Gliceryna (INCI: Glycerin) powstaje podczas produkcji mydła. Z chemicznego punktu widzenia należy do alkoholi. Charakteryzuje się gęstą konsystencją, podobną do syropu. Ma słodki smak, wyrazisty zapach i jest przezroczysta. Dobrze rozpuszcza się w wodzie i alkoholach, natomiast nie jest rozpuszczalna w tłuszczach. Należy do higroskopijnych substancji hydrofilowych. Gliceryna znalazła zastosowanie w branży kosmetycznej, farmaceutycznej, spożywczej.

Glycerin – działanie

  • Gliceryna ma bardzo małą cząsteczkę (higroskopijna), która potrafi penetrować w głąb skóry. Dzięki tej możliwości pełni rolę transportera innych składników aktywnych. Zwiększa skuteczność ich działania.
  • Wpływa na nawilżenie skóry (humektant).
  • Zapobiega przeznaskórkowej utracie wody (TLW).
  • Dba o jakość konsystencji danego preparatu, ułatwia jego aplikację.
  • Umożliwia zmieszanie substancji wodnych i tłuszczowych w danym kosmetyku.
  • Pełni funkcję ochronną.
  • Konserwuje.
  • Zapobiega wysychaniu produktu kosmetycznego.
  • Może być wykorzystywana jako składnik nadający zapach.
  • Zmniejsza lepkość.
  • Obniża aktywność wody w kosmetyku, która jest pożywką dla bakterii.
  • Zmiękcza.

Glycerin – zastosowanie w kosmetykach

W branży kosmetycznej gliceryna jest stosowana bardzo często. Jest środkiem tanim i łatwo dostępnym. Przy tym wykazuje szereg pożądanych właściwości. Głównie używa się jej do wszelkiego rodzaju produktów niezmywalnych – kremów, balsamów, maści, mleczek. 

  • Gliceryna od lat jest stosowana w kremach do rąk. Można ją rozpoznać już po charakterystycznym zapachu, lekko cytrusowym. Pełni tam rolę nawilżającą oraz ochronną.
  • Kremy do zadań specjalnych, stosowane w przypadku silnego mrozu i wiatru, również często zawierają glicerynę – głównie do celów ochronnych.
  • W kremach do twarzy Glycerin dba przede wszystkim o odpowiedni poziom nawilżenia. Może delikatnie wygładzać zmarszczki mimiczne.
  • Gliceryna w maskach i odżywkach do włosów zwiększa ich działanie odżywcze i nawilżające. Wygładza włosy.
Zobacz też:
Carbomer (karbomer, kwas poliakrylowy) – co to jest?

Glycerin – bezpieczeństwo stosowania

Gliceryna jest substancją bezpieczną do stosowania. Produkty z tym składnikiem mogą być używane przez kobiety w ciąży oraz w okresie karmienia piersią. Powstały różne badania na temat obecności gliceryny w kosmetykach do skór trądzikowych. Nie można jednoznacznie stwierdzić, czy jest ona dla nich odpowiednia, czy nie. Zaleca się jej rozważne stosowanie przy cerze problematycznej.

Glycerin – naturalny czy syntetyczny?

Naturalna gliceryna pozyskiwana jest z tłuszczu zwierzęcego lub roślinnego (olej kokosowy, olej palmowy). Na skalę przemysłową glicerynę wytwarza się z propylenu, który pochodzi z benzyny.

Glycerin – wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu gliceryny na środowisko naturalne.

Gliceryna – czy jest odpowiednia dla wegan?

Istnieje kilka sposobów wytwarzania gliceryny, w tym ten z wykorzystaniem tłuszczu zwierzęcego, weganie powinni więc mieć się na baczności. Bywa tak, że producent podaje informację o tym na opakowaniu danego kosmetyku. Jeśli jednak jej nie ma, warto zasięgnąć u niego bezpośredniej porady.

Inne – ciekawostki

Gliceryna wykorzystywana jest na szeroką skalę również w branży farmaceutycznej – zwykle pełni rolę substancji pomocniczej i nie jest szkodliwa. W szpitalach może być podawana w formie dożylnej – obniża ciśnienie wewnątrzczaszkowe. Aplikowana w formie czopków, ma działanie przeczyszczające. Gliceryna jest także dodawana do płynów leczniczych oka.

Bibliografia:
https://cosmeticsinfo.org/ingredient/glycerin-0
https://incibeauty.com/en/ingredients/6832-glycerin