Caprylyl Glycol (glikol kaprylowy) – działanie, cechy, bezpieczeństwo

Glikol kaprylowy jest substancją o charakterze stałym lub półstałym. Ma biały kolor. Bardzo trudno rozpuszcza się w wodzie. Składnik ten można zlokalizować na etykiecie kosmetyku jako INCI: Caprylyl Glycol.

Caprylyl Glycol – działanie

Ta substancja aktywna wykazuje wiele odmiennych właściwości, co zostało docenione przez branżę kosmetyczną:

  • pełni funkcję humektantu, co oznacza, że posiada zdolność wiązania wody w skórze;
  • jest tzw. tłustym emolientem – tworzy na powierzchni skóry oleistą warstwę okluzyjną, która zapobiega utracie wody z naskórka;
  • jest substancją nawilżającą;
  • silnie zmiękcza;
  • transportuje inne składniki aktywne – jest promotorem przenikania;
  • jest związkiem renatłuszczającym. Oznacza to, że wspomaga odbudowę naturalnej warstwy lipidowej skóry, która została naruszona przez działanie silnych detergentów;
  • poprawia kondycję włosów, nadaje im blask;
  • zapobiega wysychaniu produktów kosmetycznych, zatrzymując w nich wilgoć;
  • dzięki właściwościom bakteriostatycznym może pełnić funkcję delikatnej substancji konserwującej.

Caprylyl Glycol – zastosowanie tego składnika w kosmetykach

Biorąc pod uwagę wszechstronne działanie substancji na skórę i włosy, glikol kaprylowy można znaleźć w wielu rodzajach kosmetyków, takich jak:

  • szampony;
  • maski i odżywki do włosów;
  • żele pod prysznic;
  • płyny do kąpieli;
  • mydła w płynie;
  • produkty do mycia twarzy;
  • preparaty do demakijażu;
  • balsamy do pielęgnacji ciała;
  • kremy do dłoni i stóp;
  • kosmetyki do makijażu;
  • kremy do twarzy.

Caprylyl Glycol – bezpieczeństwo stosowania

Caprylyl Glycol został uznany za składnik bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Nie ma określonych stężeń, w jakich może być używany. Substancja jest bezpieczna dla kobiet w okresie ciąży oraz w czasie karmienia piersią.

Glikol kaprylowy nie powoduje alergii oraz podrażnień. Jest promotorem dla innych substancji aktywnych – zwiększa ich penetrację w głąb skóry. Warto o tym pamiętać w przypadku uczulenia na inne składniki. 

Mówi się, że glikol kaprylowy w czystej formie działa komedogennie. Oznacza to, że przyczynia się do pogorszenia stanu cery trądzikowej, powodując wysyp nowych zmian. W produktach kosmetycznych jest jednak tylko dodatkiem stosowanym w niewielkim stężeniu. W efekcie może nie wykazywać takiego działania.

Caprylyl Glycol – naturalny czy syntetyczny?

Składnik ten może mieć różne pochodzenie. Naturalnie występuje w roślinach (olej kokosowy) oraz w tłuszczach zwierzęcych. Nowoczesne technologie umożliwiają produkcję glikolu kaprylowego jako związku syntetycznego, który niczym nie różni się od formy spotykanej w przyrodzie.

O szczegóły na temat pochodzenia substancji należy zapytać producenta. Czasem taka informacja jest umieszczona na etykiecie.

Glikol kaprylowy – wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu glikolu kaprylowego na środowisko naturalne. To substancja, która naturalnie występuje w oleju kokosowym, zatem nie działa degradująco na przyrodę.

Caprylyl Glycol – czy jest wegański?

To, czy glikol kaprylowy jest wegański, uzależnione jest od sposobu jego pozyskiwania. Może pochodzić z tłuszczów zwierzęcych, a co za tym idzie, nie spełnia założeń weganizmu. Częściej jest pozyskiwany z roślin lub syntetycznie. To sprawia, że staje się bezpieczny dla osób odrzucających wszelkie związki odzwierzęce w produktach kosmetycznych.



Powiązane artykuły:
Joanna Miś
Karierę rozpoczęła niefortunnie na studiach budownictwa. Jednak los chciał inaczej i z wykształcenia (i zamiłowania) jest kosmetolożką. Uważa, że dbanie o skórę nie kończy się na odpowiedniej pielęgnacji. Holistyczne podejście do człowieka to coś, co jest jej bardzo bliskie i dotyczy każdej sfery jej życia. Pogłębia swoją wiedzę na temat trądziku, który dotyka nie tylko młodzieży, ale i dorosłych. Od niedawna pełni nową rolę – mamy.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Podobne artykuły w kategorii: Encyklopedia