Jak wspomnieliśmy, kwas linolowy ma swoje ważne miejsce w pielęgnacji. Czy rzeczywiście jest w stanie pozytywnie wpłynąć na wygląd paznokci, włosów i skóry? W jakich produktach można go znaleźć jako istotny składnik? Sprawdzamy kosmetyczne właściwości kwasu linolowego. Przekonaj się, co jego właściwości będą mogły dać twojemu organizmowi. Przeczytaj nasz artykuł!

Właściwości kwasu linolowego

Kwas linolowy nie może być wytwarzany przez organizm człowieka, dlatego tak ważne jest, aby znajdował się w diecie. Na szczęście, jest on istotną częścią składu w wielu produktach spożywczych. Do prozdrowotnych właściwości kwasu linolowego zaliczyć można korzystny wpływ na układ krwionośny. Wspomaga również utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu.

Kwas linolowy – wzór

Wzór chemiczny kwasu linolowego to: C18H32O

Kwas linolowy – występowanie

Kwas linolowy występuje w tłuszczach pochodzenia roślinnego. Można go znaleźć w oleju:

  • z wiesiołka;
  • sojowym;
  • słonecznikowym;
  • z szafranu;
  • z pestek winogron.

W mniejszych ilościach jest również obecny w oleju rzepakowym. Ze względu na to, że kwas linolowy nie jest odporny na wysokie temperatury, warto wybierać oleje tłoczone na zimno i także na zimno je wykorzystywać.

Sprzężony kwas linolowy

Kwas linolowy CLA jest z kolei pochodną kwasu linolowego. Występuje w mleku oraz mięsie owiec i krów. CLA wykazuje działanie antynowotworowe, antyoksydacyjne i przeciwmiażdżycowe. Niektóre badania dowodzą, że chroni również przed cukrzycą, osteoporozą i wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej. 

CLA – suplement

Ze względu na związek pomiędzy CLA a odchudzaniem substancja stała się bardzo popularna. Można zakupić CLA w postaci suplementu. Co prawda działanie specyfiku jest godne uwagi, jednak w kwestii odchudzania nie należy spodziewać się cudów. Suplement może być wsparciem dla osób prowadzących zdrową dietę i aktywny tryb życia. Przed zastosowaniem preparatu trzeba zapoznać się z zaleceniami producenta i wykluczyć ewentualne przeciwwskazania. Osoby, które zażywają inne leki, powinny skonsultować się z lekarzem.

Kwas linolowy w kosmetyce

Skoro wiadomo, jakie właściwości ma kwas linolowy, gdzie występuje i czego można się po nim spodziewać, pora omówić jego rolę w kosmetyce. W tej dziedzinie został w pełni doceniony. 

Kwas linolowy – właściwości okluzyjne 

Kwas linolowy tworzy na skórze i włosach powłokę, która chroni je przed utratą wody. Dzięki temu stosuje się go do produkcji kosmetyków o właściwościach nawilżających. Powłoka ta zapewnia również ochronę przed uszkodzeniem. Składnik, o którym piszemy, to prawdziwy sprzymierzeniec w walce z suchą skórą.

Kwas linolowy i jego dobroczynny wpływ na włosy

Kwas linolowy wykorzystywany jest do produkcji kosmetyków do włosów. Najczęściej są to płyny przeciw elektryzowaniu i puszeniu się kosmków. Ten składnik pomaga utrzymać równowagę elektrostatyczną. Oprócz tego opisywany kwas zapewnia miękkość i elastyczność włosów. Te właściwości sprawiają, że jest często składnikiem szamponów i odżywek. Dzięki niemu włosy są bardziej jedwabiste i mniej się plączą.

Kwas linolowy poprawia kondycję skóry i działa przeciwstarzeniowo

Kwas linolowy wspomaga redukcję przebarwień na skórze. Ma również właściwości myjące. Odżywia skórę, wygładza ją i wspiera jej regenerację, dzięki czemu stanowi dodatek do wielu produktów przeznaczonych dla cery problematycznej. Co warte podkreślenia, wykazuje on także działanie antyoksydacyjne. Oznacza to, że działa przeciwstarzeniowo, dlatego często znajduje się w składzie kosmetyków dla cery dojrzałej.

Kwas linolowy – preparaty

Jak widać, zastosowanie kwasu linolowego w kosmetyce jest bardzo szerokie. Znajduje się w on w:

  • mydłach;
  • żelach pod prysznic;
  • balsamach do ciała;
  • kremach do twarzy;
  • szamponach i odżywkach do włosów;
  • lakierach do paznokci.

Wiadomo również, że kwas linolowy CLA dostępny jest jako suplement diety.

Olej linolowy

Jak wyjaśniliśmy na wstępie, kwas linolowy występuje w tłuszczach roślinnych. Oznacza to, że z jego cudownych właściwości można skorzystać, stosując olej w najczystszej jego postaci. Warto wybierać przede wszystkim oleje tłoczone na zimno, ponieważ zawierają one najwięcej składników odżywczych.

Domowa pielęgnacja z kwasem linolowym

Oleje roślinne świetnie sprawdzają się w domowej pielęgnacji skóry i włosów. Można wspomagać ich działanie, wzbogacając je o inne produkty. Możesz je również stosować samodzielnie. Zastanawiasz się, jak ich używać? Spieszymy z odpowiedzią.

Olejowanie włosów

Tłuszcze roślinne bogate w kwas linolowy, czyli np. olej sojowy, słonecznikowy, z pestek winogron i z wiesiołka najlepiej sprawdzą się do włosów wysokoporowatych. Zanim je zastosujesz, sprawdź porowatość swoich włosów.

Olejowanie twarzy

Oleje zawierające kwas linolowy będą użyteczne nie tylko do olejowania włosów, lecz również do twarzy. Taki olejek usuwa pozostałości po makijażu i inne zanieczyszczenia. Pozwala oczyścić pory i delikatnie nawilża skórę. Odrobinę oleju należy rozprowadzić w dłoniach, a następnie wykonać masaż twarzy. Po kilku minutach można już zmyć olej bawełnianą ściereczką namoczoną w ciepłej wodzie.

Olej jako składnik peelingu

Skoro powyższe tłuszcze roślinne można stosować na twarz i włosy, z całą pewnością można wykorzystać je do pielęgnacji ciała. Ze względu na tłustą konsystencję najlepiej sprawdzą się jako dodatek do domowego peelingu. Wystarczy połączyć wybrany olej ze składnikami sypkimi. Mogą to być fusy z kawy, sól, cukier lub zmielone płatki owsiane. Potem trzeba je wymieszać i wmasować w ciało pod prysznicem.
Dobroczynne właściwości kwasu linolowego okazują się nieocenione, i spełniają swoje zadanie nie tylko w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu, lecz również w pielęgnacji ciała. Kwas ten znajduje się w wielu kosmetykach i może być także wykorzystany jako kosmetyk domowy, jako składnik niektórych olejów. To sprawia, że pielęgnacja z kwasem linolowym może być dopasowana do indywidualnych preferencji. Jeśli chcesz zadbać o włosy, skórę i paznokcie, koniecznie wypróbuj specyfik, który zawiera opisany przez nas kwas.