Sodium Benzoate (benzoesan sodu) – co to jest za składnik? Jakie zastosowanie ma konserwant e211?

sodium benzoate

Sodium Benzoate, czyli benzoesan sodu, jest wykorzystywany na szeroką skalę w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, a także kosmetycznym. W chemii jest nazywany również solą sodową kwasu benzoesowego. Kryje się pod postacią substancji stałej (proszku, kryształów lub płatków) o barwie białej. Charakteryzuje się słodkawym smakiem. Sodium Benzoate jest rozpuszczalny w wodzie. Przeczytaj, aby dowiedzieć się więcej.

Sodium Benzoate – działanie składnika

Sodium Benzoate – działanie składnika

Benzoesan sodu jest przede wszystkim jednym z popularniejszych konserwantów. Jego obecność hamuje rozwój wszelkich drobnoustrojów chorobotwórczych (grzybów, bakterii). Jest to możliwe, ponieważ Sodium Benzoate wnika w strukturę np. bakterii, ograniczając tym samym dalsze ich namnażanie. 

Benzoesan sodu – zastosowanie w kosmetykach

W kosmetykach benzoesan sodu jest konserwantem. Chroni preparat do pielęgnacji przed dostaniem się do niego drobnoustrojów. To szczególnie ważne w przypadku tych umieszczonych w słoikach. Może występować w każdym rodzaju preparatów pielęgnacyjnych i myjących, takich jak:

Sodium Benzoate – bezpieczeństwo stosowania produktów z solą kwasu benzoesowego

Organizacje zajmujące się badaniem bezpieczeństwa poszczególnych składników uznały Sodium Benzoate za nietoksyczny i bezpieczny. W kosmetyce dopuszczalne są jednak odpowiednie stężenia, do których producenci muszą się stosować. W produktach, które spłukuje się wodą, można użyć 2,5% tego konserwantu, w tych niespłukiwanych – 0,5%. Wszelkie środki do higieny jamy ustnej mogą zawierać 1,7% benzoesanu sodu.

Benzoesan sodu jest bezpieczny dla kobiet w ciąży oraz w okresie laktacji.

Zobacz też:  Hydrolizat kolagenu (Hydrolyzed Collagen) – co to jest?

Sodium Benzoate – naturalny czy syntetyczny?

Sodium Benzoate – naturalny czy syntetyczny

Na skalę przemysłową benzoesan sodu pozyskuje się na drodze zobojętniania kwasu benzoesowego. Naturalnie kwas benzoesowy występuje w wielu owocach, takich jak jagody, maliny czy borówki, oraz w przyprawach, np. w cynamonie. Pełni on tam taką samą funkcję, jak ten wytwarzany syntetycznie.

Wpływ na środowisko składnika e211

Nie odnotowano negatywnego wpływu benzoesanu sodu na środowisko. Sodium Benzoate łatwo ulega degradacji. Nie zalega w glebach ani w wodzie.

Sodium Benzoate – odpowiedni dla wegan?

Sodium Benzoate nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego. Może być stosowany przez wegan.

Inne – ciekawostki

W produktach spożywczych Sodium Benzoate również znalazł szerokie zastosowanie. Można go znaleźć jako E211. Pełni rolę konserwantu, przedłuża trwałość żywności, szczególnie tej przetworzonej. Jest substancją bezpieczną w dawkach, w jakich dodawany jest do pożywienia. Niebezpieczne skutki uboczne mogłyby się pojawić, gdyby dostarczono do organizmu 5 mg tej substancji w przeliczeniu na kilogram masy ciała. Na szczęście jest to praktycznie niemożliwe. 

Warto jednak zwrócić uwagę na połączenie Sodium Benzoate z witaminą C. Taka kumulacja powoduje powstawanie trującego związku o nazwie benzen. Inną ciekawostką jest fakt, że benzoesan sodu pod względem chemicznym jest podobny do popularnego środka stosowanego np. na przeziębienia – aspiryny. To ważna informacja dla osób uczulonych na aspirynę. Powinny również unikać Sodium Benzoate, aby nie narazić się na niechciane skutki uboczne.

Bibliografia:
https://cosmeticsinfo.org/ingredient/sodium-benzoate
https://independentchemical.com/blogs/is-sodium-benzoate-safe-in-cosmetics-20058.aspx



Powiązane artykuły:
Joanna Miś
Karierę rozpoczęła niefortunnie na studiach budownictwa. Jednak los chciał inaczej i z wykształcenia (i zamiłowania) jest kosmetolożką. Uważa, że dbanie o skórę nie kończy się na odpowiedniej pielęgnacji. Holistyczne podejście do człowieka to coś, co jest jej bardzo bliskie i dotyczy każdej sfery jej życia. Pogłębia swoją wiedzę na temat trądziku, który dotyka nie tylko młodzieży, ale i dorosłych. Od niedawna pełni nową rolę – mamy.

Może Ci się spodobać

Komentarze

  1. Staram się być świadomym konsumentem i zdrowo się odżywiać. Wiedziałam, że benzoesan sodu jest dodawany do produktów spożywczych, ale to, że stosuje się go też do kosmetyków, jest dla mnie całkowitym zaskoczeniem.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Podobne artykuły w kategorii: Encyklopedia