Tlenek cynku jest minerałem od wielu lat znanym ze swoich właściwości. Obecnie wykorzystuje się go z powodzeniem w branży kosmetycznej oraz w przemyśle. Przyjmuje postać białego proszku, który nie ma zapachu. Nie jest związkiem rozpuszczalnym w wodzie.

Zinc Oxide – działanie

Wiesz już, co to jest Zinc Oxide. Sprawdź, jakie ma właściwości: 

  • jest filtrem mineralnym – zapewnia ochronę przed promieniowaniem słonecznym z zakresu UVB oraz UVA;
  • chroni komórki skóry przed szybszym starzeniem (fotostarzeniem);
  • zapobiega powstawaniu wolnych rodników;
  • zapobiega powstawaniu na skórze plam i przebarwień, które może spowodować ekspozycja na słońce;
  • chroni przed nowotworami skóry, np. czerniakiem;
  • przyspiesza regenerację naskórka w przypadku otarć i uszkodzeń;
  • działa antyseptycznie;
  • pełni rolę barwnika (kolor biały);
  • przyspiesza gojenie stanów zapalnych (trądzik, odparzenia);
  • silnie matuje skórę;
  • jest stosowany jako wypełniacz produktu kosmetycznego.

Zinc Oxide – zastosowanie w kosmetykach

Ze względu na zróżnicowane właściwości, Zinc Oxide może występować w wielu rodzajach produktów pielęgnacyjnych. Najczęściej można go znaleźć w:

  • kremach o właściwościach matujących;
  • produktach do makijażu (podkłady, pudry);
  • kremach na okolicę pieluszkową u dzieci;
  • zasypkach przeciw odparzeniom;
  • preparatach ochronnych przed promieniowaniem UVA i UVB;
  • produktach do stóp.

Swego czasu bardzo popularna była pasta cynkowa, tzw. zinc paste. To produkt w formie mazistej i gęstej substancji bezzapachowej w kolorze białym. Przeważnie zamknięty jest w niewielkiej tubce dostępnej w niskiej cenie ok. 10 zł. Maść cynkową stosowało się i nadal stosuje jako preparat miejscowy, pomocniczy w leczeniu zmian trądzikowych. 

Zinc Oxide – bezpieczeństwo stosowania

Tlenek cynku został ogólnie uznany za substancję bezpieczną do stosowania w branży kosmetycznej. Nie jest składnikiem przenikającym, czyli nie dostaje się do krwiobiegu. Nie działa komedogennie, natomiast źle stosowany może silnie wysuszyć. Nie zaleca się wdychania produktów zawierających Zinc Oxide, ponieważ substancja może niekorzystnie wpływać na układ oddechowy człowieka. Bezpieczne jest stosowanie tego związku w stężeniu nie przekraczającym 25%.

Tlenek cynku jest bezpieczny dla kobiet w okresie ciąży oraz podczas karmienia piersią. W tym wyjątkowym czasie często borykają się one ze zmianami trądzikowymi, będącymi wynikiem burzy hormonów. Kosmetyki z Zinc Oxide są dobrą alternatywą dla produktów z silniejszymi substancjami, np. kwasem salicylowym, którego w czasie ciąży nie powinno się stosować.

Zinc Oxide – naturalny czy syntetyczny?

Tlenek cynku ma pochodzenie naturalne. Jako minerał bywa jednak silnie zanieczyszczony. Syntetycznie wytwarza się go w procesie prażenia węglanu lub siarczanu cynku z dostępem powietrza.

Zinc Oxide – wpływ na środowisko

Niestety, mimo wielu wspaniałych właściwości, tlenek cynku nie działa korzystnie na naszą planetę. W szczególności wykazuje toksyczność dla wód i żyjących w nich organizmów. Zagraża faunie i florze.

Czy Zinc Oxide jest wegański?

Tlenek cynku jest związkiem wegańskim. W swoim składzie nie posiada składników pozyskanych od zwierząt. Wytwarza się go syntetycznie.

Zinc Oxide – ciekawostki

Być może zastanawiałeś się, dlaczego krem z filtrem pozostawia biały film na skórze. Teraz już wiesz, że to efekt obecności tlenku cynku. Jego dodatek do kremów chroniących przed promieniowaniem słonecznym z reguły jest od razu widoczny podczas aplikacji – właśnie jako biała warstwa.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/zinc-oxide-0

https://www.chemicalsafetyfacts.org/zinc-oxide/Chemia w kosmetyce i kosmetologii Z. Sarbak, B. Jachymska-Sarbak, A. Sarbak