Heksanodiol to częściej używana nazwa potoczna substancji 1,2-Hexanediol. Dzięki właściwościom, które wykazuje, wykorzystuje się ją w branży kosmetycznej. Pod względem chemicznym jest cieczą o żółtej barwie lub bez koloru. Zawiera w swojej budowie charakterystyczną grupę hydroksylową. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Na opakowaniach kosmetyków można zlokalizować ten składnik jako INCI: 1,2-Hexanediol.

1,2-Hexanediol – działanie

Oto niektóre właściwości, które wykazuje ten składnik:

  • może pełnić rolę rozpuszczalnika w preparacie kosmetycznym;
  • jest bardzo dobrym humektantem, czyli substancją, która z łatwością wiąże wodę. Z tego powodu wpływa na odpowiedni poziom nawilżenia skóry;
  • dodawany jest do kosmetyków jako konserwant, bo hamuje rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych;
  • zapobiega nadkażaniu preparatu podczas jego aplikacji za pomocą palca;
  • przedłuża trwałość oraz niezmienną formę produktu przez cały okres jego stosowania;
  • ułatwia aplikację kosmetyku;
  • pomaga utrzymać skórę i włosy w dobrej kondycji.

1,2-Hexanediol – zastosowanie w kosmetyce

Heksanodiol można znaleźć w produktach takich jak:

  • kosmetyki dla dzieci;
  • produkty do makijażu;
  • szampony;
  • maski i odżywki do włosów;
  • żele pod prysznic;
  • kosmetyki do demakijażu;
  • kremy do twarzy;
  • balsamy do ciała;
  • kremy do dłoni oraz stóp;
  • peelingi;
  • płyny do kąpieli;
  • mydła w płynie;
  • preparaty silnie oczyszczające.

1,2-Hexanediol – bezpieczeństwo stosowania

Dany składnik chemiczny, aby mógł zostać dopuszczony do użytku w przemyśle kosmetycznym, musi przejść szereg odpowiednich badań. Nie tak łatwo wprowadzić do obrotu nową substancję. 1,2-Hexanediol zaliczany jest do składników bezpiecznych do stosowania, oczywiście zgodnie ze swoim przeznaczeniem. 

Nie jest komedogenny, co oznacza, że nie powoduje pogorszenia stanu cer trądzikowych, skłonnych do zanieczyszczeń. Hexanediol nie powinien powodować podrażnień, mimo że w Internecie można znaleźć sprzeczne opinie na ten temat.

1,2-Hexanediol jest bezpieczny do stosowania przez kobiety w ciąży, podczas karmienia piersią, a także najmłodszych konsumentów, czyli dzieci.

1,2-Hexanediol – wpływ na środowisko naturalne

Czy zastanawiałeś się kiedyś, co się dzieje z wyrzuconym opakowaniem ulubionego kosmetyku? Z reguły trudno wykończyć preparat całkowicie, zatem poszczególne substancje dostają się do najbliższego otoczenia. Bardzo ważne jest, aby wybierać produkty świadomie i zwracać uwagę na ich skład. 

Nie odnotowano negatywnego wpływu 1,2-Hexanediol na środowisko naturalne. Nie istnieją także informacje, aby miał zalegać w wodach, glebie czy szkodzić organizmom żywym.

1,2-Hexanediol – naturalny czy syntetyczny?

Substancja ta pozyskiwana jest syntetycznie w wyniku odpowiednich procesów technologicznych.

1,2-Hexanediol – czy jest odpowiedni dla wegan

Weganie to grupa konsumentów, która nie akceptuje w kosmetykach żadnych odzwierzęcych substancji. Zwraca także szczególną uwagę na sam proces ich powstawania, który musi spełniać odpowiednie normy. Hexanediol jest substancją syntetyczną, a takie również są zgodne z przekonaniami wegan.

1,2-Hexanediol – ciekawostki

W kosmetykach oprócz 1,2-Hexanediolu występuje także wiele jego pochodnych o podobnych właściwościach. Podobnie mają charakterystyczną grupę hydroksylową – OH. Należą do nich przede wszystkim Pentylene Glycol, Caprylyl Glycol.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/12-hexanediol

https://incibeauty.com/en/ingredients/13539-1-2-hexanediol