Hydroksykwasy – AHA i BHA. Czym są alfa-hydroksykwasy i beta-hydroksykwasy

Hydroksykwasy to jedne z najpopularniejszych i, co najważniejsze, najbardziej skutecznych substancji wykorzystywanych w kosmetyce. Zwane są inaczej kwasami owocowymi. Zbudowane są z dwóch grupy – korboksylowej oraz hydroksylowej, które mogą być ułożone w różny sposób. Mówimy wtedy o alfa-hydroksykwasach i beta-hydroksykwasach.

Alfa-hydroksykwasy w kosmetykach są najpopularniejsze. Ich grupa jest liczniejsza. Naturalnie występują w przyrodzie – w owocach, kwaśnym mleku, warzywach oraz trzcinie cukrowej. Możemy do nich zaliczyć:

Do beta-hydroksykwasów można zaliczyć tak naprawdę tylko kwas salicylowy. Posiada on właściwości nieco odmienne niż AHA. Pochodzi z kory wierzby.

Hydroksykwasy – działanie

Ogólne właściwości chemiczne hydroksykwasów możemy podzielić na AHA i BHA.

Alfa-hydroksykwasy:

  • działają złuszczająco na martwy naskórek;
  • stymulują procesy regeneracyjne w skórze, pogrubiają ją oraz wzmacniają;
  • ujednolicają koloryt cery, delikatnie rozjaśniają;
  • spłycają drobne zmarszczki, opóźniają procesy starzenia;
  • mogą pełnić rolę nośników dla innych substancji aktywnych;
  • zapewniają skórze odpowiedni poziom nawilżenia;
  • regulują pracę gruczołów łojowych.

Beta-hydroksykwasy:

  • jako jedyne posiadają zdolność rozpuszczania się w tłuszczach, co oznacza, że kwas salicylowy z łatwością penetruje w głąb skóry, pokonując warstwę lipidową;
  • silnie oczyszczają ujścia mieszków włosowych, regulują pracę gruczołów łojowych;
  • wykazują działanie przeciwzapalne oraz antybakteryjne;
  • pełnią funkcję promotorów przenikania dla innych związków aktywnych;
  • zapobiegają powstawaniu przebarwień pozapalnych;
  • zmniejszają istniejące przebarwienia oraz wygładzają blizny;
  • przyspieszają proces odnowy komórkowej.

Hydroksykwasy – zastosowanie w kosmetyce

Kwasy alfa- i beta-hydroksylowe są bardzo popularnymi substancjami. Trudno wyobrazić sobie branżę kosmetyczną bez nich. Ich moc można stopniować odpowiednim stężeniem oraz pH – innym dla poszczególnych kwasów. W jakich preparatach najczęściej można znaleźć te związki aktywne? Znajdują się:

  • przede wszystkim we wszelkich produktach profesjonalnych – roztworach kwasowych niezbędnych do zabiegów pielęgnacyjnych w gabinecie, maskach oraz kremach;
  • preparatach do domowego użytku o łagodniejszym stężeniu substancji aktywnych; ich stosowanie nie wymaga odpowiedniej wiedzy kosmetycznej. Takie hydroksykwasy są obecne w:
  • tonikach;
  • kremach;
  • serach;
  • produktach po goleniu;
  • specjalistycznych kremach na trądzik i przebarwienia;
  • maściach do stóp;
  • peelingach;
  • maskach do twarzy.

Hydroksykwasy – bezpieczeństwo stosowania

Domowe produkty z hydroksykwasami są dostosowane do potrzeb i umiejętności danego konsumenta. Nie mają bardzo dużych stężeń substancji aktywnych. Istnieją pewne ogólne przeciwwskazania, do ich stosowania:

  • ciąża;
  • przerwana ciągłość naskórka;
  • aktywna opryszczka;
  • rozległe stany zapalne;
  • alergie;
  • niezidentyfikowane choroby skórne.

Hydroksykwasy same w sobie są substancjami bezpiecznymi, dopuszczalnymi w odpowiednich stężeniach na rynku kosmetycznym. Zaleca się je stosować zawsze zgodnie z przeznaczeniem oraz rekomendacjami producenta.

Hydroksykwasy – naturalne czy syntetyczne?

Substancje te mają pochodzenie naturalne. Pozyskuje się je z różnego rodzaju roślin, np. kwas glikolowy z trzciny cukrowej, migdałowy – z gorzkich migdałów, mlekowy – z jogurtów.

Czy hydroksykwasy są bezpieczne dla środowiska?

Nie odnotowano negatywnego wpływu hydroksykwasów na środowisko naturalne.

Hydroksykwasy – odpowiednie dla wegan?

Jako związki o pochodzeniu roślinnym jak najbardziej mogą być wykorzystywane przez wegan.

Hydrokwasy – ciekawostki

Hydroksykwasy nie są jedynymi kwasami wykorzystywanymi w branży kosmetycznej. Bardzo popularne stały się PHA, czyli polihydroksykwasy. Możemy do nich zaliczyć np. kwas laktobionowy.



Powiązane artykuły:
Joanna Miś
Karierę rozpoczęła niefortunnie na studiach budownictwa. Jednak los chciał inaczej i z wykształcenia (i zamiłowania) jest kosmetolożką. Uważa, że dbanie o skórę nie kończy się na odpowiedniej pielęgnacji. Holistyczne podejście do człowieka to coś, co jest jej bardzo bliskie i dotyczy każdej sfery jej życia. Pogłębia swoją wiedzę na temat trądziku, który dotyka nie tylko młodzieży, ale i dorosłych. Od niedawna pełni nową rolę – mamy.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Podobne artykuły w kategorii: Encyklopedia