Kwas PHA – działanie kwasu hydroksylowego na cerę wrażliwą. Czym różni się od BHA i AHA?

Kwas PHA to najdelikatniejszy z dostępnych obecnie kwasów. Nie powoduje zaczerwienienia ani podrażnień. Dlatego bez obaw można używać go do pielęgnacji skóry wrażliwej. Sprawdź, jakie są jego właściwości i w formie jakich kosmetyków możesz go znaleźć.

kwas pha

Kwas PHA należy do kwasów nowej generacji, czyli kwasów polihydroksylowych. Świetnie oczyszczają cerę, rozjaśniają przebarwienia, wyrównują koloryt skóry, a przy tym nie wywołują pieczenia. Czym właściwie są kwasy PHA i jak mogą pomóc twojej skórze? Do tej grupy substancji, które mają naturalne pochodzenie, zalicza się glukonolakton, glukoheptanolakton i kwas laktobionowy. Glukonolakton powstaje podczas procesu fermentowania ziarna kukurydzy. Jest również składnikiem ludzkiej skóry – tworzy się w wyniku przemian metabolicznych glukozy w komórkach. Glukoheptanolakton to kwas PHA, który ze względu na duży rozmiar cząsteczki oraz zdolność wiązania wody długotrwale i dogłębnie nawilża skórę. Kwas laktobionowy uzyskuje się z naturalnie występującej laktozy. Ma silne właściwości łagodzące.

Kwas PHA – właściwości

Te substancje dobrze oczyszczają cerę, a przy tym świetnie ją nawilżają. Mają właściwości złuszczające – delikatnie złuszczają martwy naskórek, co skutkuje rozświetleniem twarzy oraz wygładzeniem. Niwelują zaczerwienienia, także będące następstwem trądziku różowatego. Znacznie zmniejszają widoczność rozszerzonych naczynek. Zwężają rozszerzone pory i pomagają pozbyć się zaskórników. Pobudzają komórki do regeneracji oraz wzmagają produkcję kolagenu. Dzięki temu łagodne zmarszczki zostaną zredukowane, a cera będzie wyglądała znacznie młodziej.

Czym PHA różni się od kwasów AHA i BHA?

Kwasy hydroksylowe dzielą się na trzy kategorie: BHA, AHA i PHA. Kwasy PHA są najdelikatniejsze ze wszystkich. Cząsteczki tworzące kwasy PHA są większe niż cząsteczki kwasów BHA i AHA, dlatego działają tylko na powierzchni i nie wnikają w głąb skóry. To właśnie dlatego kwasy PHA mogą stosować osoby o skórze wrażliwej i trądzikowej.

Kwasy PHA w kosmetyce – kto powinien stosować kwasy?

Dzięki swoim dobroczynnym właściwościom kwas PHA znalazł zastosowanie w kosmetyce. Te substancje, ze względu na swoją skuteczność połączoną z delikatnym działaniem, polecane są szczególnie osobom posiadającym cerę wrażliwą lub naczynkową. Doradza się również używanie ich przy takich problemach skórnych, jak:

Jakie kosmetyki z kwasami PHA znajdziesz na rynku?

Wybrany kwas PHA możesz zakupić w sklepie i stworzyć kosmetyk samodzielnie. Jest też możliwość zaopatrzenia się w cały zestaw do zrobienia np. toniku. Taki komplet zawiera płynny kompleks wybranych kwasów z pantenolem i alantoiną oraz niacynamid. W jaki sposób należy aplikować ten kosmetyk? Wystarczy nanieść go na oczyszczoną skórę jak zwykły tonik. Natomiast po około 10 minutach można nałożyć na twarz krem lub serum. Przy bardzo wrażliwej cerze nie zaleca się jednak codziennego używania. W takim przypadku warto robić 2–3 dni przerwy. W jaki sposób warto wykorzystać tonik z kwasem PHA? Taki produkt, zaaplikowany pod filtry przeciwsłoneczne, świetnie sprawdzi się jako dodatkowa ochrona przed szkodliwym promieniowaniem UV. Dobrze nadaje się też jako dodatek do balsamów do ciała oraz kremów do twarzy. Kwas PHA znajduje się również w dostępnych na rynku preparatach, np. maseczkach, peelingach czy kremach. Używa się ich także w gabinetach kosmetycznych przy zabiegu eksfoliacji.

Kwas PHA – przeciwwskazania

Ze względu na bardzo łagodne działanie nie ma zbyt wielu przeciwwskazań do używania kwasu PHA. Nie zaleca się jednak korzystania z zabiegów oraz kosmetyków, które je zawierają, osobom mającym na twarzy skaleczenia, otarcia i zadrapania, aktywną opryszczkę oraz cierpiącym na choroby autoimmunologiczne.

Kwas PHA ma wiele pozytywnych właściwości w pielęgnacji cery (w tym właściwości nawilżające). Dobrze oczyszcza cerę, nawilża ją, zamyka rozszerzone pory, a nawet wpływa na regenerację komórek oraz wzrost produkcji kolagenu. Jest przy tym wyjątkowo delikatny. Dlatego poleca się go osobom, których cera jest wrażliwa, naczynkowa lub które cierpią na trądzik różowaty czy łuszczycę. Zabiegi z wykorzystaniem tych kwasów wykonuje się w profesjonalnym salonie kosmetycznym. Możesz też stworzyć z ich pomocą kosmetyk samodzielnie lub kupić gotowy o odpowiednim stężeniu. Obecnie dostępne są między innymi peelingi, toniki, kremy i maseczki. Pielęgnacja skóry z ich zastosowaniem odmieni wygląd i kondycję twojej skóry.



Powiązane artykuły:
Anna Kwiatkowska
pasjonatka tematyki beauty, od zawsze na bieżąco z trendami w kosmetyce pielęgnacyjnej i make-upowej. Kocha modę. Jej najnowszą pasją jest zdrowe odżywianie, stara się też żyć coraz bardziej ekologicznie.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Podobne artykuły w kategorii: Pielęgnacja ciała