Wodorotlenek potasu jest jedną z najsilniejszych zasad. Nazywa się go również ługiem potasowym. Należy do substancji nieorganicznych, pozyskiwanych syntetycznie. 

Pod względem chemicznym składnik ten występuje jako ciało stałe, głównie płatki, granulki. Przyjmuje białą barwę. Dobrze rozpuszcza się w wodzie oraz etanolu. Dzięki właściwościom, które wykazuje, znalazł zastosowanie w wielu dziedzinach życia, również w branży kosmetycznej. Na opakowaniach produktów pielęgnacyjnych można go znaleźć jako INCI: Potassium Hydroxide.

Potassium Hydroxide – działanie

Potassium Hydroxide wykazuje kilka ważnych właściwości:

  • reguluje pH preparatu kosmetycznego;
  • bierze udział w produkcji twardych mydeł;
  • jest substancją o charakterze higroskopijnym – ma zdolność wchłaniania wilgoci, przyciąga wodę z otoczenia i łatwo się w niej rozpuszcza.

Potassium Hydroxide – zastosowanie w kosmetyce

Wodorotlenek potasu występuje w bardzo określonych produktach do pielęgnacji twarzy, ciała, a także włosów. Najczęściej można go znaleźć w:

  • mydłach w kostce;
  • produktach do kąpieli (płynach, kulach, solach, pudrach);
  • kosmetykach silnie oczyszczających;
  • szamponach;
  • preparatach przeznaczonych do depilacji;
  • produktach do stylizacji włosów (szczególnie do prostowania, a także kręcenia).

Potassium Hydroxide – bezpieczeństwo stosowania

Bezpieczeństwo stosowanych substancji kosmetycznych powinno odgrywać kluczową rolę podczas podejmowania decyzji o wyborze danego preparatu. Pomimo, że każdy składnik jest badany na wiele sposobów i nie tak łatwo wprowadzić związki aktywne na rynek kosmetyczny – zawsze istnieje jakieś ryzyko. Istnieją różne skóry o rozmaitych predyspozycjach. Uzależnione jest to m.in. od czynników wewnętrznych takich jak zaburzenia hormonalne, ciąża, choroby o różnym podłożu, a nawet cykl menstruacyjny. Odpowiednia pielęgnacja oraz dieta także nie są obojętne dla cery i jej stopnia uwrażliwienia na dane substancje.

Zobacz też:
Glikol polietylenowy (Polyethylene Glycol, PEG) – co to jest?

Potassium Hydroxide ogólnie uznany został za substancję bezpieczną do stosowania, należy jednak przestrzegać odpowiednich zasad. Tyczy się to przede wszystkim producentów, ale również samych osób, które dany kosmetyk używają. Wodorotlenek potasu może być dodawany w zakresie określonych stężeń:

  • do 2% w kosmetykach do prostowania włosów;
  • do 4,5% w profesjonalnych kosmetykach do prostowania włosów (w salonach fryzjerskich);
  • do 5% w preparatach stosowanych do usuwania skórek;
  • do 11% w kosmetykach, w których reguluje pH, ale innych niż do depilacji;
  • do 12,7%, jeśli pełni funkcję regulacji pH w produktach do depilacji.

Dodatkowo, producent zobowiązany jest do umieszczenia na etykiecie odpowiednich informacji na temat działania składnika po ewentualnym połknięciu. Powinien ostrzec też, aby trzymać go poza zasięgiem dzieci.

Substancja ta nie jest zalecana do stosowania przez kobiety w ciąży, ponieważ może podrażniać tak wymagającą skórę.

Potassium Hydroxide – wpływ na środowisko naturalne

Na tę chwilę nie odnotowano negatywnego działania wodorotlenku potasu na środowisko naturalne. 

Potassium Hydroxide – naturalny czy syntetyczny?

Substancja ta powstaje całkowicie syntetycznie. Do celów komercyjnych, na szeroką skalę, stosuje się tzw. elektrolizę chlorku potasu.

Potassium Hydroxide – czy jest odpowiedni dla wegan

Jako substancja syntetyczna, Potassium Hydroxide jest wegański w 100%. Taki rodzaj składników również jest akceptowany przez wegan. Najważniejsze, aby nie zawierał związków odzwierzęcych.

Potassium Hydroxide – ciekawostki

Wodorotlenek potasu należy do substancji silnie żrących! W bezpośrednim kontakcie ze skórą powoduje oparzenia. W razie połknięcia może dojść do trwałych zmian w przełyku, nawet zagrażającym życiu.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/potassium-hydroxide

https://thedermreview.com/potassium-hydroxide/