Stearic Acid (kwas stearynowy, kwas oktadekanowy) – co to jest? Właściwości i zastosowanie

Kwas stearynowy lub oktadekanowy (INCI: Stearic Acid) jest wszechstronnym związkiem wykorzystywanym w wielu dziedzinach. Należy do grupy nasyconych kwasów organicznych. Nie ma zdolności rozpuszczania się w wodzie. Świetnie za to radzi sobie z rozpuszczalnikami organicznymi. To ciało stałe, które nie posiada zapachu i ma białawą barwę. Jest substancją oleistą.

Stearic Acid – działanie. Czy zapobiega utracie wody?

  1. Kwas stearynowy w kosmetykach pełni funkcję emulgatora typu O/W. Łączy w całość warstwę wodną i tłuszczową oraz zapobiega jej rozwarstwianiu.
  2. Poprawia walory w wyglądzie danego produktu, nadając mu perłowy blask.
  3. Ułatwia aplikację i rozsmarowywanie.
  4. W mydłach stosuje się go, aby wzmacniał efekt oczyszczenia.
  5. Jest substancją tzw. renatłuszczającą. Oznacza to, że pomaga odbudować wymytą przez detergent warstwę lipidową skóry.
  6. Jest emolientem. Tworzy na aplikowanej powierzchni warstwę ochronną. Przez to może działać pośrednio nawilżająco – zapobiega utracie wody z naskórka.
  7. Jest stabilizatorem emulsji.
  8. Wykazuje właściwości ochronne przed działaniem czynników zewnętrznych.

Kwas oktadekanowy – zastosowanie w kosmetykach

W kosmetyce często mówi się kwasie stearynowym, mając na myśli mieszankę organicznych kwasów tłuszczowych. Warto sprawdzić, czy mamy do czynienia z czystą substancją w 100%, ponieważ wykazują nieco odmienne właściwości.

Gdzie można znaleźć kwas stearynowy?

  • mydła
  • płyny do kąpieli
  • żele pod prysznic
  • szampony do włosów i inne preparaty pielęgnacyjne
  • mleczka do demakijażu
  • kremy i emulsje do twarzy o różnym działaniu
  • balsamy do pielęgnacji ciała
  • kremy po goleniu
  • olejki do włosów
  • produkty do masażu ciała.

Kwas stearynowy jest również głównym składnikiem czystych olejów i maseł aplikowanych na skórę oraz włosy – masła shea oraz kakaowego.

Kwas stearynowy – bezpieczeństwo stosowania produktów z tym składnikiem

Obecność Stearic Acid w kosmetykach została uznana za bezpieczną. Nie należy on do potencjalnych alergenów. Ze względu na fakt, że jest emolientem i tworzy warstwę ochronną na skórze, może wykazywać właściwości komedogenne. Zaleca się ostrożność w przypadku cer z problemami trądzikowymi – może je nasilać i spowodować wysyp.

Czy kobiety w ciąży powinny stosować kosmetyki zawierające Stearic Acid? Nie powstały jednoznaczne badania, sugerujące, aby był to związek dla nich niebezpieczny.

Stearic Acid – naturalny czy syntetyczny?

Stearic Acid jest substancją syntetyczną. Wytwarza się ją za pomocą tłuszczy zwierzęcych lub rzadziej – roślinnych. Poddawane są one procesowi o nazwie hydroliza, który zachodzi w specjalnych warunkach (odpowiednia temperatura oraz ciśnienie).

Stearic Acid – wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu kwasu stearynowego, na środowisko naturalne.

Stearic Acid – czy jest odpowiedni dla wegan?

Substancje zawarte w kwasie stearynowym mogą pochodzić od zwierząt. Może się zatem okazać, że nie jest odpowiedni dla wegan. Szczegółowe informacje można uzyskać od producenta konkretnego produktu kosmetycznego. 

Inne – ciekawostki

Kwas stearynowy wykorzystywany jest nie tylko w przemyśle kosmetycznym, ale także:

  • jako dodatek w branży spożywczej.
  • podczas produkcji świec zapachowych.
  • bierze udział w produkcji opon oraz różnego rodzaju gum.
  • jest obecny przy produkcji kredek świecowych.


Powiązane artykuły:
Joanna Miś
Karierę rozpoczęła niefortunnie na studiach budownictwa. Jednak los chciał inaczej i z wykształcenia (i zamiłowania) jest kosmetolożką. Uważa, że dbanie o skórę nie kończy się na odpowiedniej pielęgnacji. Holistyczne podejście do człowieka to coś, co jest jej bardzo bliskie i dotyczy każdej sfery jej życia. Pogłębia swoją wiedzę na temat trądziku, który dotyka nie tylko młodzieży, ale i dorosłych. Od niedawna pełni nową rolę – mamy.

Może Ci się spodobać

Komentarze

  1. Strasznie się cieszę, że Stearic Acis jest bezpieczny. Niestety cierpię na wiele problemów, przez które szczególnie muszę uważać na to, czego używam, więc nie mam zbyt dużego pola do manewru. Niestety.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Podobne artykuły w kategorii: Encyklopedia