 

Cetearyl alcohol w kremie stosowany jest zwykle do skór silnie wysuszonych i odwodnionych. Tworzy bowiem na powierzchni skóry niewidoczny film, który chroni przed nadmierną utratą wody oraz – w rezultacie – wysuszeniem. Składnik ten dodawany jest nie tylko do produktów typowo pielęgnacyjnych, ale również myjących, takich jak żele do twarzy/ciała czy mleczka do mycia. Cetearyl alcohol znalazł również szerokie zastosowanie we wszelkich kosmetykach do makijażu. Znajdziemy go w podkładach, szminkach i tuszach do rzęs.

Zobacz też:
Geraniol – co to jest?

Cetearyl alcohol – bezpieczeństwo stosowania 

Alkohol cetylostearylowy jest składnikiem bezpiecznym również dla kobiet w ciąży i okresie laktacji. Mimo, że hasło alkohol od razu przywołuje na myśl działanie wysuszające i drażniące, jest to mit! Substancja ta została uznana za bezpieczną nawet w czystej postaci. Kosmetyki z jej dodatkiem mogą być stosowane przez skórę skłonną do alergii.

Cetearyl alcohol – naturalny czy syntetyczny?

Cetearyl alcohol pozyskiwany jest na drodze syntetycznej. Jego składnikiem najczęściej jest olej kokosowy lub palmowy. 

Cetearyl alcohol – wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu tego składnika na środowisko naturalne.

Cetearyl alcohol – czy jest przyjazny weganom?

Niestety, nie można w 100% stwierdzić, czy cetearyl alcohol jest odpowiedni dla wegan. O ile najczęściej do jego produkcji wykorzystuje się oleje roślinne, to produkcja jednego z jego komponentów nie jest już taka oczywista. Chodzi o alkohol stearylowy, przy produkcji którego mogą być wykorzystywane tłuszcze zwierzęce. Dla pewności warto zasięgnąć porady u samego producenta danego produktu kosmetycznego.

Inne – ciekawostka

Cetearyl alcohol jest składnikiem bardzo powszechnie stosowanym. W kosmetykach może występować w różnym stężeniu. O ile skóry suche od razu się z nim polubią, te bardziej problematyczne – już niekoniecznie. Alkohol ten w nadmiarze wykazuje dość silne właściwości komedogenne. Oznacza to, że może powodować blokowanie porów skóry oraz powstawanie zmian trądzikowych. To za sprawą tworzenia powłoki filmotwórczej, która powstaje na naskórku. 

Bibliografia:
Chemia w kosmetyce i kosmetologii – Z. Sarbak, A. Sarbak, B. Jachymska-Sarbak
https://cosmeticsinfo.org
https://incibeauty.com