Jak wiadomo, opisy składów kosmetyków są nieco enigmatyczne. Znajomość tego, za co odpowiada konkretna substancja i jakie ma właściwości, jest bardzo cenna. Z naszego artykułu dowiesz się, czym jest kwas stearynowy, znanego również pod nazwami: „stearyna” i „stearic acid”. Za co odpowiada ten składnik w kosmetykach, których na co dzień używasz? Przeczytaj i dowiedz się więcej!

Co to jest kwas stearynowy?

Jest to naturalnie występujący kwas tłuszczowy pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Ze względu na swoje właściwości kwas stearynowy jest jednym z głównych składników wielu kosmetyków. Substancja ta jest wykorzystywana w wielu branżach. W przemyśle kosmetycznym właściwości kwasu stearynowego zostały jednak szczególnie mocno docenione.

Co to jest stearyna?

Stearyna to nazwa, której wiele osób używa, mając na myśli kwas stearynowy. To jednak tylko potoczna zbieżność. W istocie stearyna i kwas stearynowy to dwie różne substancje. Stearyna jest bowiem pochodną kwasu stearynowego.

Kwas stearynowy – właściwości fizyczne i chemiczne

Kwas stearynowy wykorzystywany jest do produkcji kosmetyków i nie tylko. Poniżej przedstawiamy jego właściwości fizyczne i chemiczne.

Kwas stearynowy – kolor

Kwas stearynowy ma kolor biały.

Kwas stearynowy – zapach

Kwas stearynowy jest substancją o lekkim, charakterystycznym zapachu.

Kwas stearynowy – stan skupienia

Stan skupienia kwasu stearynowego jest stały. Przyjmuje on formę białego proszku lub kryształków.

Kwas stearynowy – wzór

Kwas stearynowy opisuje się za pomocą wzoru: C18H36O2.

Kwas stearynowy – zastosowanie

Zastosowanie kwasu stearynowego jest bardzo szerokie. Wykorzystuje się go do produkcji kosmetyków i leków. Jest dodatkiem do niektórych produktów spożywczych. Kwasu stearynowego używa się również m.in. do wyrobu:

  • świeczek;
  • opon;
  • smarów;
  • kredek świecowych;
  • klejów, materiałów budowlanych;
  • farb.

Kwas stearynowy w kosmetykach

Stearic acid” w kosmetykach oznacza kwas stearynowy. Wykorzystuje się go do produkcji:

  • mydeł;
  • produktów do golenia;
  • balsamów;
  • kremów;
  • mleczek;
  • pomadek.

Kwas stearynowy – właściwości w kosmetykach

Kwas stearynowy w kosmetykach okazuje się bardzo przydatny i działa dobroczynnie na skórę. Wykazuje właściwości oczyszczające i nawilżające. Jako substancja bazowa pełni funkcję emulgatora. Ponadto, kwas stearynowy umożliwia wchłanianie pożądanych składników przez skórę i odbudowuje barierę lipidową.

Właściwości kwasu stearynowego sprawiają, że jest to substancja chętnie wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym. Kwas stearynowy uważany jest za składnik bezpieczny i odpowiedni dla większości typów skóry. Jak niemal każda substancja, kwas ten może jednak powodować alergie lub podrażnienia, szczególnie w wyższych stężeniach. Z tego powodu warto zwrócić uwagę na ewentualne efekty niepożądane podczas stosowania konkretnego kosmetyku i w razie konieczności go odstawić.