BHT i BHA (butylohydroksytoluen, butylohydroksyanizol) – co to jest? Jakie właściwości i zastosowanie ma butylowany hydroksytoluen

BHT i BHA to substancje występujące w większości produktów kosmetycznych. BHT, inaczej zwany butylohydroksytoluenem, należy do grupy związków organicznych – fenoli. Jest ciałem stałym, które może występować w dwóch formach – proszku lub granulków. Przyjmuje kolor od białego po lekko żółty. Charakteryzuje się słabym zapachem. BHT jest rozpuszczalny w tłuszczach, alkoholach takich jak metanol, etanol, i w acetonie. Nie rozpuszcza się natomiast w wodzie. Sprawdź, co warto o nim wiedzieć.

BHA to skrót od butylohydroksyanizolu. Substancja ta pochodzi od anizolu, również należy do grupy związków organicznych. Może przyjmować różne formy, od proszku, granulek po woskowate ciało stałe. Od tego uzależniona jest barwa BHA – od białej po żółtą. Aromat ma delikatny, ale charakterystyczny i wyróżniający na tle innych substancji. Butylohydroksyanizol, podobnie jak BHT, nie rozpuszcza się w wodzie. 

BHT i BHA – działanie i funkcje

Właściwości BHT:

  • jest silnym antyoksydantem. W kosmetykach występuje w postaci konserwantu. Przedłuża ich trwałość, zapobiega zmianie barwy i aromatu wraz z biegiem czasu użytkowania;
  • wykazuje działanie synergistycznie z innymi substancjami antyoksydacyjnymi, przez to zwiększa swoją moc przeciwutleniacza;
  • niweluje, a raczej maskuje nieprzyjemne zapachy innych składników kosmetyków;
  • stabilizuje substancje tłuszczowe w preparatach pielęgnacyjnych.

Właściwości BHA:

  • podobnie jak BHT, również pełni rolę silnego przeciwutleniacza w produktach kosmetycznych;
  • niweluje nieprzyjemne zapachy innych substancji w preparacie;
  • jest konserwantem.

Butylowany hydroksytoluen – zastosowanie w kosmetykach

Jak można zauważyć, właściwości BHT i BHA są prawie identyczne. Mówiąc o BHA należy pamiętać, że w kosmetyce istnieje jeszcze jedno pojęcie pod takim samym skrótem – mowa o beta-hydroksykwasach, czyli o kwasie salicylowym. 

Gdzie można znaleźć BHA i BHT?

  1. We wszelkich kremach pielęgnacyjnych do różnego rodzaju skór. Szczególnie w produktach zawierających oleje.
  2. W płynach do kąpieli.
  3. W maskach do twarzy i ciała.
  4. W balsamach i mleczkach do ciała.
  5. W produktach do pielęgnacji włosów (maski, odżywki).
  6. W produktach do makijażu.
Zobacz też:  Isopropyl Palmitate (palmitynian izopropylu) – co to jest? Właściwości i zastosowanie

BHT i BHA – bezpieczeństwo stosowania produktów z tymi składnikami

Czy BHT jest bezpieczny? Mimo że te składniki są często używane w preparatach kosmetycznych, należy mieć świadomość, że ich stosowanie może nieść ze sobą skutki niepożądane. 

BHT został w niektórych krajach zabroniony do użytku w kosmetykach dla dzieci. Nie zaleca się stosowania tej substancji podczas ciąży i w okresie karmienia piersią. Ogólnie BHT został dopuszczony do użytku w przemyśle kosmetycznym – zazwyczaj w niedużych ilościach. Może być potencjalnym alergenem, powodować wysypki i świąd. BHA natomiast może działać kancerogennie. Tak samo jak butylohydroksytoluen, może powodować alergie i zmiany skórne. Również nie jest zalecany dla kobiet w ciąży.

BHT i BHA – naturalne czy syntetyczne?

Butylohydroksytoluen oraz butylohydroksyanizol są substancjami pochodzenia syntetycznego. 

BHT i BHA – wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu BHA i BHT na środowisko naturalne.

BHT i BHA – czy są odpowiednie dla wegan?

BHA i BHT są wytwarzane syntetycznie w laboratoriach z innych związków chemicznych. Nie mają w swoim składzie niczego pochodzenia zwierzęcego. Produkty z tymi składnikami mogą być stosowane przez wegan.

Inne – ciekawostki

BHA oraz BHT są również konserwantami żywności, które zostały dopuszczone do przemysłu spożywczego. 

Bibliografia:

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/bha

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/bht-0



Powiązane artykuły:
Joanna Miś
Karierę rozpoczęła niefortunnie na studiach budownictwa. Jednak los chciał inaczej i z wykształcenia (i zamiłowania) jest kosmetolożką. Uważa, że dbanie o skórę nie kończy się na odpowiedniej pielęgnacji. Holistyczne podejście do człowieka to coś, co jest jej bardzo bliskie i dotyczy każdej sfery jej życia. Pogłębia swoją wiedzę na temat trądziku, który dotyka nie tylko młodzieży, ale i dorosłych. Od niedawna pełni nową rolę – mamy.

Może Ci się spodobać

Komentarze

  1. To silnie działające konserwanty, a ja staram się ich unikać. Jeśli widzę BHT albo BHA w liście składników, to automatycznie odkładam produkt z powrotem na półkę. Dziwi mnie, że są dopuszczone do używania w żywności.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Podobne artykuły w kategorii: Encyklopedia