Kwas ferulowy jest silnym antyoksydantem, który dodatkowo wzmacnia działanie innych oksydantów, jak choćby witaminy C i E. Zastosowanie kwasu ferulowego w kosmetyce pozwala skutecznie zwalczać wolne rodniki, rozjaśniać przebarwienia, a także chronić skórę przed niekorzystnym działaniem warunków środowiskowych, m.in. poprzez neutralizowanie szkodliwych cząsteczek promieniowania UVB i UVA. To z kolei przyczynia się do spowolnienia procesów starzenia. Z tego właśnie powodu kwas ferulowy zasłużył na miano skutecznego utleniacza, który można znaleźć w wielu kuracjach anti-aging, w których świetnie spełnia swoją rolą działając przeciwstarzeniowo i pielęgnując skórę.

Kwas ferulowy – czym jest i gdzie występuje?

Kwas ferulowy jest substancją organiczną. To pochodna kwasu cynamonowego. Kwas ferulowy występuje naturalnie w niemal większości artykułów spożywczych. Można znaleźć go zarówno w owocach, jak i warzywach, a także ziarnach pszenicy i owsa, zbożu (kwas w nich zawarty występuje w dużym stężeniu), ziarnach kawy i wielu innych produktach. Kwas ferulowy wykorzystywany w kosmetologii pozyskuje się głownie z kory i nasion drzew iglastych oraz liści drzew liściastych. Antyoksydacyjny charakter kwasu ferulowego sprawia, że jest on przede wszystkim stosowany w celu redukcji oznak starzenia się skóry, jednak jego działanie nie ogranicza się tylko i wyłącznie do właściwości antyoksydacyjnych, bowiem jego wpływ na skórę dotyczy także funkcji wzmacniających i ochronnych.

Kwas ferulowy – właściwości i działanie

Kwas ferulowy wykazuje działanie antyoksydacyjne. Neutralizuje wolne rodniki w aż trzech różnych formach – rodnik hydroksylowy, tlenek i podtlenek azotu, wzmacniając działanie witamin C i E. Z tego powodu w kosmetykach na przykład typu serum zazwyczaj występuje w towarzystwie owych witamin. Pomaga też ustabilizować pozostałe utleniacze, działając wzmacniająco na skórę.

Zobacz też:
Kwas TCA zredukuje blizny i przebarwienia potrądzikowe

Bardzo istotną funkcją kwasu ferulowego jest ochrona skóry przed promieniowaniem UVA i UVB i wynikającymi z niego uszkodzeniami skóry, do powstania których mogą przyczyniać się także inne czynniki zewnętrzne. Przeciwsłoneczne działanie kwasu ogranicza fotostarzenie, które jest naturalną konsekwencją uszkodzeń DNA komórek skóry , do których dochodzi w wyniku długotrwałej ekspozycji na słońce.

Kwas ferulowy w kosmetyce wykorzystywany jest zarówno w pielęgnacji domowej, jak i w pielęgnacji gabinetowej, wykonywanej przez kosmetologów. Kosmetyki z kwasem ferulowym przeznaczone do codziennej pielęgnacji skóry są bezpieczne, bowiem zawierają niższe stężenie kwasu. Kosmetyki zawierające wyższe stężenie kwasu ferulowego wykorzystywane są tylko i wyłącznie w profesjonalnych zabiegach.

Kwas ferulowy – efekty

Kwas ferulowy jak wszystkie przeciwutleniacze przede wszystkim wykazuje działanie przeciwstarzeniowe. Zapobiega starzeniu się skóry, ograniczając powstawanie wolnych rodników i tym samym redukując widoczność oznak starzenia, jakimi są m.in. zmarszczki. Warto wiedzieć, że kwas ferulowy nie może być traktowany jako forma naprawy już zaistniałych skutków starzenia się skóry, ale jako rodzaj zabezpieczenia przed ich następstwem. W praktyce oznacza to, że zastosowanie kwasu ferulowego nie pomoże naprawić uszkodzeń powstałych na skórze, ale może zapobiec ich dalszemu pogłębianiu.

Kwas ferulowy nie tylko niweluje oznaki starzenia ale, też poprawia kondycję skóry, poprzez jej nawilżenie i pobudzenie syntezy włókien kolagenowych i elastynowych. Dzięki zwiększonej produkcji kolagenu i elastyny, skóra staje się odporniejsza na powstawanie zmarszczek, zachowując swoją jędrność i elastyczność.

Ponadto kwas ferulowy działa na skórę:

  • uspokajająco zapewniając jej stabilność;
  • wzmacniając jej barierę ochronną i ograniczając negatywny wpływ stresu antyoksydacyjnego;
  • depigmentacyjnie rozjaśniając przebarwienia, chroniąc przed ich powstawaniem i ujednolicając jej koloryt;
  • złuszczająco odblokowując pory i redukując stany zapalne (posiada właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne).

