Większość osób kojarzy zapewne, jak wygląda rozmaryn. Ta roślina przypomina iglasty krzew. Jest zielona przez cały rok, a jej gałązki po roztarciu w dłoni dają przyjemny aromat. Za te doznania odpowiada olejek rozmarynowy – produkt o doskonałych właściwościach, wykorzystanych w wielu branżach. W naszym artykule dowiesz się, jak poprawnie należy go stosować, aby przyniósł jak najlepsze efekty, a także był bezpieczny. Czy olejek z rozmarynu nadaje się dla każdego? Zapraszamy do lektury!

Olejek rozmarynowy – co to jest i jak powstaje?

Olejek z rozmarynu zaliczany jest do grupy olejków eterycznych. Są to wysoko skoncentrowane produkty, powstające w wyniku destylacji parą wodną. W tym przypadku wykorzystuje się ziele rozmarynu lekarskiego, czyli Rosmarinus officinalis. Co ciekawe, istnieje wiele gatunków tej rośliny, które różnią się pomiędzy sobą składnikami i ich stężeniem. Do najważniejszych substancji aktywnych zaliczają się m.in.:

  • eukaliptol;
  • kamfora;
  • borneol;
  • limonen;
  • alfa-pinen.

Tuż po procesie destylacji olejek eteryczny rozmarynowy ma barwę delikatnie żółtą lub jest całkowicie bezbarwny. Jego aromat jest bardzo charakterystyczny, jednak odbierany przez większość osób jako przyjemny – ziołowy, nieco słodki.

Olejek rozmarynowy – właściwości kosmetyczne

Korzystne działanie olejku rozmarynowego na skórę zostało docenione już jakiś czas temu. Substancja ta potrafi skutecznie wspomóc walkę z niedoskonałościami, ale także korzystnie wpływa na włosy. Do właściwości aromatycznego olejku z rozmarynu możemy zaliczyć:

  • poprawienie mikrokrążenia w skórze;
  • stymulację cebulek włosów i pobudzenie ich do wzrostu;
  • niwelowanie stanów bólowych i obrzęków;
  • działanie przeciwgrzybicze, antyseptyczne;
  • właściwości antyoksydacyjne;
  • wspomaganie procesów regeneracyjnych skóry;
  • działanie lekko ściągające i tonizujące.
Zobacz też:
Jakie właściwości mają kosmetyki z antyoksydantami?

Właściwości zdrowotne olejku z rozmarynu

Nie tylko w kosmetykach rozmaryn sprawdza się doskonale. Właściwości olejku rozmarynowego wykorzystuje się w medycynie naturalnej od pokoleń. Warto o tym pamiętać, bo nigdy nie wiadomo, kiedy przyjdzie ci z niego skorzystać. Do prozdrowotnego działania tego naturalnego produktu możemy zaliczyć właściwości:

  • przeciwbólowe;
  • odstresowujące;
  • wspomagające walkę ze stanami depresyjnymi;
  • wspierające koncentrację i prawidłową pracę mózgu;
  • podnoszące libido;
  • niwelujące bóle głowy o różnym podłożu.

Olejek z rozmarynu – dla kogo?

Kosmetyki z olejkiem rozmarynowym trafią do określonej grupy odbiorców i nie sprawdzą się u każdego. Jego działanie docenią przede wszystkim ci, którzy borykają się z określonymi problemami takimi jak:

  • łuszczyca;
  • egzema;
  • wypadanie włosów (telogenowe, androgenowe, plackowate);
  • wysuszony naskórek;
  • trądzik i stany zapalne;
  • cellulit.

Olejek eteryczny rozmarynowy – przeciwskazania do stosowania

Substancje dodawane do kosmetyków, nie każdemu będą służyć. Wszystkie olejki eteryczne znajdują się w grupie potencjalnie silnych alergenów. Stoi za tym na pewno ich skondensowany skład. Nie każdy powinien je stosować, szczególnie w bezpośrednim kontakcie ze skórą. 

Olejek z rozmarynu nie może być używany przez kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. W tym wyjątkowym czasie skóra lubi być bardzo kapryśna. Drugą istotną kwestią jest to, że produkty te z łatwością przenikają przez skórę. Olejku eterycznego z rozmarynu nie stosuje się u małych dzieci. Posiadacze skóry alergicznej czy wrażliwej także powinny go unikać. 

Zastosowanie olejku z rozmarynu w kosmetyce

Olejek eteryczny z rozmarynu to jeden z najpopularniejszych olejków stosowanych w przemyśle kosmetycznym. Jest dodawany do wielu produktów codziennego użytku, ale także tych bardziej specjalistycznych. Na sklepowej półce znajdziesz go przede wszystkim w:

  • szamponach przeciwłupieżowych;
  • wcierkach do skóry głowy;
  • dezodorantach;
  • balsamach do ciała, głównie antycellulitowych;
  • kremach do stóp;
  • płynach i solach do kąpieli;
  • kremach do twarzy, zwłaszcza do skóry trądzikowej i problematycznej;
  • tonikach;
  • żelach pod prysznic i do mycia twarzy.
Zobacz też:
Kosmetyki Bourjois - na co dzień i na specjalną okazję!

Olejek z rozmarynu możesz kupić także jako produkt samodzielny i dodać go do wybranych kosmetyków według własnego uznania. Zawsze musi zostać odpowiednio rozcieńczony.

Olejek rozmarynowy na skórę

Podczas przygotowania domowych kosmetyków na skórę z wykorzystaniem olejku rozmarynowego, pomocny będzie olej bazowy. To w nim musisz go rozpuścić, zanim nałożysz go na wybrane partie ciała. Powinien zostać dopasowany do aktualnych potrzeb skóry. Często wykorzystywane są olej jojoba lub migdałowy. 

Wymieszaj ok. 7 kropli olejku na 25 ml wybranego oleju, tak aby stężenie nie przekraczało 1%. Wmasuj w miejsca objęte cellulitem lub zmianami łuszczycowymi.

Olejek rozmarynowy na włosy

Olejek rozmarynowy na włosy jest niezwykle skuteczny, jeśli borykasz się z ich nadmiernym wypadaniem. Dzięki właściwościom pobudzającym mikrokrążenie doskonale dotlenia cebulki. Te stają się odżywione i są w stanie szybciej wyprodukować nowy włos. Tutaj możesz zastosować wcierkę, czyli olejek eteryczny zmieszany z olejem. Warto także dodać olejek rozmarynowy do codziennego szamponu – wystarczy kropla na 100 ml kosmetyku. 

Olejek rozmarynowy – środki ostrożności

Odpowiednie przechowywanie olejku to kwestia, o którą musisz zadbać. Najlepiej sprawdzi się ciemne, suche miejsce, do którego nie mają dostępu dzieci. Przed użyciem produktu każdy powinien wykonać tzw. próbę uczuleniową w niewidocznym miejscu. W ten sposób jesteś w stanie zweryfikować, czy działanie olejku rozmarynowego nie jest dla ciebie zbyt silne. Olejek rozmarynowy to produkt o wszechstronnym zastosowaniu. Warto go mieć w kosmetyczce, ale także w domowej apteczce. Przyda się, jeśli borykasz się z nadmiernym wypadaniem włosów, a leczenie nie przynosi poprawy. Kosztuje niewiele i jest wydajny, a rezultat jego stosowania może cię pozytywnie zaskoczyć.

Powiązane artykuły:
Zobacz też:
Jakie są właściwości zdrowotne oleju konopnego?