Kwas hialuronowy to jedna z topowych substancji, która zdominowała rynek kosmetyczny. Może występować w różnych formach. Hialuronian sodu znajdziemy na etykiecie jako INCI: Sodium Hyaluronate. 

Sodium Hyaluronate – działanie

  • Sodium Hyaluronate jest silnym humektantem. Ma zdolność wiązania wody.
  • Działa nawilżająco i zmiękczająco na skórę oraz włosy.
  • Ogranicza przeznaskórkową utratę wody.
  • Silnie wygładza naskórek.
  • Wypełnia drobne zmarszczki mimiczne (efekt chwilowy, po zmyciu preparatu skóra wraca do pierwotnego stanu).
  • Pełni funkcję stabilizującą dany preparat, przez funkcję wiązania wody zatrzymuje w nim wilgoć. Zapobiega szybszemu wysychaniu. 
  • Działa przeciwzapalnie.
  • Przyspiesza odnowę komórkową skóry.
  • Poprawia wizualny wygląd blizn, rozstępów.
  • Pełni funkcję antyoksydacyjną.

Sodium Hyaluronate – zastosowanie w kosmetykach

Hialuronian sodu w kosmetyce bywa substancją niezwykle pożądaną. Dla zwiększenia jego działania nawilżającego stosuje się go razem z innymi związkami nawilżającymi oraz emolientami. Ma to zapobiegać odwrotnemu efektowi – wysuszenia naskórka. 

Sodium Hyaluronate w kosmetykach – gdzie można go znaleźć?

  • We wszelkiego rodzaju produktach do pielęgnacji skóry twarzy, szczególnie suchej i dojrzałej (kremy, eliksiry, sera, ampułki)
  • W oczyszczających preparatach do mycia cery, do demakijażu
  • W żelach pod prysznic
  • W produktach przeznaczonych do kąpieli, płynach
  • W preparatach do dłoni – kremach, maściach, serach
  • W kremach do stóp
  • W produktach dla dzieci
  • W specjalistycznych kosmetykach wspomagających walkę z rozstępami oraz bliznami różnego pochodzenia
  • W nawilżających balsamach do pielęgnacji ciała
  • W podkładach
  • W szamponach, odżywkach i maskach do włosów
  • W płynach do higieny intymnej

Sodium Hyaluronate – bezpieczeństwo stosowania

Hialuronian sodu jest substancją bezpieczną, powszechnie stosowaną w branży kosmetycznej. Jej maksymalne zalecane stężenie powinno oscylować w okolicach 2%. Badania wykazują, że związek ten może zwiększać penetrację innych składników aktywnych w głąb skóry – efekt ten nie zawsze jest pożądany i bezpieczny. Nie wykazuje właściwości alergennych i drażniących.

Sól sodowa kwasu hialuronowego może być bezpiecznie stosowana przez kobiety w ciąży oraz w okresie karmienia piersią.

Sodium Hyaluronate – naturalny czy syntetyczny?

Sodium Hyaluronate może być pozyskiwany na kilka sposobów. Jeszcze jakiś czas temu powstawał z tkanek zwierzęcych. Jednak, ze względu na kwestie etyczne, odchodzi się od takiej procedury. Na szeroką skalę przemysłową hialuronian sodu powstaje jako składnik syntetyczny. W Internecie istnieją doniesienia o roślinnych formach tego składnika. Trzeba jednak zwrócić uwagę, że jest ona nieco inna – ma odmienne właściwości. Syntetyczny hialuronian sodu lepiej współdziała ze skórą człowieka. 

Wpływ Sodium Hyaluronate na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu na środowisko naturalne substancji, jaką jest hialuronian sodu.

Czy Sodium Hyaluronate jest wegański?

To sposób pozyskiwania determinuje, czy produkt jest wegański, czy też nie. Z reguły hialuronian sodu powstaje w sposób syntetyczny, może jednak być pozyskiwany od zwierząt. Należy kierować pytania bezpośrednio do producenta danego kosmetyku, aby uzyskać dokładne informacje o pochodzeniu składnika.

Inne – ciekawostki

Sodium Hyaluronate jest substancją, która naturalnie występuje w organizmach żywych – w skórze człowieka. Wraz z białkami podporowymi, czyli m.in. kolagenem, odpowiada za jędrność i elastyczność. Zapobiega starzeniu się skóry. Niestety, wraz z upływem czasu ilość hialuronianu sodu zaczyna maleć, co odbija się bezpośrednio na wyglądzie i stanie cery. Pojawiają się pierwsze zmarszczki.

Bibliografia:

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/sodium-hyaluronate

https://incibeauty.com/en/ingredients/19966-sodium-hyaluronate