Jak stosować kwas ferulowy?

Kwas ferlurowy ze względu na swoje liczne właściwości warto włączyć do codziennej pielęgnacji skóry twarzy. Najlepiej łączyć go z witaminą C i E oraz kwasem hialuronowym, używają preparatów, które zawierają te składniki aktywne. Kwas ferulowy wzmacnia działanie witamin. Dotyczy to zwłaszcza witaminy C, która sama jest niestabilna i bardzo szybko ulega degradacji, jeśli narażona jest na działanie promieni słonecznych. Ponadto takie połączenie kwasu i witamin w zakresie ograniczenia fotostarzenia jest jest jeszcze bardziej skuteczne.

Zobacz też:
Kwas azelainowy – czy zadziała na trądzik i przebarwienia? Sprawdź, czy możesz go stosować!

Kwas ferulowy może być łączony z retinolem, który poprawia jędrność skóry i sprawia, że staje się ona promienna. Połączenie kwasu z retionolem pomaga substancji przeniknąć w głębsze warstwy skóry, co sprawia, że działa ona jeszcze skuteczniej, dodatkowo pobudzając produkcję kolagenu.

Kwas ferulowy można stosować przez cały rok zarówno w codziennej, domowej pielęgnacji, jak i w trakcie wykonywania profesjonalnych zabiegów kosmetycznych. Jest on odpowiedni dla każdego rodzaju skóry. Mogą po niego bez obaw sięgać zarówno ci którzy posiadają cerę tłustą, jak i wrażliwą. Ze względu na szerokie spektrum działania, kwas ferulowy można znaleźć nie tylko w kosmetykach przeciwstarzeniowych, ale też produktach przeznaczonych do ochrony przeciwsłonecznej oraz preparatach rozjaśniających przebarwienia. Są to zarówno peelingi, jak i kremy oraz preparaty typu serum.

W tego typu produktach, przeznaczonych do samodzielnego stosowania, stężenie kwasu ferulowego zazwyczaj nie przekracza 5%. Warto jednak zaznaczyć, że stężenie na tym poziomie, występuje w produktach stosowanych na noc. W kosmetykach na dzień najczęściej nie przekracza ono wartości 0,5%. Do przeprowadzania profesjonalnych zabiegów kosmetycznych wykorzystuje się kwas w stężeniu 12 – 40%. W takiej formie powinien być stosowany pod ścisłą kontrolą dermatologa lub kosmetologa.

Przeciwwskazania

Kwas ferulowy jest stosunkowo bezpieczny w stosowaniu, pod warunkiem używania odpowiedniego stężenia kwasu. Wówczas można z niego korzystać nawet w przypadku cery wrażliwej. Przeciwwskazaniem do jego zastosowania z całą pewnością jest reakcja alergiczna. Aby ją wykluczyć zaleca się przeprowadzenie próby na niewielkim obszarze skóry przed pierwszym zastosowaniem. Dotyczy to nie tylko czystej postaci kawasu, ale też produktów, które go zawierają, nawet wtedy, kiedy stężenie kwasu jest niskie i powszechnie uważane za bezpieczne.

Przeciwwskazaniem do stosowania kwasu ferulowego w wyższym stężeniu, zarezerwowanym dla profesjonalnych zabiegów jest ciąża. W niższym stężeniu, właściwym dla produktów do pielęgnacji domowej można go stosować. Wyjątkiem jest uczulenie na kwas lub zalecenia dermatologa. Trzeba bowiem pamiętać o tym, że w okresie ciąży w organizmie kobiety dochodzi do wielu zmian hormonalnych, co może mieć niekorzystny wpływa na działanie kwasu na skórę. Warto więc przed rozpoczęciem stosowania kwasu skonsultować się z dermatologiem.

Zobacz też:
Kwas askorbinowy – działanie i zastosowanie. Co warto o nim wiedzieć?

Kwas ferulowy to skuteczny przeciwutleniacz, które działanie przeciwstarzeniowe pozwala zmniejszyć widoczność oznak starzenia i spowolnić naturalne procesy starzenia się skóry. Kwas ten zwalcza wolne rodniki, nawilża i pobudza syntezę włókien kolagenowych, poprawiając jędrność i sprężystość skóry. Ponadto zabezpiecza skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych i innych czynników środowiskowych. Można go bezpiecznie stosować przez cały rok, zarówno w domowej codziennej pielęgnacji i jak i pielęgnacji gabinetowej.



Powiązane artykuły: