Ethylhexylglycerin (etyloheksylogliceryna) – co to jest? Zastosowanie substancji

Etyloheksylogliceryna (INCI: Ethylhexylglycerin) to pochodna gliceryny. Ze względu na stan skupienia jest cieczą, nie posiada koloru (w warunkach normalnych). Jest rozpuszczalna w wodzie oraz w roztworach olejowych.

Ethylhexylglycerin – działanie

  1. Pełni rolę konserwującą. Hamuje rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych w kosmetyku. 
  2. Przedłuża trwałość kosmetyku.
  3. Jest humektantem, tj. substancją silnie wiążącą wodę. 
  4. Wykazuje działanie nawilżające.
  5. Zmiękcza naskórek.
  6. Działa bakteriostatycznie, antybakteryjnie.
  7. W obecności innych konserwantów dodanych do kosmetyku wzmacnia ich działanie, szczególnie tyczy się to fenoksyetanolu.
  8. Zmniejsza napięcie powierzchniowe.
  9. Niweluje nieprzyjemny zapach na skórze.
  10. Nie wykazuje działania zaburzającego naturalną warstwę lipidową skóry.

Ethylhexylglycerin – zastosowanie w kosmetykach

Etyloheksylogliceryna w kosmetykach często występuje w połączeniu z fenoksyetanolem. W jakich produktach można znaleźć tę substancję?

  • W kosmetykach oczyszczających do twarzy (żele)
  • W produktach do demakijażu (mleczka)
  • W dezodorantach
  • W kremach, serach i eliksirach do pielęgnacji cery różnego rodzaju
  • W płynach micelarnych
  • W żelach pod prysznic
  • W płynach do kąpieli
  • W produktach do mycia i pielęgnacji włosów i skóry głowy
  • W balsamach do ciała
  • W specjalistycznych kremach ochronnych
  • W kremach do dłoni i stóp

Ethylhexylglycerin w kosmetykach naturalnych? Jak najbardziej – substancja ta może się pojawić w tego typu produktach. Należy pamiętać jednak, że może podrażniać oczy, a kosmetykom naturalnym przypisuje się z reguły delikatniejsze działanie.

Etyloheksylogliceryna – bezpieczeństwo stosowania produktów kosmetycznych z tym składnikiem

Etyloheksylogliceryna jest składnikiem bezpiecznym. Nie wykazuje działania uczulającego ani drażniącego. Może być bezpiecznie stosowana przez kobiety w okresie ciąży oraz podczas karmienia piersią. 

Niektóre źródła podają, że etyloheksylogliceryna jest związkiem drażniącym delikatną okolicę oczu. Odnosi się to jednak do czystej substancji, a taka nie jest dodawana do preparatów pielęgnacyjnych. Jako konserwant używana jest podczas produkcji preparatów pielęgnacyjnych w niewielkich ilościach.

Ethylhexylglycerin – naturalny czy syntetyczny?

Związek ten ma naturalne pochodzenie, na skalę przemysłową pozyskiwany jest syntetycznie.

Ethylhexylglycerin – wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu na środowisko naturalne tej substancji.

Ethylhexylglycerin – czy jest wegański?

Weganie dużą wagę przykładają nie tylko do pożywienia, ale wszystkiego, czym się otaczają. Wybór kosmetyków jest tutaj kluczowy. Produkty zawierające etyloheksyloglicerynę są dla nich w 100% bezpieczne. Substancja ta pozyskiwana jest zgodnie z ich przekonaniami, nie zawiera żadnych związków pochodzenia zwierzęcego.

Inne – ciekawostki

Konserwanty w kosmetykach to temat dość kontrowersyjny. Istnieją społeczności, które kategorycznie ich nie akceptują oraz takie, dla których jest to dość obojętne. Prawdą jest, że obecność konserwantu w produkcie pielęgnacyjnym bywa koniecznością i świadczy poniekąd o jego bezpieczeństwie. Nietrudno sobie wyobrazić, jak zachowywałby się „naturalny” krem po miesiącu stosowania z namnożonymi drobnoustrojami chorobotwórczymi itd. Ethylhexylglicerin to związek, który dodawany do kosmetyków skutecznie temu zapobiega.

Bibliografia:

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/ethylhexylglycerin

https://thedermreview.com/ethylhexylglycerin/



Powiązane artykuły:
Joanna Miś
Karierę rozpoczęła niefortunnie na studiach budownictwa. Jednak los chciał inaczej i z wykształcenia (i zamiłowania) jest kosmetolożką. Uważa, że dbanie o skórę nie kończy się na odpowiedniej pielęgnacji. Holistyczne podejście do człowieka to coś, co jest jej bardzo bliskie i dotyczy każdej sfery jej życia. Pogłębia swoją wiedzę na temat trądziku, który dotyka nie tylko młodzieży, ale i dorosłych. Od niedawna pełni nową rolę – mamy.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Podobne artykuły w kategorii: Encyklopedia