Lauryl Glucoside (glukozyd laurylowy, poliglukozyd laurylowy) – jakie właściwości ma ten składnik?

Glukozyd laurylowy (INCI: Lauryl Glucoside) należy do unowocześnionych związków dodawanych do produktów kosmetycznych. Jest pochodną kwasów tłuszczowych oraz kwasu glutaminowego. Ze względu na stan skupienia jest cieczą o żółtym zabarwieniu i wysokiej gęstości oraz lepkości. Wyróżnia się wysokim pH w granicach 12. Sprawdź, co warto wiedzieć o tym składniku.

Lauryl Glucoside – działanie

Substancja ta działa na wielu płaszczyznach równocześnie. Została doceniona w branży kosmetycznej – również w przypadku produktów ekologicznych.

  1. Jest emulgatorem, pomaga tworzyć stabilne emulsje i zapobiega ich rozwarstwianiu.
  2. Przedłuża trwałość preparatów emulsyjnych.
  3. Umożliwia rozpuszczanie w środowisku wodnym związków, które bez pomocy poliglukozydu laurylowego nie mogłyby tego dokonać. Mowa tutaj przede wszystkim o wszelkiego rodzaju substancjach zapachowych oraz tłuszczowych.
  4. Jest delikatnym detergentem; substancją stosowaną w środkach powierzchniowo czynnych usuwającą zanieczyszczenia z aplikowanej powierzchni.
  5. Jest substancją pianotwórczą.
  6. Poprawia i ulepsza konsystencję kosmetyku, przez co aplikacja staje się łatwiejsza.
  7. Łagodzi ewentualne delikatne podrażnienia.

Lauryl Glucoside – zastosowanie w kosmetykach

W jakich produktach pojawia się Lauryl Glucoside?

  • Kosmetyki dla najmłodszych
  • Produkty do mycia i pielęgnacji włosów
  • Mydła i żele pod prysznic
  • Płyny do kąpieli
  • Kremy do twarzy różnego typu
  • Sera i eliksiry
  • Balsamy i mleczka do ciała
  • Toniki do różnego rodzaju cer
  • Produkty złuszczające do twarzy i ciała
  • Kremy do dłoni i stóp
  • Preparaty do demakijażu i mycia twarzy
  • Kosmetyki naturalne, ekologiczne
  • Farby do włosów
  • Preparaty do koloryzacji brwi i rzęs
  • Płyny micelarne

Lauryl Glucoside – bezpieczeństwo stosowania produktów kosmetycznych z tym składnikiem

Glukozyd laurylowy został uznany za substancję bezpieczną do stosowania w kosmetykach. Nie został zakwalifikowany jako potencjalny alergen. Nie uczula ani nie powoduje podrażnień. Jego negatywny wpływ na okolice oczu i błony śluzowe jest znikomy – do tego stopnia, że jest dodawany do produktów do demakijażu oczu. Nie wykazuje działania komedogennego. 

Ważne, aby konsument był świadomy cech swojej skóry i działania składników, z jakimi występuje Lauryl Glucoside w danym preparacie. Ma on bowiem właściwości penetrujące skórę, tzn. pomaga innym substancjom dostać się głębiej i działać efektywniej. Może być tak, że alergie wywoła właśnie taki związek, który przeniknął dalej. Jest to również istotne w przypadku kobiet w ciąży oraz w okresie karmienia piersią. Sama substancja jest w tym czasie bezpieczna i nie ma przeciwwskazań do jej użytku.

Lauryl Glucoside – naturalny czy syntetyczny?

Glukozyd laurylowy wyróżnia się naturalnym pochodzeniem. Powstaje w wyniku reakcji równie naturalnego kwasu glutaminowego wraz z tłuszczami olejku kokosowego. Na skalę przemysłową może być wytwarzany syntetycznie.

Lauryl Glucoside – wpływ na środowisko

Substancja, o której mowa, jest bezpieczna dla środowiska naturalnego. Łatwo ulega biodegradacji i nie zagraża otoczeniu. 

Lauryl Glucoside – czy jest odpowiedni dla wegan?

Weganie bardzo restrykcyjnie dobierają kosmetyki jakie stosują, biorąc pod uwagę substancje w nich zawarte. Lauryl Glucoside jest związkiem, który nie zawiera żadnych odzwierzęcych składników. Może być zatem bezpiecznie stosowany przez wegan.



Powiązane artykuły:
Joanna Miś
Karierę rozpoczęła niefortunnie na studiach budownictwa. Jednak los chciał inaczej i z wykształcenia (i zamiłowania) jest kosmetolożką. Uważa, że dbanie o skórę nie kończy się na odpowiedniej pielęgnacji. Holistyczne podejście do człowieka to coś, co jest jej bardzo bliskie i dotyczy każdej sfery jej życia. Pogłębia swoją wiedzę na temat trądziku, który dotyka nie tylko młodzieży, ale i dorosłych. Od niedawna pełni nową rolę – mamy.

Może Ci się spodobać

Komentarze

  1. Ciekawiło mnie właśnie jak to jest że produkty szczelnie zamknięte w pojemniczkach po otwarciu dalej są w takiej samej konsystencji i nie rozwarstwiają się teraz już wiadomo że odpowiada za to poliglukozyd.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Podobne artykuły w kategorii: Encyklopedia