Lanolina(lansinoh) – właściwości i zastosowanie. Kontrowersyjna substancja o dużej mocy!!

Lanolina jest wykorzystywana przez większość koncernów kosmetycznych i farmaceutycznych do produkcji preparatów do pielęgnacji skóry. Znajdziesz ją w szamponach, maskach do włosów, kremach do dłoni, kremach do twarzy oraz produktach dla dzieci i niemowląt oraz mam. Ma świetne właściwości nawilżania skóry – nie tylko odżywcze, ale także stabilizuje sam kosmetyk. Poznaj właściwości lanoliny!

Lanolina

Lanolina jest substancją posiadającą cudowne właściwości pielęgnacyjne i zmiękczające, sprawia, że spierzchnięte usta już chwilę po zastosowaniu balsamu z tym korzystnym preparatem odzyskują zniewalający blask i świeżość. Jej szerokie zastosowanie sprawia, że jest stosowana w przemyśle, kosmetologii i farmaceutyce. Koniecznie sprawdź, gdzie jeszcze jest używana!

Jak powstaje lanolina?

Być może jesteś miłośnikiem gór zimą i na twojej drodze nie raz stanęły spacerujące owce. Może nawet zastanawiałeś się, jak to możliwe, że w tak niskiej temperaturze nie jest im zimno. To właśnie zasługa lanoliny

Lanolina jest produkowana przez gruczoły łojowe owiec. Powstaje wtedy, kiedy są narażone na niską temperaturę lub mrozy. To naturalny wosk zwierzęcego pochodzenia, pokrywający skórę i wełnę tych zwierząt. Lansinoh lanolina stanowi grubą warstwę naturalnego tłuszczu przez co chroni owce przed srogim zimnem oraz nadmierną wilgocią. Otrzymanie lanoliny jako osobnej, wyodrębnionej substancji jest możliwe. Musi ona przejść kilka procesów.

Po zgoleniu futro owcze jest pełne brudu, musi więc zostać ono oczyszczone. Można powiedzieć, że sama lanolina to skutek uboczny oczyszczania tłuszczu owiec. W dalszym etapie tłuszcz zostaje wytopiony, a następnie suszony przez okres około 14 dni. Otrzymana emulsja ma swój charakterystyczny zapach. W celach kosmetycznych podlega kolejnym procesom, m.in. rafinacji.

Lanolina z chemicznego punktu widzenia

Lanolina z chemicznego punktu widzenia

Lanolina jest woskiem. Skład lanoliny przypomina ludzkie sebum, a więc jest bardzo dobrze tolerowana przez zdrową skórę. Oczyszczona lanolina nie posiada już specyficznego zapachu. Jej kolor jest ciemnożółty natomiast konsystencja jest zbitą i mazistą strukturą. Pozyskany wosk z owczej wełny nie jest rozpuszczalny w wodzie, rozpuszcza się tylko w oleistych tłustych substancjach.

W skórze człowieka, a dokładniej w jego naskórku, również występuje substancja podobna do lanoliny. Tworzy ona ochronną warstwę lipidową i utrzymuje jej odpowiedni stopień wilgoci i zapobiega także nadmiernej utracie wody. Zapewnia skórze elastyczność i wspomaga nawilżenie skóry. Dodatkowo pełni funkcję ochronną przed niepożądanym działaniem czynników atmosferycznych.

Rodzaje lanoliny

Dzięki różnym procesom, jakim jest poddawana lanolina, możemy wyróżnić jej dwa główne rodzaje.

  1. Lanolina bezwodna, inaczej: czysta lanolina. To głównie ten rodzaj znajduje zastosowanie w kosmetyce oraz w procesie wytwarzania leków. Z lanoliny zostaje odparowana całkowicie woda. Nie ma zapachu, a jej kolor jest jasnożółty.
  2. Lanolina uwodniona. W swoim składzie posiada ok. 25% wody. Nie wykorzystuje się jej w kosmetyce, ale służy przede wszystkim do prac konserwacyjnych, np. przy obróbce metali.

