Olej ryżowy – właściwości i zastosowanie. Azjatycka recepta na piękną skórę i włosy

Olej ryżowy cieszy się ogromną popularnością w krajach azjatyckich, a w Polsce przekonuje się do niego coraz więcej osób. Prozdrowotne działanie oleju to nie wszystko. Można go wykorzystać także w kuchni i pielęgnacyjnej rutynie. Sprawdź, jak to zrobić!

olej ryżowy

Olej, który opisujemy, pozyskuje się w wyniku procesu obłuszczania ryżu z otrąb. Ekstrakcja rozpuszczalnikami sprawia, że powstaje substancja tłuszczowa o wielu drogocennych właściwościach. Olej ryżowy ceniony jest przede wszystkim w Azji, ale nie bez przyczyny zdobywa coraz szerszą popularność. Może być stosowany nie tylko w kuchni, lecz również jako dodatek do kosmetyków i baza olejowania. Dlaczego warto go wypróbować? Odpowiedzi na to pytanie nie brakuje. Poznasz je, czytając nasz artykuł!

Olej ryżowy – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

Olej ryżowy (rice bran oil) można stosować zarówno do wewnątrz, np. podczas przygotowywania potraw, jak i na zewnątrz, na skórę lub włosy. Jego dobroczynne działanie to zasługa składu. Olej jest źródłem m.in.:

  • witamin E i K;
  • fitosteroli;
  • tokoferoli;
  • lecytyny;
  • inozytolu;
  • kwasu oleinowego (jednonienasyconego z rodziny omega-9);
  • kwasu linolowego (wielonienasyconego z rodziny omega-6);
  • kwasu alfa-linolenowego (wielonienasyconego z rodziny kwasów omega-3)
  • gamma-oryzanolu.

Na szczególną uwagę zasługuje ten ostatni składnik. Gamma-oryzanol jest mieszaniną estrów kwasu ferulowego i steroli roślinnych. Wykazuje przede wszystkim bardzo silne działanie antyoksydacyjne. Jest nawet 4-krotnie silniejszy niż witamina E!

Jak działa olej ryżowy?

Jak naturalny olej ryżowy może wpłynąć na twój organizm? Ten produkt przede wszystkim:

  • hamuje wolne rodniki;
  • obniża poziom cholesterolu we krwi;
  • pielęgnuje skórę i włosy;
  • działa przeciwzapalnie;
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała;
  • wspomaga układ pokarmowy;
  • wspomaga układ nerwowy;
  • obniża poziom TSH (u osób z nadczynnością tarczycy);
  • łagodzi objawy menopauzy.

Zastosowanie oleju ryżowego w kuchni

Opisywany przez nas tłuszcz jest bardzo popularny w kuchni azjatyckiej. Olej poddany rafinacji można wykorzystać do smażenia potraw w bardzo wysokich temperaturach dymienia (około 230 stopni Celsjusza). Olej ryżowy nierafinowany ma natomiast znacznie więcej składników odżywczych i wyróżnia się lekkim posmakiem orzechów. Niezależnie od tego, którą formę wybierzesz, olej sprawdzi się zarówno do dań zimnych (takich jak sałatki), jak i ciepłych. Jego dużą zaletą jest także zawartość silnych przeciwutleniaczy (dzięki temu nie jełczeje).

Olej ryżowy w kosmetyce

Olej ryżowy jest także popularnym dodatkiem do pielęgnacji twarzy, ciała i włosów. Możesz go znaleźć w składzie wielu kosmetyków, którymi są np.:

  • mydła;
  • balsamy;
  • kremy;
  • maseczki;
  • produkty do masażu.

Olej ryżowy na włosy

Olej ryżowy w pielęgnacji włosów warto wypróbować z kilku powodów. 

  1. Chroni loki przed siwieniem.
  2. Nadaje im potrzebnego nawilżenia i blasku. 
  3. Wzmacnia cebulki i zmniejsza wypadanie włosów, a nawet stymuluje ich szybszy wzrost. 

Produkt możesz wykorzystać podczas olejowania. Sprawdzi się zwłaszcza do włosów o średniej porowatości.

Olej ryżowy do twarzy

Składniki zawarte w oleju sprawiają, że jest to doskonały dodatek do codziennej pielęgnacji cery. Warto go polecić szczególnie osobom o skórze skłonnej do podrażnień i dojrzałej. Olej ryżowy jest lekki i nie pozostawia na twarzy tłustych plam.

Olej dodany do maseczek lub kremów działa przede wszystkim ujędrniająco. Skóra pozbawiona elastyczności i blasku na nowo zacznie zachwycać świeżym, młodzieńczym wyglądem. Jakie jeszcze właściwości ma ten olej?

  1. Działa przeciwstarzeniowo i redukuje powstałe zmarszczki. 
  2. Bardzo dobrze radzi sobie z ochroną skóry przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych (w tym promieniowaniem UV) i przyspiesza regenerację cery. Będzie więc dobrym dodatkiem do ochrony przeciwsłonecznej.

Olej ryżowy do ciała

Olej z ryżu pozwoli również wzmocnić i nawilżyć skórę całego ciała. Doda jej jędrności i odżywi. Jeśli chcesz, możesz go również wypróbować do relaksacyjnego masażu.

Olej ryżowy – cena

Olej przez nas opisany występuje w formie rafinowanej i nierafinowanej. Jak wspomnieliśmy, odmiana wpływa na sposób stosowania produktu. Nie ma natomiast szczególnej różnicy w cenie poszczególnych produktów. Koszt oleju ryżowego to ok. 20 zł za 1 litr.

Olej z ryżu nadal nie jest w Polsce tak popularny, jak w krajach azjatyckich, ale zdecydowanie warto go wypróbować. Bogaty skład, uniwersalność i lekka konsystencja to tylko kilka jego zalet. Stosowanie oleju ryżowego na skórę twarzy i włosy daje bardzo dobre rezultaty, dlatego możesz śmiało przetestować nową metodę pielęgnacji.



Powiązane artykuły:
Anna Kwiatkowska
pasjonatka tematyki beauty, od zawsze na bieżąco z trendami w kosmetyce pielęgnacyjnej i make-upowej. Kocha modę. Jej najnowszą pasją jest zdrowe odżywianie, stara się też żyć coraz bardziej ekologicznie.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Podobne artykuły w kategorii: Olejki