Olej sojowy to surowiec popularnie występujący w branży kosmetycznej. Pod względem chemicznym jest cieczą o żółtawym kolorze. Nie wyróżnia się żadnym specyficznym zapachem. Pozostaje neutralny w smaku. 

Olej ten stanowi źródło cennych w pielęgnacji substancji. Zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych: kwas oleinowy, palmitynowy, linolenowy, a także związki zwane fitosterolami. Może poszczycić się wysokim stężeniem witaminy młodości, czyli witaminy E. Na opakowaniach preparatów kosmetycznych surowiec ten można zlokalizować jako INCI: Glycine Soja Oil. 

Glycine Soja Oil – działanie 

Glycine Soja Oil w kosmetykach ma następujące właściwości:

  • jest tłustym emolientem – oznacza to, że po aplikacji pozostawia na skórze charakterystyczny, wyczuwalny film ochronny;
  • działa nawilżająco, powodując ograniczenie parowania wody z naskórka;
  • jest silnym przeciwutleniaczem; korzystnie wpływa na cerę dotkniętą upływem czasu i walczy z wolnymi rodnikami;
  • jest dobrym nośnikiem dla innych substancji, m.in. dla olejków eterycznych;
  • zmiękcza skórę i działa natłuszczająco;
  • bardzo pozytywnie wpływa na włosy – odżywia, wygładza, nadaje połysk, a także zapobiega rozdwajaniu się końcówek;
  • zapobiega powstawaniu zmarszczek;
  • chroni przed działaniem czynników zewnętrznych, takich jak mróz, wiatr czy klimatyzacja;
  • przyczynia się do szybszej regeneracji skóry, pomaga odbudować naruszoną barierę ochronną.

Glycine Soja Oil – zastosowanie w kosmetyce 

Oleje naturalne są w kosmetyce jednymi z najczęściej stosowanych substancji. Ten pozyskiwany z soi może być dodawany do preparatów pielęgnacyjnych lub stosowany samodzielnie. Najczęściej jest spotykany w:

  • płynach do kąpieli;
  • kulach do kąpieli;
  • odżywkach i maskach do włosów;
  • kremach do twarzy;
  • serach do twarzy (często anti age);
  • kremach do dłoni oraz stóp;
  • balsamach oraz masłach do ciała;
  • peelingach do ciała;
  • kosmetykach do demakijażu;
  • żelach pod prysznic.

Olej sojowy wykorzystywany jest często w gabinetach masażu. Jak wyżej wspomniano, jest świetnym nośnikiem olejków eterycznych używanych w celach aromaterapeutycznych.

Glycine Soja Oil – bezpieczeństwo stosowania 

Olej sojowy jest bezpieczny w stosowaniu w produktach kosmetycznych. Nie ma określonych dopuszczalnych stężeń tego surowca. Może być dodatkiem do kosmetyków, a także bywa używany jako produkt samodzielny. Olej ten jest odpowiedni dla kobiet w ciąży, a także w okresie karmienia piersią. Warto wiedzieć, że – stosowany zbyt często – może działać komedogennie. Oznacza to, że stan cery dotkniętej zmianami trądzikowymi ulegnie pogorszeniu. 

Glycine Soja Oil – naturalny czy syntetyczny? 

To surowiec naturalny pozyskiwany metodą tłoczenia ziaren soi. Dostępne są oleje rafinowane lub nie. Rafinacja to proces usuwania szkodliwych substancji, który niestety wpływa również na minimalizację udziału tych prawidłowych.

Glycine Soja Oil – wpływ na środowisko naturalne 

Nie odnotowano negatywnego wpływu oleju sojowego na środowisko naturalne. 

Glycine Soja Oil – czy jest odpowiedni dla wegan?

Olej sojowy jest produktem pochodzenia roślinnego. Może być bezpiecznie stosowany przez wegan, którzy nie akceptują w kosmetykach surowców odzwierzęcych. 

Glycine Soja Oil – ciekawostki 

Naturalny olej sojowy wymaga odpowiedniego przechowywania. Nie powinno się go narażać na intensywne słońce. Z kolei w niskich temperaturach, np. w lodówce, zaczyna gęstnieć. Czas stabilności oleju sojowego określa się na 6 miesięcy.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/glycine-soja-soybean-oil

https://incibeauty.com/en/ingredients/20257-glycine-soja-oil