Kwas mlekowy (INCI: Lactic Acid) jest alfa-hydroksykwasem, w skrócie AHA. Są to nietoksyczne związki organiczne, które posiadają dwie charakterystyczne grupy – hydroksylową i karboksylową. Związek ten występuje naturalnie w przyrodzie. Jest rozpuszczalny w wodzie oraz nie rozpuszcza się w tłuszczach (taką zdolność posiadają inne kwasy – BHA). Lactic Acid jest gęstą, bezbarwną cieczą o specyficznym, nieprzyjemnym aromacie. Składa się z dużych cząsteczek.

Lactic Acid – działanie

Działanie Lactic Acid uzależnione jest od stężenia, w jakim występuje.

  • Działa nawilżająco. Wchodzi w skład NMF. Zapobiega utracie wody z naskórka.
  • Dba o barierę hydrolipidową skóry. Pomaga ją odbudować, jeśli zostanie naruszona.
  • Jest związkiem o charakterze humektantu – potrafi wiązać wodę.
  • Rozjaśnia delikatne przebarwienia.
  • Działa antybakteryjnie i bakteriostatycznie (hamuje namnażanie drobnoustrojów chorobotwórczych).
  • Złuszcza i zmiękcza naskórek.
  • Stabilizuje pH skóry, odpowiednio je obniżając.
  • Wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe, wpływa na strukturę kolagenu.
  • Delikatnie ujędrnia i uelastycznia.
  • Posiada zdolność penetracji do głębiej położonych warstw naskórka.
  • Przyspiesza odnowę komórkową naskórka, silnie regeneruje.
  • Może wygładzać płytkie blizny.

Lactic Acid – zastosowanie w kosmetykach

W kosmetykach drogeryjnych, profesjonalnych lub jako zabieg kwas mlekowy jest bardzo lubiany i bardzo często wykorzystywany. W kosmetykach jego stężenie maksymalne jest uzależnione również od pH, jakie finalnie będzie wykazywać. Na pewno nie może być produktem niebezpiecznym do stosowania do użytku domowego. 

Gdzie można znaleźć Lactic Acid?

  • W produktach do mycia skóry w różnej formie (żelu, pianki, mleczka).
  • W tonikach do każdego rodzaju cery.
  • W kremach dziennych – głównie nawilżających.
  • W kremach bardziej specjalistycznych, skierowanych np. do skór trądzikowych.
  • W preparatach do problematycznej skóry na stopach, silnie zmiękczających i złuszczających.
  • W maskach do twarzy, np. kremowych.
  • W peelingach do ciała.
  • W peelingach do twarzy – jako dodatek do innych składników lub sam w odpowiednio wysokim stężeniu.
Zobacz też:
Eucalyptus Globulus Leaf Oil – co to jest?

Lactic Acid – bezpieczeństwo stosowania

W branży kosmetycznej kwas mlekowy został uznany jako środek bezpieczny, jeśli stosuje się odpowiednie środki ostrożności i zalecenia producenta. Jest to bowiem kwas, więc zawsze należy pamiętać, że może wywołać efekt niepożądany. W preparatach detalicznych zawiera się mniejsze stężenie Lactic Acid niż w przypadku preparatów profesjonalnych. 

Istnieją bezwzględne przeciwwskazania do stosowania kwasu. Są to:

  • ciąża 
  • opryszczka w fazie aktywnej
  • stosowanie retinoidów miejscowo i doustnie
  • skóra nadwrażliwa, atopowa
  • stany zapalne
  • świeża opalenizna
  • przerwana ciągłość naskórka (świeże rany).

W przypadku stosowania produktów z kwasami AHA, w tym kwasu mlekowego, zaleca się używanie odpowiednio wysokiego filtra przeciwsłonecznego. 

Lactic Acid – naturalny czy syntetyczny?

Naturalnymi źródłami kwasu mlekowego są maślanki, jogurty, jabłka, pomidory, kiszonki. Do celów komercyjnych, na szeroką skalę przemysłową, pozyskiwany może być pozyskiwany drogą syntetyczną. Przeprowadza się fermentację roztworu cukru w obecności bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus.

Lactic Acid – wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu kwasu mlekowego na środowisko naturalne.

Lactic Acid – odpowiedni dla wegan?

Kwas mlekowy może być stosowany przez wegan. 

Inne – ciekawostki

Kwas mlekowy występuje naturalnie w skórze człowieka. Współtworzy NMF – naturalny czynnik nawilżający warstwy naskórka. Gwarantuje odpowiedni poziom nawodnienia.

Bibliografia:
https://cosmeticsinfo.org/ingredient/lactic-acid
https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/lactic-acid-peel
Kosmetologia pielęgnacyjna i lekarska – M. Noszczyk