Mocznik – charakterystyka

Naturalnie mocznik występuje w skórze każdego człowieka, a dokładniej – w warstwie rogowej. To tam znajduje się NMF, czyli naturalny czynnik nawilżający. Składniki w nim zawarte to głównie aminokwasy, sole kwasu piroglutaminowego, kwas mlekowy oraz oczywiście mocznik. Obecność NMF zapewnia skórze odpowiednią elastyczność, dba o jej nawilżenie, zapobiega nadmiernej utracie wody. Mocznik jest wydalany z organizmu wraz z potem i moczem. Warto wiedzieć, że jego ilość maleje wraz z wiekiem, co daje objaw niedostatecznie nawilżonej cery z wyraźnym brakiem elastyczności. 

Syntetycznie mocznik powstaje jako biały proszek, w formie kryształków. Rozpuszcza się w alkoholach oraz w wodzie. Nie ma zapachu. Jest tani, więc kosmetyki z jego wykorzystaniem są kupowane bardzo chętnie. Mocznik jest związkiem higroskopijnym. Ma zdolność wnikania w głąb skóry. Pełni tam funkcję ochronną – chroni przed nadmierną utratą wody. 

Krem z mocznikiem – ogólne działanie na skórę

  • Nawilżenie
  • Nawodnienie
  • Uelastycznienie
  • Wygładzenie drobnych blizn i rozstępów
  • Zmniejszenie szorstkości skóry
  • Antybakteryjne
  • Przeciwzapalne
  • Keratolityczne
  • Łagodzące podrażnienia i swędzenie
  • Regenerujące

Krem z mocznikiem w stężeniu do 10%

Kremy z mocznikiem o niskim stężeniu, do 10%, działają głównie nawilżająco. Wykorzystuje się go do preparatów do twarzy, balsamów do ciała, nawilżających kremów do dłoni i stóp.

Krem z mocznikiem w stężeniu powyżej 10%

Świetnie sprawdza się w przypadku balsamów po goleniu, dzięki właściwościom przeciwzapalnym i antybakteryjnym. Chroni przed powstaniem stanów zapalnych mieszków włosowych – często nieuniknionych po depilacji np. woskiem u kosmetyczki. Krem z mocznikiem powyżej 10% również świetnie się sprawdzi u posiadaczy cery trądzikowej.

Zobacz też:
Przebarwienia na twarzy – jak się ich pozbyć? Skuteczne sposoby

Krem z mocznikiem 30%

Stężenie 30% mocznika w produkcie kosmetycznym lub leczniczym mówi nam mówić o jego delikatnie złuszczającym działaniu. Preparaty te mają właściwości zmiękczające naskórek oraz głęboko nawilżające. Mocznik 30% stosuje się w kremach do stóp i w balsamach do ciała.

Krem z mocznikiem 50%

Mocznik o stężeniu 50% działa silnie złuszczająco na naskórek. Najczęściej stosowany jest w preparatach specjalistycznych, skierowanych na dany problem skóry, np. stopa cukrzycowa czy atopowe zapalenie skóry, a także w mocno regenerujących kremach do stóp dostępnych w gabinetach podologicznych.

Mocznik w produktach do pielęgnacji włosów

Właściwości mocznika wykorzystywane są również w szamponach oraz produktach trychologicznych. Tutaj też samo stężenie składnik, mówi nam o jego przeznaczeniu. Główne zastosowanie znalazł w produktach przeciwłupieżowych (łupież suchy, tłusty), preparatach silnie nawilżających i łagodzących skórę głowy. Bywa też często dodatkowym składnikiem w kosmetykach przeciw wypadaniu włosów.

Dla kogo kremy z mocznikiem?

Mocznik jest substancją bardzo dobrze tolerowaną przez większość typów skóry. Zapewne dzięki temu, że sami posiadamy jego naturalny odpowiednik. Zawsze jednak zdarzają się wyjątki. Jeśli twoja skóra jest podatna na alergie, nadwrażliwa – stosuj produkty z mocznikiem z ostrożnością, szczególnie większe stężenia. Kremy z mocznikiem szczególnie są polecane do skór:

  • suchych
  • odwodnionych
  • dojrzałych
  • problematycznych
  • dla delikatnej skóry dziecka
  • wrażliwych
  • o wyraźnym braku jędrności.

Mocznik w preparatach dla dzieci

Niskie stężenie mocznika z dużą skutecznością jest stosowane w kosmetykach do pielęgnacji skóry dziecka. Najczęściej w przypadku problemów dermatologicznych jak AZS.

W jakich produktach najczęściej występuje mocznik?

Mocznik o różnych stężeniach najczęściej występuje w ogólnodostępnych kosmetykach do nawilżania ciała, kremach do stóp (szczególnie w przypadku problemu z popękanymi piętami), do dłoni, szamponach (problematyczna skóra głowy, łuszczyca, AZS) oraz w maściach z mocznikiem o działaniu leczniczym. Znajdziesz go także w nawilżających tonikach do twarzy, szamponach, a nawet pastach do zębów.