Naturalne roślinne tłuszcze to jedne z najważniejszych surowców w szeroko pojętej kosmetyce. Olej z kiełków pszenicy jest oleistą cieczą. Jego charakterystyczną cechą jest kleista konsystencja, która może utrudniać aplikację. Ma delikatny, porównywalny do zboża zapach. Przyjmuje barwę od ciemnożółtej, aż po pomarańczową.  

Olej z kiełków pszenicy jest bogactwem niezbędnych dla zdrowia, nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), witamin z grupy A, E oraz lecytyny. Na opakowaniach kosmetyków można go znaleźć jako INCI: Triticum Vulgare Germ Oil.

Triticum Vulgare Germ Oil – działanie 

Olej z kiełków pszenicy ma liczne właściwości:

  • jest emolientem – pozostawia na skórze warstwę ochronną. Jako, że należy do olejów tzw. schnących, powłoka ta nie jest uciążliwa;
  • zapobiega nadmiernej utracie wody z naskórka (TEWL), a co za tym idzie, działa pośrednio nawilżająco;
  • uelastycznia i natłuszcza skórę;
  • zapobiega skutkom starzenia się skóry, spowodowanym nadmierną ekspozycją na słońce;
  • przyspiesza regenerację skóry i pomaga zwalczać uciążliwe rozstępy;
  • korzystnie wpływa na strukturę włosów – zmiękcza je, a także zapobiega ich łamaniu oraz rozdwajaniu końcówek;
  • jest zaliczany do grupy antyoksydantów, a wszystko dzięki zawartości dużej dawki witaminy E;
  • silnie wygładza, pozostawiając skórę przyjemną w dotyku. 

Triticum Vulgare Germ Oil – zastosowanie w kosmetykach

W branży kosmetycznej Triticum Vulgare Germ Oil zajmuje jedno z czołowych miejsc. Stosowany jest samodzielnie lub jako dodatek do innych preparatów pielęgnacyjnych. Ze względu na lepkość, jaką daje ten olej, w przypadku stosowania samodzielnego zaleca się mieszać go z innymi olejami. W takiej formie aplikuje się go : 

  • na włosy przed myciem;
  • na końcówki włosów w celu ich zabezpieczenia;
  • jako balsam do ciała;
  • zamiast kremu do twarzy.

Dodatek oleju z kiełków pszenicy najczęściej można znaleźć w: 

  • kremach do twarzy;
  • serach, eliksirach i innych specjalistycznych produktach do twarzy;
  • mleczkach do demakijażu;
  • balsamach do ciała;
  • peelingach do twarzy i ciała;
  • olejkach do masażu oraz do kąpieli;
  • kremach do dłoni;
  • maskach i odżywkach do włosów.

Triticum Vulgare Germ Oil – bezpieczeństwo stosowania 

Olej z kiełków pszenicy jest surowcem bezpiecznym do stosowania jako dodatek do kosmetyków, a także w samodzielnej formie. Nie wykazuje właściwości podrażniających i potencjalnie uczulającym. Nadmiernie stosowany, może jednak działać niekorzystnie na cerę trądzikową i powodować wysyp nowych zmian – jest komedogenny.

Olej ten poleca się kobietom w ciąży, zwłaszcza w przypadku walki z rozstępami i brakiem jędrności skóry. 

Triticum Vulgare Germ Oil – naturalny czy syntetyczny? 

Triticum Vulgare Germ Oil pozyskiwany jest w procesie tłoczenia ziaren pszenicy. Później może zostać poddany rafinacji – jest to dokładne oczyszczenie surowca, niestety także z dobrych związków aktywnych. Olej z kiełków pszenicy ma zatem całkowicie naturalne pochodzenie. 

Triticum Vulgare Germ Oil – wpływ na środowisko naturalne

Nie odnotowano negatywnego działania oleju z kiełków pszenicy na środowisko naturalne. 

Czy Triticum Vulgare Germ Oil jest odpowiedni dla wegan? 

Substancja ta jest w 100% wegańska. Nie zawiera w swoim składzie odzwierzęcych związków, bo ma pochodzenie roślinne. 

Triticum Vulgare Germ Oil – ciekawostki 

Nazwa „olej z kiełków pszenicy” może wprowadzać konsumenta w błąd. Surowiec ten pozyskuje się bowiem z ziaren.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/triticum-vulgare-wheat-germ-oil-0

https://incibeauty.com/en/ingredients/8986-triticum-vulgare-germ-oil