Lanolina – zastosowanie

Właściwości i zastosowanie lanoliny w kosmetyce znane są od wieków. Na przestrzeni lat, gdy technologia poszła zdecydowanie do przodu, ulepszono procesy jej oczyszczania.

Lanolina pełni w kosmetykach szereg ważnych funkcji.  Zatem czysta lanolina dba o odpowiednią formułę kosmetyku:

  • jako emulgator – najprościej mówiąc, scala kosmetyk w całość. Łączy frakcję wodną i olejową. Lanolina ma zdolność wchłaniania wodnych substancji większych aż dwa razy od jej objętości. Tworzy trwałe emulsje typu ,,woda w oleju’’;
  • jako stabilizator – utrzymuje odpowiednią strukturę produktu kosmetycznego. Nadaje mu pewnego rodzaju twardość.

Lanolina w kosmetyce

Lanolina w kosmetyce

Lanolina w kosmetyce

Istnieje pewna grupa preparatów kosmetycznych, w których – w większości przypadków – znajdziesz dodatek lanoliny. Są to:

  • codzienne kremy do twarzy,
  • kremy chroniące przed czynnikami zewnętrznymi (mróz, wiatr),
  • balsamy do ciała,
  • kosmetyki do pielęgnacji niemowląt i dzieci,
  • maści ochronne na sutki podczas karmienia piersią,
  • szampony do włosów,
  • maski i odżywki do włosów,
  • specjalistyczne preparaty wykorzystywane po zabiegach medycyny estetycznej,
  • ochronne pomadki do ust,
  • regenerujące kremy do stóp i pięt,
  • kosmetyki do makijażu.

Lanolina – właściwości docenione w kosmetykach pielęgnacyjnych

  1. Na powierzchni skóry tworzy tzw. film. Ogranicza on wyparowywanie wody z naskórka.
  2. Ma właściwości regenerujące i łagodzące. Wspomaga gojenie podrażnień naskórka. Fakt ten jest wykorzystywany w preparatach dla mam karmiących, gdy delikatny obszar skóry na sutku i wokół niego jest narażony na nieprzyjemnie i bolesne otarcia.
  3. Wygładza włosy i dodaje im blasku. Tworzy ochronną powłokę na włosach.
  4. Chroni przed zimową i niesprzyjającą dla skóry aurą.
  5. Jest wykorzystywana jako nośnik składników aktywnych w niektórych preparatach.
  6. Lanolina posiada funkcję natłuszczania i uelastyczniania skóry, co może mieć wpływ na opóźnienie procesów starzenia się cery.
  7. Wnika bezpośrednio do rogowej warstwy naskórka.
Zobacz też:  Które kosmetyki do pielęgnacji twarzy są naprawdę skuteczne? 5 pozycji wartych uwagi

Olej lanolinowy – pochodna lanoliny 

Olej lanolinowy jest produktem pochodnym od lanoliny. Uważa się, że ma lepsze właściwości kosmetyczne niż czysta emulsja. Wynika to z faktu, że olej lanolinowy charakteryzuje się lżejszą konsystencją, ma więcej tzw. lekkich frakcji i jest lepiej tolerowany przez skórę. Przez co bardziej łagodzi podrażnienia i przynosi ulgę.

Lanolina – zastosowanie w chorobach skóry

Lanolina – zastosowanie w chorobach skóry

Lanolina, dzięki właściwościom silnie regenerującym, znalazła zastosowanie w wielu produktach leczniczych. Najczęściej używa się jej w przypadku łuszczycy oraz atopowego zapalenia skóry (co jest dość kontrowersyjne) ale działanie lanoliny przynosi ulgę osobom cierpiącym na te choroby.

Atopowe zapalenie skóry

Przyczyny AZS są bardzo złożone. To schorzenie o charakterze przewlekłym i nawracającym. Wiadomo, że jedną z przyczyn są skłonności genetyczne. Postępujący rozwój świata i zanieczyszczenia środowiska również mają wpływ na jego występowanie. Można powiedzieć, że AZS jest chorobą cywilizacyjną. 

