Kwas salicylowy to najpopularniejszy kwas BHA stosowany w kosmetyce. Beta-hydroksykwasy to aromatyczne substancje organiczne rozpuszczalne w tłuszczach oraz alkoholu – w przeciwieństwie do alfahydroksykwasów (AHA). Kwas salicylowy jest ciałem stałym. Przybiera formę proszku lub charakterystycznych igiełek o białej barwie. Praktycznie nie jest rozpuszczalny w wodzie. Kwas salicylowy można znaleźć w składzie produktów kosmetycznych jako INCI: Salicylic Acid. 

Salicylic Acid – działanie

Jakie działanie sprawia, że kwas salicylowy jest tak powszechnie stosowany w kosmetykach? Chodzi tutaj o:

  • silne działanie keratolityczne; ze względu na zdolność przenikania przez sebum (czyli rozpuszczania łoju) zgromadzone na skórze może zadziałać naprawdę głęboko i przynieść świetne rezultaty;
  • właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne; pomaga w walce ze stanami zapalnymi (trądzikiem);
  • najlepsze działanie przy pH w okolicach 3 – mniejszym od naturalnego pH skóry;
  • niwelowanie przebarwień powstałych po zmianach trądzikowych;
  • silne wygładzenie powierzchni skóry;
  • ograniczenie nadmiernego wydzielania sebum;
  • zmniejszenie ujścia mieszków włosowych, czyli tak zwanych porów;
  • złuszczanie zrogowaciałego naskórka;
  • pełnienie funkcji konserwującej.

Salicylid Acid – zastosowanie w kosmetykach

Salicylic Acid w kosmetykach ma bardzo szerokie zastosowanie. Ciężko sobie wyobrazić tę branżę bez jego obecności. Może występować w różnych kombinacjach – jako sam związek aktywny, dodatek do innych kwasów. Jest stosowany w różnym stężeniu. Gdzie najczęściej można znaleźć kwas salicylowy? Występuje on:

  • w tzw. produktach punktowych na wypryski;
  • w kremach na noc do cery problematycznej;
  • w tonikach do twarzy;
  • w peelingach do twarzy ;
  • w kremach do stóp;
  • w szamponach leczniczych;
  • w produktach wspomagających walkę z wrastającymi włosami (po depilacji);
  • w preparatach do cery tłustej;
  • w profesjonalnych kosmetykach gabinetowych;
  • jako dodatek do masek na twarz.

Salicylic Acid – bezpieczeństwo stosowania

Kwas salicylowy wymogi składnika dopuszczonego do stosowania w branży kosmetycznej. Istnieją jednak ograniczenia, do których producenci muszą się stosować. Mowa oczywiście o stężeniach:

  • maksymalne stężenie Salicylic Acid w produktach przeznaczonych do spłukiwania wynosi 3%;
  • w kosmetykach bez spłukiwania zawartość kwasu salicylowego to 2%;
  • jako konserwant w produkcie oraz w preparatach do makijażu Salicylic Acid występuje w stężeniu do 0,5%.

Kwas salicylowy nie jest silnym alergenem sam w sobie. Jednak osoby uczulone na substancje z grupy salicylanów, czyli np. popularną Aspirynę, nie mogą go stosować. W przypadku kobiet w ciąży oraz w okresie karmienia piersią również zakazuje się użytkowania produktów zawierających ten kwas BHA. Posiada on zdolność do przenikania w głąb skóry i może dostać się do krwiobiegu, co mogłoby niekorzystnie wpłynąć na rozwijający się płód. Dodatkowo skóra w tym okresie bywa szczególnie wrażliwa i nie należy jej traktować tak skoncentrowanymi związkami.

W czasie stosowania kosmetyków z Salicylic Acid należy zadbać o odpowiednią fotoprotekcję.

Salicylic Acid – naturalny czy syntetyczny?

Naturalnie kwas salicylowy występuje w korze wierzby. Do celów komercyjnych bywa także pozyskiwany drogą syntetyczną, w efekcie reakcji chemicznych.

Salicylic Acid – wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu kwasu salicylowego na środowisko naturalne.

Salicylic Acid – odpowiedni dla wegan?

Czy Salicylic Acid jest substancją odpowiednią dla wegan? Jak najbardziej. Może być pozyskiwany jako wyciąg z roślin. Nie zawiera substancji pochodzenia zwierzęcego. Weganie szczególnie zwracają uwagę nie tylko na to, co jedzą, ale również na kosmetyki, które stosują. Wiele firm kosmetycznych doskonale zdaje sobie z tego sprawę i podąża za ,,modą’’ na wegańskie produkty.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/salicylic-acid

https://incibeauty.com/en/ingredients/2772-salicylic-acid