Glukoza to substancja należąca do związków organicznych – cukier prosty pełniący funkcję źródła energii. Charakteryzuje się słodkim smakiem. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Biorąc pod uwagę stan skupienia, w jakim występuje, glukoza przyjmuje postać bezbarwnych granulek czy kryształków. Składnik ten wykorzystywany jest w wielu branżach, szczególnie w spożywczej, kosmetycznej oraz farmaceutycznej.

Glucose – działanie

Związek ten wykazuje następujące właściwości:

  • zatrzymuje wodę w naskórku oraz ogranicza jej odparowywanie, przez co silnie nawilża;
  • wygładza i uelastycznia naskórek;
  • w formie kryształków może być stosowany jako naturalny środek złuszczający martwy naskórek – dodatkowo pobudza mikrokrążenie;
  • zapobiega wysychaniu produktu kosmetycznego;
  • wykazuje powinowactwo do keratyny – głównego budulca włosa; dzięki temu świetnie sprawdza się jako składnik regenerujący, nawilżający fryzurę;
  • ro rozpuszczeniu w wodzie nie zmienia jej odczynu pH;
  • nadaje słodki smak kosmetykom do pielęgnacji ust.

Glucose – zastosowanie w kosmetykach

Cukry w kosmetykach mają bardzo szerokie zastosowanie. Często kojarzą się tylko ze złuszczaniem naskórka, a nie jest to ich jedyna funkcja w preparatach pielęgnacyjnych. Gdzie można znaleźć Glucose? Między innymi:

  • w szamponach;
  • w odżywkach, maskach do włosów;
  • w żelach pod prysznic;
  • w mydłach;
  • w produktach do depilacji w formie past;
  • w kremach do twarzy;
  • w balsamach do ciała;
  • w kremach po opalaniu;
  • w produktach do dłoni i stóp;
  • w peelingach do ciała oraz twarzy;
  • w kosmetykach do makijażu;
  • w preparatach do kąpieli;
  • w płynach, żelach do demakijażu.

Glucose – bezpieczeństwo stosowania

Odpowiednie organizacje, które zajmują się badaniem bezpieczeństwa poszczególnych składników, dowodzą, że glukoza jest substancją całkowicie bezpieczną. Nie zalicza się jej do potencjalnych alergenów. Nie działa również komedogennie. Co to oznacza? W przypadku cer narażonych na zmiany trądzikowe nie pogłębia już istniejącego problemu. Glucose to składnik dobrze tolerowany przez skórę oraz włosy.

Zobacz też:
Glycol Distearate (distearynian glikolu etylenowego) – co to jest?

Glukoza jest również bezpieczna do stosowania przez kobiety w okresie ciąży oraz podczas karmienia piersią. W tym wyjątkowym czasie skóra lubi być niezwykle kapryśna. Obecność glukozy w kosmetykach ukoi i nawilży wymagającą cerę.

Glucose – naturalny czy syntetyczny?

Glukoza jest substancją w naturalną. Bierze udział w procesie fotosyntezy w roślinach. Pełni również funkcję energetyczną. Związek ten najczęściej można znaleźć w ziemniakach, owocach, kukurydzy, ryżu. Dla celów komercyjnych produkuje się glukozę ze skrobi, która zostaje poddawana procesom enzymatycznej hydrolizy.

Glucose – wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu glukozy na środowisko naturalne. Tak naprawdę związek ten jest jego częścią, zatem nie wyrządza naszej planecie szkód. To bardzo ważny czynnik, który powinien mieć wpływ na decyzje o zakupie danego kosmetyku.

Czy Glucose jest odpowiedni dla wegan?

Glucose jest substancją, która może być stosowana przez wegan. Nie zawiera w sobie żadnych odzwierzęcych składników. Pozyskiwana jest z roślin. Weganie to grupa konsumentów, która nie akceptuje w produktach kosmetycznych związków z organizmów żywych.

Glucose – ciekawostki

Czy wiesz, że – oprócz glukozy – w kosmetyce stosuje się również inne cukry? Należą do nich sacharoza, ramnoza, chitozan, miód. Nie można zapomnieć o kwasie hialuronowym, który – biorąc pod uwagę budowę chemiczną – również zalicza się do grupy glikozaminoglikanów.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/glucose-0
https://incibeauty.com/en/ingredients/9680-glucose