Urea (karbamid) stosowana jest w kosmetykach i kremach do skóry suchej. Jakie zastosowanie i właściwości ma krem z mocznikiem?

Urea, czyli mocznik, to jedna z najpopularniejszych substancji kosmetycznych. Z chemicznego punktu widzenia jest ciałem stałym, który występuje w formie proszku lub kryształków. Ma białą barwę. Z łatwością rozpuszcza się w wodzie i alkoholach. Nie jest rozpuszczalny w tłuszczach oraz nie posiada zapachu. Mocznik wykorzystywany jest na szeroką skalę w branży kosmetycznej i farmaceutycznej. Aby dowiedzieć się więcej, przeczytaj nasz artykuł.

Urea – działanie

Mocznik jest składnikiem przede wszystkim silnie wiążącym wodę (hydrofilnym). Zdolność ta powoduje, że wykazuje właściwości silnie nawilżające oraz zmiękczające. Można mu przypisać także działanie „konserwujące” – hydrofilność zapobiega wysychaniu produktu, a co za tym idzie, przedłuża jego trwałość. Urea jest promotorem przenikania dla innych substancji aktywnych. Ułatwia im drogę transportu i sprawia, że są efektywniejsze. Inne działanie Urea:

  • antybakteryjne,
  • keratolityczne,
  • wygładzające,
  • regenerujące,
  • przeciwzapalne,
  • wpływa na pH preparatu.

Działanie mocznika uzależnione jest od stężenia, w jakim występuje:

  • stężenie niskie, do 10% – działa nawilżająco, zatrzymuje wodę w naskórku;
  • stężenie 10-30% – poza nawilżeniem wykazuje dodatkowo właściwości antybakteryjne;
  • stężenie powyżej 30% – delikatnie zmiękcza i złuszcza;
  • stężenie 50% – silne działanie złuszczające.

Mocznik – właściwości i zastosowanie w kosmetykach

Urea w kosmetykach jest jednym z najpopularniejszych składników. Trudno sobie wyobrazić tę branżę bez niego. Jest tani i łatwy do uzyskania. Występuje przede wszystkim we wszelkich kremach do stóp, dłoni – szczególnie tych bardziej wymagających i potrzebujących silnej regeneracji i nawilżenia. Obecny jest w balsamach do ciała, preparatach do mycia, do kąpieli. Pojawia się w szamponach w przypadku problematycznej skóry głowy.

Gdzie jeszcze może pojawić się mocznik?

  • Sole i pudry do stóp.
  • Toniki.
  • Preparaty po goleniu.
  • Różnego rodzaju sera i eliksiry.
  • Pasty do zębów.
  • Odżywki i maski do włosów.

Składnik ten cieszy się dużą popularnością w produktach dla dzieci. Pełni tam rolę głównie substancji nawilżającej i zmiękczającej delikatną skórę. Zwykle są to bardzo niewielkie stężenia.

Urea – bezpieczeństwo stosowania produktów kosmetycznych z karbamidem

Urea została uznana przez różne instytucje za substancję bezpieczną. Kosmetyki z mocznikiem mogą być stosowane przez kobiety w ciąży oraz podczas okresu karmienia piersią. W internecie można znaleźć informacje o jego właściwościach alergizujących. Został nawet uznany za jeden z potencjalnych alergenów. Na pewno skóry nadreaktywne, alergiczne i wrażliwe powinny bacznie obserwować swoją cerę podczas stosowania preparatów z urea, nie ma jednak jednoznacznych przeciwwskazań do jego stosowania w takich przypadkach.

Urea – składnik naturalny czy syntetyczny?

Do celów kosmetycznych mocznik powstaje na drodze syntezy dwutlenku węgla z amoniakiem. Nie jest więc składnikiem naturalnym. 

Wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu mocznika na środowisko.

Czy mocznik stosowany jest przez wegan?

Urea jest substancją, która nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego. Może być używana przez wegan.

Inne – ciekawostki

Mocznik naturalnie występuje w skórze każdego człowieka. Tworzy tzw. naturalny czynnik nawilżający (NMF) – jest on w warstwie rogowej naskórka. Nie występuje sam, towarzyszą mu takie substancje, jak aminokwasy czy kwas mlekowy. Obecność NMF, jak sama nazwa wskazuje, wpływa na odpowiednie nawilżenie. Warto wiedzieć, że wraz z wiekiem jego ilość proporcjonalnie się zmniejsza. Skutkuje to nadmiernym wysuszeniem naskórka, przyspieszonym pojawieniem się zmarszczek oraz utratą jędrności.

Bibliografia:
https://cosmeticsinfo.org/ingredient/urea-0
https://incibeauty.com/en/ingredients/8763-urea
Chemia w kosmetyce i kosmetologii – A. Sarbak, A. Sarbak, B. Jachymska-Sarbak



Powiązane artykuły:
Joanna Miś
Karierę rozpoczęła niefortunnie na studiach budownictwa. Jednak los chciał inaczej i z wykształcenia (i zamiłowania) jest kosmetolożką. Uważa, że dbanie o skórę nie kończy się na odpowiedniej pielęgnacji. Holistyczne podejście do człowieka to coś, co jest jej bardzo bliskie i dotyczy każdej sfery jej życia. Pogłębia swoją wiedzę na temat trądziku, który dotyka nie tylko młodzieży, ale i dorosłych. Od niedawna pełni nową rolę – mamy.

Może Ci się spodobać

Komentarze

  1. Ostatnio koleżanka opowiadała mi o moczniku. Postanowiłam poczytać trochę więcej na jego temat i powiem szczerze – nie miałam pojęcia o tym, jak dobry jest to składnik, który można znaleźć w kosmetykach.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Podobne artykuły w kategorii: Encyklopedia