Kocanka włoska – Helichrysum Italianicum – to roślina, która często gości w naszych ogródkach. Naturalnie zasiedla obszar Europy. Trudno jej nie zauważyć, bowiem wyróżnia się intensywnym kolorem kwiatów. Nie można nie wspomnieć także o zapachu, który wydziela – przypomina on popularną przyprawę do zup, tzw. maggi. 

Ta roślina znalazła zastosowanie w szeroko pojętej kosmetyce. Z kocanki najczęściej pozyskuje się:

  • ekstrakty;
  • hydrolaty (wody kwiatowe);
  • olejek eteryczny;
  • macerat olejowy.

Do składników aktywnych zawartych w tej roślinie leczniczej możemy zaliczyć: 

  • nienasycone kwasy tłuszczowe;
  • flawonoidy;
  • substancje mineralne takie jak miedź i cynk;
  • liczne olejki eteryczne;
  • witaminę E.

Helichrysum Italicum – działanie

Uprawa kocanki włoskiej jest rozpowszechniona z uwagi na właściwości tej rośliny. Zaliczają się do nich:

  • właściwości silnie obkurczające naczynia krwionośne – składnik ten wzmacnia je i uszczelnia; niweluje niechciany rumień, ujednolicając tym samym koloryt cery;
  • działanie przeciwzapalne;
  • zmniejszenie opuchlizny różnego pochodzenia;
  • przyspieszenie regeneracji skóry, naskórka oraz ran – powoduje szybsze wchłanianie ewentualnych siniaków;
  • zapobieganie powstawaniu blizn;
  • zmniejszanie widoczności już istniejących blizn, a także rozjaśnianie przebarwień różnego pochodzenia, szczególnie tych pozapalnych;
  • właściwości antyoksydacyjne – pomagają walczyć z wolnymi rodnikami oraz skutkami tzw. stresu oksydacyjnego;
  • wspomaganie pielęgnacji cery alergicznej i nadwrażliwej;
  • ograniczanie nadmiernego wydzielania łoju;
  • kondycjonowanie i nawilżanie włosów.

Helichrysum Italicum – zastosowanie w kosmetykach

Kocanka włoska jest powszechnie stosowana w takich kosmetykach jak:

  • różnego rodzaju kremy do pielęgnacji twarzy;
  • sera i eliksiry;
  • maski do twarzy;
  • żele do mycia twarzy;
  • toniki i hydrolaty;
  • balsamy do ciała;
  • preparaty łagodzące po depilacji oraz po ekspozycji na promieniowanie słoneczne;
  • żele pod prysznic;
  • specjalistyczne produkty do skór problematycznych z alergiami, trądzikiem pospolitym i różowatym.
Zobacz też:
Ethylparaben (etyloparaben) – co to jest?

Ekstrakt z kocanki włoskiej znalazł zastosowanie w preparatach dostępnych w gabinetach kosmetycznych. Stosuje się go po inwazyjnych zabiegach, w celu przyspieszenia regeneracji naskórka.

Helichrysum Italicum – bezpieczeństwo stosowania

Helichrysum Italianicum to roślina dopuszczona do bezpiecznego stosowania w kosmetykach pielęgnacyjnych. Nie istnieją żadne ograniczenia co do jej użytku. Nie wywołuje podrażnień ani reakcji alergicznych. Może być stosowana przez kobiety w okresie ciąży.

Helichrysum Italicum – naturalny czy syntetyczny?

Ta roślina lecznicza jest produktem naturalnym. Ekstrakty i inne komponenty pozyskuje się z niej m.in. drogą maceracji bądź ekstrakcji.

Helichrysum Italicum – wpływ na środowisko

Helichrysum Italianicum naturalnie występuje w środowisku. Substancja nie jest dla niego szkodliwa.

Helichrysum Italicum – czy jest odpowiedni dla wegan?

Produkty pozyskiwane z kocanki włoskiej mają pochodzenie roślinne. Heliechrysum Italianicum nadaje się do stosowania przez wegan, ponieważ nie zawiera w sobie odzwierzęcych związków, nieakceptowanych przez tę grupę konsumentów.

Helichrysum Italicum – ciekawostki

Kwiaty kocanki to jedne z najpopularniejszych roślin wykorzystywanych przez pracownie florystyczne do tworzenia m.in. oryginalnych bukietów. Mają intensywny, żółty odcień. Co ciekawe, długo po zasuszeniu są w stanie utrzymać tę barwę. Z tego powodu kwiat ten nosi potoczną nazwę – nieśmiertelnik. Roślina ta stosowana jest również powszechnie w medycynie naturalnej.

https://cosmeticobs.com/en/ingredients/helichrysum-italicum-flower-extract-2236
https://www.healthline.com/health/helichrysum-essential-oil