Trehalose (trehaloza) – co to jest?

Trehaloza zaliczana jest do związków organicznych, a dokładniej – do grupy cukrów. Zbudowana jest z dwóch cząsteczek glukozy połączonych odpowiednim wiązaniem. Pod względem stanu skupienia jest ciałem stałym. Występuje w formie kryształków o białej barwie. Dzięki właściwościom, jakie wykazuje ta substancja, znalazła zastosowanie w wielu dziedzinach życia – medycynie, kosmetyce, branży spożywczej. Łatwo można ją zlokalizować na etykiecie jako INCI: Trehalose.

Trehalose – działanie

Substancja ta ma następujące właściwości:

  • jest bardzo dobrym humektantem – zatrzymuje wilgoć w naskórku. Odpowiada tym samym za odpowiedni poziom jego nawilżenia;
  • jest dobrym konserwantem dla produktów kosmetycznych;
  • zapobiega szybszemu wysychaniu masy kosmetycznej w opakowaniu, szczególnie tej w tubkach;
  • pełni rolę antyoksydacyjną.

Trehalose – zastosowanie w kosmetyce

Cukry w kosmetyce, w odróżnieniu do branży spożywczej, są niezwykle pożądane. Występują pod różną postacią oraz mogą pełnić odmienne funkcje. Wpływają bezpośrednio na sensoryczne właściwości preparatu, ale także jego działanie na skórze.

Trehaloza jest pod tym względem lubianym surowcem. Można ją pozyskać w łatwy i tani sposób. Ten dwucukier najczęściej znajduje się w kosmetykach takich jak:

  • kremy do twarzy różnego rodzaju (szczególnie do cery suchej i wrażliwej);
  • produkty ochronne przed czynnikami zewnętrznymi;
  • balsamy do ciała;
  • mleczka po opalaniu;
  • łagodzące kremy po goleniu;
  • preparaty do demakijażu;
  • toniki;
  • szampony;
  • odżywki i maski do włosów;
  • kremy do dłoni oraz stóp;
  • peelingi;
  • maski do twarzy;
  • kremy pod oczy;
  • produkty do stylizacji włosów.

Trehalose – bezpieczeństwo stosowania

Bezpieczeństwo danego składnika musi być potwierdzone licznymi badaniami. Nie tak łatwo wprowadzić substancję aktywną na rynek. Trehaloza jest całkowicie bezpieczna w stosowaniu zgodnie ze swoim przeznaczeniem. Może być wykorzystywana do wielu rodzaju preparatów – do twarzy, ciała, a także włosów. Nie jest zaliczana do alergenów, nie wywołuje podrażnień. Dobrze tolerują ją cery wrażliwe i wybitnie suche. 

Trehaloza, jako dwucukier, nie działa komedogennie. Nie wpływa negatywnie na stan cery trądzikowej oraz problematycznej, co mogłoby się objawiać nadmiernym wysypem nowych zmian zapalnych. Może być stosowana przez kobiety w okresie ciąży, a także podczas karmienia piersią. 

Trehalose – wpływ na środowisko naturalne

Składnik ten nie działa toksycznie na środowisko naturalne. Łatwo ulega biodegradacji, nie zalega tam, gdzie nie powinien. Wpływ na otoczenie tak niewielkich rzeczy jak kosmetyki jest wbrew pozorom ogromny. Tyle się mówi o mikroplastiku i wielu innych negatywnych substancjach. Warto zdać sobie z tego sprawę, nim będzie za późno.

Trehalose – naturalny czy syntetyczny?

Trehalose naturalnie występuje w niektórych owadach, a także grzybach oraz drożdżach. Może być pozyskiwana również drogą syntetyczną. 

Trehalose – czy jest odpowiedni dla wegan

Weganie nie akceptują w kosmetykach żadnych substancji pochodzenia zwierzęcego. Skrupulatnie czytają składy i eliminują podejrzane składniki. Trehalose może być pozyskiwana w różny sposób – także z owadów. Szczegółowych informacji należy szukać bezpośrednio na etykiecie opakowania oraz u producenta.

Trehalose – ciekawostki

Ten prosty dwucukier wykorzystywany jest również w wielu innych branżach. W spożywczej dodawany jest do wyrobów cukierniczych. W medycynie umożliwia transport narządów do przeszczepu.

https://incibeauty.com/en/ingredients/7570-trehalose

Trehalose


Powiązane artykuły:
Joanna Miś
Karierę rozpoczęła niefortunnie na studiach budownictwa. Jednak los chciał inaczej i z wykształcenia (i zamiłowania) jest kosmetolożką. Uważa, że dbanie o skórę nie kończy się na odpowiedniej pielęgnacji. Holistyczne podejście do człowieka to coś, co jest jej bardzo bliskie i dotyczy każdej sfery jej życia. Pogłębia swoją wiedzę na temat trądziku, który dotyka nie tylko młodzieży, ale i dorosłych. Od niedawna pełni nową rolę – mamy.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Podobne artykuły w kategorii: Encyklopedia