Naturalny olej z pestek malin. Poznaj właściwości oleju i sprawdź czy jest idealny dla Ciebie?

Naturalne oleje w pielęgnacji triumfują już od dawna. Trudno się dziwić. Mała buteleczka oleju może mieć wszechstronne zastosowanie i bardzo cenne witaminy. Jakie właściwości ma olej z pestek malin i czy jest właśnie dla ciebie?

olej z pestek malin

Jak powstaje olej z malin?

Olej z pestek malin pozyskiwany jest podczas tłoczenia jego nasion na zimno. Przebieg tego procesu składa się z kilku etapów:

  1. Zebranie nasion malin.
  2. Rozdrabnianie.
  3. Tłoczenie.
  4. Przefiltrowywanie powstałego oleju.

Metoda tłoczenia na zimno daje nam olej o największej wartości. W czasie tego procesu nie stosuje się wysokich temperatur. Jej obecność znacznie obniżyłaby wartość cennych substancji w produkcie końcowym. Nie używa się również rozpuszczalników chemicznych. Olej z nasion malin nie jest poddawany rafinacji. A co to takiego? Najprościej mówiąc, gruntowne oczyszczanie – z pożądanych substancji aktywnych również.

 Jeśli chodzi o stabilność, oleje rafinowane zyskują wyraźną przewagę i nie podlega to żadnej dyskusji. Różnicę można dostrzec również w kolorze. Oczyszczone produkty są jaśniejsze.

Cenne składniki olejku z malin

Cenne składniki olejku z malin

Naturalny olejek malinowy jest bardzo bogatym źródłem witaminy e, kwasów nienasyconych omega-3 i omega-6. Może poszczycić się również obecnością karotenoidów, tokoferoli, kwasu elagowego i kwasów tłuszczowych.

Cechy oleju z pestek malin

Olej z malin ma brązowo-żółtą barwę. Zapach delikatny, charakterystyczny dla olejków do twarzy, lekko orzechowy. Można stosować go jako produkt samodzielny, bezpośrednio na skórę. Do masażu używany jest jako dodatek do innego oleju bazowego. Szybko się wchłania i pobudza kolagen do lepszej pracy. Należy przechowywać w lodówce.

Właściwości oleju z nasion malin na skórę

  • Naturalny filtr przeciwsłoneczny zapewnia ochronę przed promieniowaniem UVA i UVB (niska fotoprotekcja).
  • Naturalny antyoksydant. Zmiata wolne rodniki z powierzchni skóry.
  • Działanie przeciwnowotworowe.
  • Regeneracja podrażnionej skóry.
  • Zmniejszenie rogowacenia okołomieszkowego
  • Działanie przeciwzapalne.
  • Uspokaja wrażliwą i alergiczną cerę.
  • Nawilża i ujędrnia.
  • Zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych.
  • Oczyszcza i w niewielkim stopniu zwęża pory skóry.
  • Odbudowa bariery ochronnej skóry.
  • Pielęgnacja skóry głowy.
  • Ogranicza wyparowywanie wody z naskórka.

Typy cery a olejek malinowy

Typy cery a olejek malinowy

Olejek malinowy nadaje się tak naprawdę do każdego rodzaju skóry. Szczególnie jest polecany dla cery:

  • wrażliwej
  • dojrzałej
  • alergicznej
  • trądzikowej.

Olej z pestek malin – jak stosować?

Wszechstronne zastosowanie produktu to świetna wiadomość dla tych, którzy cenią sobie ekologiczne i ekonomiczne podejście do pielęgnacji. Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze zastosowania oleju z malin.

  1. Naturalny filtr UV na twarz i włosy. Pamiętaj, że aplikację każdej fotoprotekcji należy powtarzać co kilka godzin.
  2. Serum na noc. W nocy procesy w skórze zachodzą aktywniej niż w dzień.
  3. Zamiast kremu pod oczy – możesz wykonać przy tym relaksujący masaż, który zredukuje ewentualną opuchliznę.
  4. Dodatek do kremu pielęgnacyjnego, który już masz. Wzbogaci działanie kosmetyku. 
  5. Olej na włosy. Temat rzeka. Olejowanie włosów to świetny sposób, na poprawę ich wyglądu. Malinowy polecany jest do tych średnio- lub wysokoporowatych.
  6. Zabezpieczanie końcówek włosów przed zniszczeniem zamiast serum silikonowego.
  7. Dodatek do oleju do masażu.
  8. Olejek do kąpieli.
  9. Dodatek do masek, np. glinkowych.
  10. Domowe peelingi, np. na bazie cukru, soli lub płatków owsianych.

Ważne jest, aby aplikować naturalny olejek malinowy na delikatnie wilgotną skórę co pozwoli uwolnić jego lipidowy charakter. Ograniczy to jej wysuszanie i pozwoli czerpać z produktu jak najwięcej.

Choroby skóry a stosowanie olejku malinowego

Ten naturalny olej, dzięki zawartości wielu cennych składników aktywnych, ma silne właściwości przeciwzapalne oraz sprawia, że skóra staje się bardziej elastyczna, dzięki elastynie. Możesz go stosować, jeśli twoja skóra zaczęła się buntować i straciła aksamitny i jędrny wygląd – w przypadku wielu dermatoz (AZS, egzema), odmrożeń, oparzeń. Pamiętaj jednak, aby zawsze najpierw skonsultować to ze specjalistą.

Zadbaj o najmłodszych!

Zadbaj o najmłodszych

Olej z pestek malin to dobra alternatywa dla kosmetyków niemowlęcych. Jest w 100% bezpieczny. Zadba o odpowiednie natłuszczenie i nawilżenie oraz odpowiednią jędrność skóry. Może być również stosowany zamiast kremu z filtrem, również będzie pełnił funkcję naturalnego filtra przeciwsłonecznego.

Jak widzisz, olejek malinowy ma same zalety. Zadbaj o to, by znalazł się w Twojej łazience a zaskórniki odejdą w cień. Na rynku dostępne są już niewielkie pojemności, a i tak gwarantujemy, że zaskoczy Cię jego wydajność. 



Powiązane artykuły:
Joanna Miś
Karierę rozpoczęła niefortunnie na studiach budownictwa. Jednak los chciał inaczej i z wykształcenia (i zamiłowania) jest kosmetolożką. Uważa, że dbanie o skórę nie kończy się na odpowiedniej pielęgnacji. Holistyczne podejście do człowieka to coś, co jest jej bardzo bliskie i dotyczy każdej sfery jej życia. Pogłębia swoją wiedzę na temat trądziku, który dotyka nie tylko młodzieży, ale i dorosłych. Od niedawna pełni nową rolę – mamy.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Podobne artykuły w kategorii: Olejki