Distearynian glikolu etylenowego to składnik syntetyczny. Pod względem chemicznym jest ciałem stałym w formie płatków lub granulek. Przybiera białą barwę. Nie rozpuszcza się w wodzie. Nie wykazuje dużej stabilności, szczególnie w zetknięciu z zasadowym pH. W produktach kosmetycznych można go znaleźć na etykiecie jako INCI: Glycol Distearate.

Glycol Distearate – działanie

Substancja ta wykazuje wszechstronne działanie na wielu płaszczyznach:

  • jest emulgatorem, co oznacza, że umożliwia połączenie dwóch faz z pozoru niemożliwych do połączenia – wodnej i olejowej;
  • stabilizuje emulsje, dba o ich trwałość przez cały okres stosowania;
  • pełni rolę emolientu – zaaplikowana na skórę, pozostawia na niej okluzyjną warstwę ochronną;
  • zapobiega nadmiernej utracie wody z naskórka – działa pośrednio nawilżająco. Ogranicza TEWL;
  • w detergentach wykorzystywana jest jako tzw. składnik renatłuszczający. Substancje myjące bywają silnie odtłuszczające i mogą naruszyć ochronną warstwę lipidową skóry. Glycol Distearate temu zapobiega;
  • wpływa na wytwarzanie dobrej jakościowo piany;
  • w produktach przezroczystych powoduje zmętnienie, nadaje im perłowy odcień, zmniejsza przepuszczalność światła;
  • wpływa na końcową konsystencję kosmetyku, obniża jego lepkość;
  • wyraźnie zmiękcza i kondycjonuje włosy oraz skórę.

Glycol Distearate – zastosowanie w kosmetyce

Ze względu na działanie, Glycol Distearate występuje w wielu rodzajach preparatów. Najczęściej można go znaleźć w:

  • mleczkach do demakijażu;
  • produktach do mycia twarzy;
  • żelach pod prysznic;
  • balsamach do ciała;
  • kremach do dłoni;
  • maściach do stóp;
  • różnego rodzaju produktach do pielęgnacji twarzy;
  • płynach do kąpieli;
  • kosmetykach łagodzących po opalaniu i depilacji;
  • balsamach do opalania z filtrami UV;
  • szamponach;
  • produktach do stylizacji włosów;
  • maskach i odżywkach do włosów.

Glycol Distearate – bezpieczeństwo stosowania

Glycol Distearate jest substancją bezpieczną do stosowania w produktach kosmetycznych. Nie wykazuje działania drażniącego ani nie jest zaliczany do potencjalnych alergenów. Tym, na co trzeba zwracać uwagę, stosując produkty z distearynianem glikolu etylowego, jest komedogenność. Związek ten nie najlepiej sprawdza się w przypadku cer tłustych, trądzikowych, z licznymi zmianami zapalnymi. Często pogarsza ich stan.

Nie ma szczególnych przeciwwskazań, dla których Glycol Distearate nie mógłby być stosowany u kobiet w okresie ciąży oraz podczas karmienia piersią. Zaleca się jednak ostrożność, ponieważ substancja ta może wydzielać niebezpieczny dioksan.

Glycol Distearate – wpływ na środowisko naturalne

Obecnie nie odnotowano negatywnego wpływu Glycol Distearate na środowisko naturalne. 

Glycol Distearate – naturalny czy syntetyczny?

Glycol Distearate jest składnikiem pozyskiwanym w sposób sztuczny. Istnieje kilka metod jego wytwarzania, gdzie główną rolę odgrywa kwas stearynowy oraz glikol etylenowy.

Glycol Distearate – czy jest odpowiedni dla wegan

To, czy Glycol Distearate jest odpowiedni dla wegan, uzależnione jest od sposobu pozyskania surowców. Mowa o kwasie stearynowym, który w tym przypadku może pochodzić od zwierząt lub roślin. O szczegółowe informacje zawsze należy pytać bezpośrednio producenta danego kosmetyku. 

Glycol Distearate – ciekawostki

Oprócz przemysłu kosmetycznego, Glycol Distearate jest pomocny podczas pracy z użyciem mikroskopu.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/glycol-distearate

https://incibeauty.com/en/ingredients/9059-glycol-distearate