Sucrose (sacharoza) – co to jest? Właściwości i zastosowanie w kosmetykach

Sacharoza to związek organiczny z grupy węglowodanów. Budują ją dwie cząsteczki – glukozy oraz fruktozy. Biorąc pod uwagę jej właściwości fizyczne, jest ciałem stałym w formie kryształków. Ma białą barwę. Z łatwością rozpuszcza się w wodzie. Wyróżnia się słodkim smakiem.

Sucrose – działanie i właściwości

sucrose ciekawostki
An unknown man applying shaving foam to his face in a bathroom at home. One unrecognizable male using beard shampoo in his apartment.

Jakie właściwości ma sacharoza? Oto część z nich:

  • ze względu na postać, jaką przyjmuje, może pełnić funkcję złuszczającą jako peeling mechaniczny;
  • nadaje produktom do ust słodki smak, umilając codzienną pielęgnację;
  • pełni funkcję nawilżającą, zapobiega utracie nadmiernej ilości wody z naskórka;
  • wpływa na odpowiednią formę produktów podczas ich użytkowania; nie dopuszcza do wysychania masy kosmetycznej;
  • silnie wygładza.

Sucrose – zastosowanie w kosmetykach

sucrose ciekawostki
An unknown man applying shaving foam to his face in a bathroom at home. One unrecognizable male using beard shampoo in his apartment.

Sacharoza w kosmetykach może występować pod postacią ciekłą lub w formie kryształków. Ze względu na przyjazne właściwości, jakie oferuje skórze, jest lubianą substancją. Gdzie można ją znaleźć najczęściej? Występuje:

  • w różnego rodzaju peelingach, produktach złuszczających do twarzy oraz do ciała;
  • w kremach do twarzy;
  • w balsamach do ciała;
  • w kremach do dłoni;
  • w produktach do stóp;
  • w płynach do kąpieli;
  • w szamponach i innych preparatach do włosów;
  • w produktach do depilacji;
  • w tonikach do twarzy.

Sucrose – bezpieczeństwo stosowania produktów z tym składnikiem

O ile konsumenci powinni ograniczać cukier w swojej diecie, ten stosowany w kosmetykach jest jak najbardziej pożądany. Sacharoza jest substancją bezpieczną do stosowania w preparatach pielęgnacyjnych. Nie powoduje podrażnień oraz nie zalicza się jej do potencjalnych alergenów.

Obecność Sucrose w kosmetykach jest również bezpieczna dla kobiet w ciąży oraz w okresie karmienia piersią. Nie działa komedogennie. Może być stosowana przez posiadaczy cery bardziej problematycznej.

Sucrose – naturalny, czy syntetyczny?

Naturalnie ten dwucukier występuje m.in. w burakach cukrowych oraz trzcinie cukrowej. Jest substancją pochodzenia roślinnego.

Sucrose – wpływ na środowisko

sucrose ciekawostki
An unknown man applying shaving foam to his face in a bathroom at home. One unrecognizable male using beard shampoo in his apartment.

Dbałość o środowisko poprzez codzienne, zwykłe czynności to punkt obowiązkowy, na który powinien każdy zwracać uwagę. Z pozoru nieistotne kwestie takie jak składniki, które są używane w kosmetykach, w istocie są bardzo ważne! Wiele preparatów zawiera, chociażby, szkodliwy mikroplastik zagrażający środowisku wodnemu. Sacharoza jest związkiem bezpiecznym dla środowiska naturalnego. Łatwo ulega rozkładowi.

Sucrose – odpowiedni dla wegan?

Biorąc pod uwagę fakt, że Sucrose pochodzi z roślin, nie zawiera w sobie żadnych odzwierzęcych substancji. Jest bardzo lubiana i akceptowana przez wegan, którym odpowiada etyka pochodzenia i wytwarzania sacharozy.

Sucrose – ciekawostki

sucrose – ciekawostki

Sacharoza występuje w wielu składnikach spożywczych takich jak suszone owoce, produkty zbożowe, buraki, fasola czy groszek zielony. W produktach przetworzonych pełni rolę słodzika. Można ją znaleźć we wszelkiego rodzaju słodyczach. Charakterystyczną cechą, którą nadaje pralinom lub płatkom śniadaniowym, jest obecność skrystalizowanego cukru na ich powierzchni. Należy pamiętać, że nadmiar sacharozy w diecie jest szkodliwy dla zdrowia i może w konsekwencji prowadzić do wielu chorób:

  • powstawania stanów depresyjnych;
  • niszczenia szkliwa zębów i pojawienia się próchnicy;
  • przyspieszenia procesów starzenia się całego organizmu;
  • pojawiania się problemów z wagą.

Najczęściej zadawane pytania

Czym jest Sucrose?

Sucrose to inaczej sacharoza. To związek organiczny zbudowany z glukozy i fruktozy.

Czy sacharoza jest bezpieczna?

Jest to substancja bezpieczna w preparatach pielęgnacyjnych. Nie powoduje podrażnień i nie zalicza się jej do potencjalnych alergenów. Mogą ją stosować zarówno kobiety w ciąży, jak i karmiące piersią.

W jakich kosmetykach znajduje się Sucrose?

Ten składnik pielęgnacyjny znajdziesz w składach peelingów, produktów złuszczających do twarzy i ciała, w kremach do dłoni, płynach do kąpieli, produktach do stóp, szamponach i preparatach do włosów.

https://thedermreview.com/sucrose/

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/sucrose-0



Powiązane artykuły:
Joanna Miś
Karierę rozpoczęła niefortunnie na studiach budownictwa. Jednak los chciał inaczej i z wykształcenia (i zamiłowania) jest kosmetolożką. Uważa, że dbanie o skórę nie kończy się na odpowiedniej pielęgnacji. Holistyczne podejście do człowieka to coś, co jest jej bardzo bliskie i dotyczy każdej sfery jej życia. Pogłębia swoją wiedzę na temat trądziku, który dotyka nie tylko młodzieży, ale i dorosłych. Od niedawna pełni nową rolę – mamy.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Podobne artykuły w kategorii: Encyklopedia