Kwas benzoesowy to jeden z popularniejszych środków wykorzystywanych w branży kosmetycznej. Należy do związków organicznych, jest kwasem aromatycznym. Na opakowaniach łatwo go można zlokalizować jako INCI: Benzoic Acid. Jest ciałem stałym. Najłatwiej rozpuszcza się w innych substancjach organicznych, takich jak etanol lub benzen.

Benzoic Acid – działanie

Z uwagi na swój charakter Benzoic Acid ma kilka właściwości:

  • chroni preparat przed rozwojem i namnażaniem bakterii i grzybów – to świetny konserwant;
  • zapobiega tzw. nadkażaniu kosmetyku; tyczy się to przede wszystkim takich produktów, które są otwarte i należy je aplikować za pomocą palca;
  • przedłuża trwałość preparatu pielęgnacyjnego;
  • dba o niezmienną konsystencję i formę kosmetyku przez cały okres stosowania.

Benzoic Acid – zastosowanie w kosmetykach

Konserwanty w kosmetykach są z reguły niezbędne. Nie tylko gwarantują ich stałą formę, ale przede wszystkim dbają o bezpieczeństwo konsumentów. Benzoic Acid można znaleźć praktycznie we wszystkich produktach pielęgnacyjnych, a szczególnie w:

  • produktach do higieny jamy ustnej;
  • szamponach;
  • odżywkach i maskach do włosów;
  • żelach pod prysznic;
  • płynach do kąpieli;
  • kosmetykach do demakijażu twarzy;
  • kremach do pielęgnacji twarzy;
  • balsamach do ciała;
  • produktach do golenia oraz po goleniu;
  • mleczkach ochronnych przed promieniowaniem UV;
  • preparatach do paznokci;
  • kosmetykach do makijażu.

Benzoic Acid – bezpieczeństwo stosowania

Czysty kwas benzoesowy jest wysoce szkodliwy dla zdrowia. Niekorzystnie wpływa na układ oddechowy oraz może powodować choroby skóry. Działa drażniąco na błony śluzowe oraz wrażliwą okolicę oka. Tyczy się to czystej substancji. Takiej nie wykorzystuje się w branży kosmetycznej.

Konserwant ten został uznany za bezpieczny w kosmetykach. Dopuszcza się do stosowania go w odpowiednich stężeniach, które zostały podzielone pod względem rodzaju preparatów:

  • w produktach do higieny jamy ustnej dopuszczalne stężenie wynosi 1,7%;
  • w kosmetykach przeznaczonych do spłukiwania – 2,5%;
  • w innych produktach, które nie wymagają spłukiwania, maksymalna zawartość Benzoic Acid to 0,5%.

Czy kwas benzoesowy jest bezpieczny dla kobiet w ciąży? Ten związek konserwujący może być stosowany przez kobiety w tym szczególnym okresie. Należy jednak uważać, ponieważ wtedy skóra lubi być szczególnie nadwrażliwa i nietolerancyjna.

Benzoic Acid – naturalny czy syntetyczny?

Benzoic Acid to substancja, która występuje w przyrodzie. Można ją znaleźć m.in. w czereśniach, malinach, borówkach, jagodach czy przyprawach takich jak anyż, cynamon. Do celów przemysłowych kwas benzoesowy pozyskuje się drogą syntetyczną podczas reakcji utleniania toluenu.

Benzoic Acid – wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu benzoesanu sodu na środowisko naturalne.

Benzoic Acid – czy jest wegański?

Czym są substancje wegańskie w kosmetykach? To przede wszystkim związki, które nie mają pochodzenia zwierzęcego – są roślinne lub syntetyczne. Kwas benzoesowy spełnia te warunki. Można zatem powiedzieć, że jest składnikiem wegańskim.

Benzoic Acid – ciekawostki

Konserwanty to szeroko rozpowszechnione substancje obecne nie tylko w kosmetykach, ale i w żywności. Ciężko dostać produkt bez ich obecności w składzie. Benzoesan sodu jest bardzo często stosowany jako dodatek do jedzenia; oznacza się go symbolem E210. Jego zadaniem jest zabezpieczanie przed drobnoustrojami takimi jak grzyby czy bakterie.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/benzoic-acid

Benzoic acid