Potassium Sorbate (Sorbinian potasu) – co to jest?

Sorbinian potasu (INCI: Potassium Sorbate) to związek organiczny; sól potasowa kwasu sorbowego. Przyjmuje postać białego proszku lub kryształków. Nie posiada zapachu. Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Potassium Sorbate jest głównie wykorzystywanym składnikiem w branży spożywczej, jednak w kosmetyce też znalazł swoje miejsce.

Potassium Sorbate – działanie

  • Sorbinian potasu jest przede wszystkim świetnym konserwantem. Wpływa na trwałość produktu kosmetycznego.
  • Zapobiega rozwojowi drobnoustrojów chorobotwórczych – co ważne, nie niszczy pożądanych dla człowieka bakterii kwasu mlekowego.
  • Hamuje rozprzestrzenianie się pleśni i grzybów.
  • Najlepiej działa w środowisku kwaśnym, w innym jego właściwości są znacznie słabsze.
  • Zapobiega tzw. wtórnemu zakażeniu kosmetyku – ma to miejsce w przypadku nabierania kremów bezpośrednio palcem z opakowania.

Potassium Sorbate – zastosowanie w kosmetykach

Większość kosmetyków musi zawierać konserwant, aby konsument mógł cieszyć się długim i bezpiecznym użytkowaniem. Na rynku istnieje ich wiele, ale nie każdy może poszczycić się dobrymi opiniami i brakiem szkodliwości. Sorbinian potasu pod tym względem wygrywa. Jest bezpieczną substancją, którą można spotkać w większości preparatów pielęgnacyjnych, także tych ekologicznych.

W jakich kosmetykach można spotkać Potassium Sorbate?

  • Kremy do twarzy
  • Sera, eliksiry, olejki
  • Produkty do oczyszczania twarzy – równego rodzaju
  • Żele pod prysznic
  • Płyny do kąpieli
  • Produkty specjalistyczne, skierowane na dany problem skórny
  • Kremy do stóp i dłoni
  • Szampony, odżywki, maski do włosów
  • Produkty trychologiczne

Potassium Sorbate – bezpieczeństwo stosowania

Szkodliwość sorbinianu potasu została obalona badaniami naukowymi. Uchodzi on za jeden z najbezpieczniejszych konserwantów. Wyróżnia go zdolność działania bakteriobójczego, przy zachowaniu nienaruszonych pożytecznych bakterii kwasu mlekowego. Dla celów kosmetycznych istnieją jednak pewne ograniczenia stężeń dla Potassium Sorbate. Wynosi ono do 0,6%.

Potassium Sorbate jest konserwantem bezpiecznym do stosowania dla kobiet w ciąży oraz w okresie karmienia piersią. Inne badania dokonane przez światowe organizacje donoszą, że sorbinian potasu jako czysta, stuprocentowa substancja jest środkiem silnie drażniącym oczy. Nie ma to jednak odniesienia do kosmetyków, gdzie jego wartość procentowa jest znikoma (do 0,6%).

Potassium Sorbate – naturalny czy syntetyczny?

Naturalnie kwas sorbowy (identyczny jak sorbinian potasu) występuje w owocach jarzębiny. W przemyśle kosmetycznym wykorzystuje się syntetycznie tworzony konserwant. Pozyskuje się go w laboratoriach na drodze reakcji wodorotlenku potasu z kwasem sorbowym. Następnie, z pomocą alkoholu (etanolu) ulega on procesom krystalizacji. Tak otrzymuje się Potassium Sorbate w formie granulków.

Potassium Sorbate – wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu Potassium Sorbate na środowisko. Jest on dopuszczalny do stosowania w produktach naturalnych i ekologicznych, zatem można sądzić, że nie zagraża otoczeniu.

Potassium Sorbate – odpowiedni dla wegan?

Sorbinian potasu jest substancją, którą mogą stosować w produktach pielęgnacyjnych także weganie. Nie zawiera w swoim składzie substancji pochodzenia zwierzęcego. 

Inne – ciekawostki

Potassium Sorbate jako E202? Oczywiście! Sorbinian potasu jest jednym z najpopularniejszych konserwantów również w żywności. Najczęściej w produktach kwaśnych, gdyż tam wykazuje najlepsze działanie grzybo– i bakteriobójcze.

Bibliografia:
https://www.healthline.com/health/potassium-sorbate
https://cosmeticsinfo.org/ingredient/potassium-sorbate