Alkohol stearylowy jest związkiem organicznym należącym do grupy alkoholi – jak wskazuje nazwa. Pod względem fizycznym jest ciałem stałym. Może występować w formie granulek bądź płatków w kolorze białym. Nie jest rozpuszczalny w wodzie, za to bardzo dobrze rozpuszcza się w etanolu. Znalazł zastosowanie przede wszystkim w przemyśle farmaceutycznym oraz kosmetycznym, gdzie można go znaleźć jako INCI: Stearyl Alcohol.

Stearyl Alcohol – działanie

Działanie alkoholu stearylowego jest zróżnicowane:

  • pełni on funkcję emulgatora. Jego obecność umożliwia połączenie dwóch faz – olejowej i wodnej – w jednolitą całość, dlatego tworzy on emulsje;
  • wpływa bezpośrednio na trwałość danego preparatu kosmetycznego;
  • hamuje powstawanie piany;
  • zwiększa lepkość produktów kosmetycznych;
  • w przypadku preparatu przezroczystego powoduje zmętnienie;
  • jest emolientem, który pozostawia na powierzchni skóry ochronny film; zapobiega utracie wody, przez co można powiedzieć, że działa nawilżająco;
  • zmiękcza skórę oraz włosy;
  • w detergentach pełni funkcję składnika tzw. renatłuszczającego – nawilża i natłuszcza skórę, która została zbyt silnie oczyszczona przez substancję myjącą;
  • posiada właściwości ochronne, np. przed czynnikami zewnętrznymi takimi jak klimatyzacja, wiatr, mróz.

Stearyl Alcohol – zastosowanie w kosmetyce

Alkohol stearylowy występuje powszechnie w wielu produktach kosmetycznych. Gdzie można go znaleźć najczęściej? Między innymi:

  • w mleczkach do makijażu;
  • w różnego rodzaju kremach do twarzy;
  • w balsamach do ciała;
  • w kremach do dłoni;
  • w produktach do stóp;
  • w szamponach, odżywkach i maskach do włosów;
  • w żelach pod prysznic;
  • w produktach do mycia twarzy;
  • w peelingach do ciała, stóp oraz dłoni;
  • w produktach złuszczających do twarzy;
  • w kremach ochronnych.

Stearyl Alcohol – bezpieczeństwo stosowania

Organizacje badające składniki kosmetyków pod kątem toksyczności uznały Stearyl Alcohol za substancję bezpieczną. Wykazano jednak, że może posiadać właściwości delikatnie drażniące. Nie jest zaliczana do potencjalnych alergenów. 

Alkohol stearylowy może działać komedogennie na skórę. Co to oznacza? Tyczy się przede wszystkim cer silnie zanieczyszczonych, trądzikowych, ze zmianami zapalnymi. Substancja to może pogorszyć te stany, powodując wysyp nowych zmian.

Nie są znane przeciwwskazania, które nie pozwalałyby na stosowanie Stearyl Alcohol przez kobiety w okresie ciąży.

Stearyl Alcohol – naturalny czy syntetyczny?

Substancja ta jest syntetyczna. Kwasy tłuszczowe wykorzystywane do produkcji Stearyl Alcohol mogą mieć jednak pochodzenie zwierzęce lub roślinne. Szczegółowych informacji zawsze należy szukać na etykiecie produktu, a jeśli takich nie ma – bezpośrednio u producenta.

Stearyl Alcohol – wpływ na środowisko naturalne

Otaczająca nas przyroda jest piękna, lecz stopień jej zanieczyszczenia – ogromny. Warto zdawać sobie sprawę z tego, że świadomy wybór kosmetyków nie jest naszej planecie obojętny. 

Nie odnotowano negatywnego wpływu alkoholu stearylowego na środowisko naturalne.

Stearyl Alcohol – czy jest odpowiedni dla wegan? 

Kosmetyki, które mają miano wegańskich, muszą spełniać określone założenia. Podczas ich pozyskiwania nie może ucierpieć żadne stworzenie, a skład nie może zawierać związków odzwierzęcych. Stearyl Alcohol pozyskuje się z tłuszczy pochodzenia zwierzęcego, rzadziej z roślin. Fakt ten całkowicie dyskwalifikuje go jako substancję wegańską. 

https://thedermreview.com/stearyl-alcohol
https://cosmeticsinfo.org/ingredient/stearyl-alcohol