Phenoxyethanol – poznaj kosmetyczny środek konserwujący

Phenoxyethanol (fenoksyetanol) – czym jest ta substancja kosmetyczna?

fenoksyetanol paletka

W produkcji kosmetyków na szeroką skalę użycie środków konserwujących jest normą. Należy do nich m.in. fenoksyetanol. Ten związek chemiczny zaliczany jest do grupy alkoholi. Charakteryzuje się konsystencją podobną o oleju, dodatkowo lepką. Co ciekawe, ma delikatny, różany zapach. Głównie stosowany jest w przemyśle kosmetycznym, a także w farmacji. Sprawdź, co warto wiedzieć o tej substancji.

Phenoxyethanol – działanie kosmetyków zawierających fenoksyetanol

Działanie phenoxyethanolu polega głównie na hamowaniu rozwoju bakterii chorobotwórczych w preparacie kosmetycznym. Jeśli dojdzie do kontaktu z takimi drobnoustrojami, obecność fenoksyetanolu powoduje zmianę w ich strukturze (dehydratacja białek). Ich aktywność zostaje znacznie obniżona, co przekłada się na fakt, że produkt staje się bezpieczniejszy w użytkowaniu. Dotyczy to przede wszystkim preparatów, które mają bezpośredni kontakt np. z palcami podczas aplikacji. Tam najłatwiej namnażają się drobnoustroje chorobotwórcze. 

Phenoxyethanol jako składnik kosmetyków

fenoksyetanol tło

Obecność konserwantów w obecnych kosmetykach budzi wiele kontrowersji. Na ich czele stoi właśnie fenoksyetanol. Ciężko sobie jednak wyobrazić jak nietrwały byłby bez nich produkt i jak bardzo narażony na działanie czynników zewnętrznych. Przechowywanie takiego kosmetyku wymagałoby również specjalnego traktowania.

Fenoksyetanol w kosmetykach pełni funkcję przede wszystkim substancji konserwującej. Znalazł zastosowanie w większości produktów – kremach do twarzy/ciała, produktach do makijażu, płynach do kąpieli, żelach pod prysznic itd. Ze względu na swój kwiatowy zapach, stosowany jest również w przemyśle perfumeryjnym w takim samym celu – ma szerokie spektrum działania przeciwdrobnoustrojowego i utrwalania danego zapachu. Warto też zwrócić uwagę na jego obecność w preparatach skierowanych na problemy trądzikowe.

Czy fenoksyetanol jest bezpieczny? Phenoxyethanol – bezpieczeństwo stosowania

W przypadku fenoksyetanolu bardzo ważne jest stężenie. Dozwolone jest tylko do 1%. Uznano, że takie właśnie jest bezpieczne i nie powoduje podrażnień. Jak wynika z badań, preparat o wyższym stężeniu, nałożony na skórę, może powodować jej silne podrażnienie, łuszczenie oraz sprawić, że skóra stanie się cieńsza. Mimo że uznano tę substancję za bezpieczną w stężeniu do 1%, fenoksyetanolu nie powinny stosować kobiety w ciąży. Dotyczy to również kobiet w okresie laktacji, małych dzieci oraz osób ze skórą alergiczną.

Zobacz też:  PEG-40 Hydrogenated Castor Oil – co to jest?

Dostanie się fenoksyetanolu do krwiobiegu może powodować wiele poważnych skutków (może dojść do jego absorpcji przez tkankę skórną). Najbardziej narażony na nieprawidłowe działanie substancji jest układ nerwowy człowieka. W przypadku połknięcia fenoksyetanolu należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.

Phenoxyethanol – naturalny czy syntetyczny?

fenoksyetanol kosz

Na potrzeby branży kosmetycznej fenoksyetanol wytwarzany jest syntetycznie. Występuje on jednak naturalnie w zielonej herbacie. Służy do konserwacji preparatów oznaczonych etykietą „naturalne”.

Wpływ na środowisko phenoxyethanolu. Czy jest toksyczny?

Nie odnotowano negatywnego wpływu fenoksyetanolu na środowisko.

Phenoxyethanol – odpowiedni dla wegan?

Jako że phenoksyethanol nie zawiera w sobie składników pochodzenia zwierzęcego, jest odpowiedni do stosowania przez wegan.

Inne – ciekawostki

Czy wiesz, że fenoksyetanol jest jednym ze składników popularnych preparatów do dezynfekcji skóry i ran? W farmacji stężenie tej substancji może być wyższe – do 2%. Poza tymi dwoma – poniekąd spokrewnionymi – branżami fenoksyetanol znalazł również zastosowanie np. w farbach wykorzystywanych w drukarniach. 

Bibliografia:

https://www.healthline.com

https://cosmeticsinfo.org

Chemia w kosmetyce i kosmetologii – Z. Sarbak, B. Jachymska-Sarbak, A. Sarbak



Powiązane artykuły:
Joanna Miś
Karierę rozpoczęła niefortunnie na studiach budownictwa. Jednak los chciał inaczej i z wykształcenia (i zamiłowania) jest kosmetolożką. Uważa, że dbanie o skórę nie kończy się na odpowiedniej pielęgnacji. Holistyczne podejście do człowieka to coś, co jest jej bardzo bliskie i dotyczy każdej sfery jej życia. Pogłębia swoją wiedzę na temat trądziku, który dotyka nie tylko młodzieży, ale i dorosłych. Od niedawna pełni nową rolę – mamy.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Podobne artykuły w kategorii: Encyklopedia