Do najczęstszych objawów atopowego zapalenia skóry możemy zaliczyć:

  • ciągłą suchość i szorstkość skóry,
  • skłonności do występowania alergii – to dlatego stosowanie lanoliny kosmetycznej w produktach na AZS bywa kontrowersyjne. Nadal jednak lekarze dermatolodzy zalecają stosowanie tej substancji, aby wspomóc leczenie AZS;
  • swędzenie skóry;
  • nasilenie objawów pod wpływem nadmiernego stresu.

W przypadku AZS bardzo ważne jest dbanie o ciągłą odbudowę naruszonej bariery skóry. Lanolina kosmetyczna sprawdza się rewelacyjnie jako emolient. Tworzy swojego rodzaju opatrunek i chroni skórę.

Łuszczyca

łuszczyca

Podobnie jak w przypadku AZS, za główną przyczynę łuszczycy uważa się skłonności genetyczne. Pierwsze objawy łuszczycy pojawiają się już w okresie dziecięcym, ale równie często też uaktywnia się w wieku dojrzałym.

Do objawów łuszczycy należą:

  • grudki, które po zdrapaniu tworzą tzw. efekt świecy stearynowej;
  • w przypadku uszkodzenia naskórka w miejscu zranienia dochodzi do pojawienia się wykwitów łuszczycowych;
  • zaburzenie czasu rogowacenia naskórka;
  • charakterystyczne zmiany na paznokciach objawiające się pofałdowaniami.

Lanolina w produktach na włosy

Obecność lanoliny w kosmetykach do włosów jest bardzo częsta, szczególnie w tych mocno wygładzających. Lanolina działa na nie kojąco. Silnie wygładza i tworzy ochronny film, który chroni przed niszczącymi czynnikami zewnętrznymi. Produkty do stylizacji łagodzą działanie ciepłego powietrza suszarki bądź prostownicy. Lanolina w kosmetykach do pielęgnacji włosów zapobiega ich elektryzowaniu się i puszeniu.  

Bezpieczeństwo lanoliny

Bezpieczeństwo lanoliny

Do pewnego czasu uważano lanolinę za silny środek alergizujący. Jak każdy składnik pochodzenia naturalnego może wykazywać właściwości uczulające na bardzo wrażliwych skórach. Badania jednak dowodzą, że to złe oczyszczanie lanoliny było powodem licznych alergii skórnych.

Lanolina swoim składem przypomina skład sebum, który wytwarza skóra człowieka. Stosowanie jej jest bezpieczne. Kto zatem nie powinien używać lanoliny?

  • Osoby z aktywnym trądzikiem pospolitym. Wiele zmian ropnych oraz zaskórników na cerze jest przeciwskazaniem do stosowania lanoliny i jej pochodnych. Warstwa, którą wytwarza, może nasilić problem.
  • Osoby z niezidentyfikowanymi zmianami na skórze. Najpierw skonsultuj je z dermatologiem!
  • Osoby ze stwierdzoną grzybicą skóry.

Inne wykorzystanie lanoliny

Naturalny wosk, jakim jest lanolina, znalazł szereg zastosowań w kosmetologii i farmacji. Oprócz wykorzystania jej w maściach oraz kremach na schorzenia skóry, obecna jest również w maściach leczących hemoroidy i schorzenia proktologicznych.



Powiązane artykuły:
Joanna Miś
Karierę rozpoczęła niefortunnie na studiach budownictwa. Jednak los chciał inaczej i z wykształcenia (i zamiłowania) jest kosmetolożką. Uważa, że dbanie o skórę nie kończy się na odpowiedniej pielęgnacji. Holistyczne podejście do człowieka to coś, co jest jej bardzo bliskie i dotyczy każdej sfery jej życia. Pogłębia swoją wiedzę na temat trądziku, który dotyka nie tylko młodzieży, ale i dorosłych. Od niedawna pełni nową rolę – mamy.

Może Ci się spodobać

Komentarze

  1. Niestety od wielu lat cierpię na łuszczycę. Czasem są dni, kiedy jest trochę lepiej, jednak nie ukrywam, że bywa ciężko. Chętnie wypróbuję lanolinę, bo niestety z racji na swoje problemy mam niewielki wybór kosmetyków.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Podobne artykuły w kategorii: Pielęgnacja ciała