Stearynian glicerolu (INCI: Glyceryl Stearate) jest estrem kwasu stearynowego i gliceryny. Występuje jako granulki lub płatki o białej barwie. Nie ma zapachu. Jest wykorzystywany na szeroką skalę w przemyśle spożywczym, kosmetycznym oraz farmaceutycznym.

Glyceryl Stearate – działanie

Działanie stearynianu glicerolu jest bardzo wszechstronne. Poniżej przedstawiamy jego główne właściwości.

  • Jest tłustym emolientem. Oznacza to, że na aplikowanej powierzchni pozostawia tłustą, nieprzepuszczalną warstwę okluzyjną. 
  • Pełni funkcję emulgatora. Tworzy emulsje typu W/O. Pomaga łączyć fazę wodną z fazą olejową kosmetyku.
  • Wpływa na konsystencję produktu, ułatwia jego aplikację. 
  • Jest substancją pośrednio nawilżającą. Co to znaczy? Warstwa ochronna, którą tworzy, zapobiega utracie wody z naskórka. 
  • Wygładza i zmiękcza skórę oraz włosy.
  • Glyceryl Stearate często dodawany jest do kremów tzw. lekkich, nawilżających do cery tłustej.
  • Pełni funkcję substancji re-natłuszczającej. Pomaga odbudować warstwę lipidową skóry, która została wymyta podczas oczyszczania lub kąpieli za pomocą detergentów.
  • Stosowany do środków powierzchniowo-czynnych (myjących) zagęszcza je.
  • Stabilizuje produkty kolorowe, dba o ich wygląd i konsystencję.

Glyceryl Stearate – zastosowanie w kosmetykach

Glyceryl Stearate w kosmetykach jest substancją powszechnie wykorzystywaną. Jego właściwości są bardzo cenione przez tę rozwojową branżę. Gdzie można spotkać stearynian glicerolu? Może być obecny tak naprawdę w większości produktów kosmetycznych, a w szczególności:

  • w płynach do kąpieli
  • w żelach do mycia ciała/pod prysznic
  • w mydłach w płynie
  • w produktach do pielęgnacji włosów i skóry głowy (szampony, odżywki, maski, lotiony)
  • w balsamach do ciała różnego typu
  • w lekkich kremach nawilżających
  • w kremach do skór suchych i odwodnionych, o cięższej konsystencji
  • w kremach do cery dojrzałej, wygładzających
  • w produktach do stóp i dłoni
  • w kosmetykach tzw. kolorowych – podkładach, cieniach do powiek, szminkach, tuszach
  • w preparatach do oczyszczania skóry twarzy
  • w kremach specjalistycznych ( ochronnych)
  • w produktach przeciwsłonecznych z filtrami
  • w perfumach.
Zobacz też:
Citric Acid (kwas cytrynowy) – co to jest?

Glyceryl Stearate – bezpieczeństwo stosowania

Związek chemiczny Glyceryl Stearate został dopuszczony do użytku w przemyśle kosmetycznym bez szczególnych ograniczeń. Nie odnotowano, aby wykazywał właściwości drażniące czy uczulające. Jako czysta substancja może być komedogenny. Oznacza to, że może spowodować tzw. wysyp zaskórników oraz wzmagać już istniejące zmiany trądzikowe. Dlatego też osoby z wyżej wymienionym problemem powinny unikać jego dużych stężeń.

Stearynian glicerolu może być stosowany przez kobiety w ciąży oraz w okresie karmienia piersią. 

Glyceryl Stearate – naturalny czy syntetyczny?

Składnik ten jest sztucznie syntetyzowany w laboratoriach jako reakcja gliceryny z kwasem stearynowym. Kwas stearynowy natomiast występuje naturalnie w tłuszczu zwierząt oraz w roślinach.

Glyceryl Stearate – wpływ na środowisko.

Nie odnotowano negatywnego wpływu stearynianu glicerolu na środowisko naturalne.

Glyceryl Stearate – odpowiedni dla wegan?

Glyceryl Stearate jest substancją odpowiednią do użytku dla wegan tylko w przypadku potwierdzenia przez producenta danego kosmetyku, że nie zawiera w składzie substancji pochodzenia zwierzęcego. Kwas stearynowy, który bierze udział w jego produkcji, może pochodzić od zwierząt lub roślin.

Bibliografia:
https://cosmeticsinfo.org/ingredient/glyceryl-stearate
https://thedermreview.com/glyceryl-stearate/