Sorbic Acid (kwas sorbowy) – co to jest?

Kwas sorbowy zaliczany jest do związków organicznych. Jest nienasyconym kwasem karboksylowym. Pod względem chemicznym występuje w formie ciała stałego – proszku. Przybiera barwę białą lub jest całkowicie pozbawiony koloru. Ze względu na swoje właściwości, kwas sorbowy znalazł zastosowanie w wielu branżach, między innymi spożywczej i kosmetycznej. Na etykiecie można go zlokalizować jako INCI: Sorbic Acid.

Sorbic Acid – działanie

Kwas sorbowy pełni głównie funkcję konserwującą:

  • chroni preparat kosmetyczny przed namnażaniem grzybów oraz pleśni;
  • hamuje rozwój bakterii, jednak tylko w odpowiednio niskim pH. Z tego też powodu często łączony jest z innymi substancjami przeciwbakteryjnymi;
  • chroni kosmetyk przed namnażaniem drobnoustrojów, do którego dochodzi podczas aplikacji za pomocą palca. 

Sorbic Acid – zastosowanie w kosmetyce

Jako konserwant, kwas sorbowy znalazł zastosowanie w większości dostępnych kosmetyków. Najczęściej można go znaleźć w:

  • różnego rodzaju kremach do twarzy;
  • balsamach do ciała;
  • kremach do dłoni oraz stóp;
  • produktach po opalaniu oraz po depilacji;
  • kosmetykach do makijażu (podkładach);
  • żelach do mycia twarzy;
  • mleczkach do demakijażu;
  • szamponach;
  • maskach i odżywkach do włosów;
  • produktach do higieny jamy ustnej;
  • pastach do zębów.

Sorbic Acid – bezpieczeństwo stosowania

Ogólnie Sorbic Acid został uznany przez odpowiednie organizacje za substancję bezpieczną do stosowania zgodnie ze swoim przeznaczeniem. Mowa o funkcji konserwującej. 

Istnieją pewne ograniczenia co do jego użytkowania. Maksymalne stężenie kwasu sorbowego w kosmetykach to 0,6%. Co ciekawe, istnieje możliwość dodania Sorbic Acid w wyższych stężeniach, co musi zostać poparte uzasadnionym pisemnym wnioskiem przez producenta.

Zobacz też:  Glycine Soja Oil (olej sojowy) – co to jest?

Sorbic Acid nie działa komedogennie. Może jednak podrażniać skórę. Opinie konsumentów pochodzące z pewnych źródeł sugerują, że substancja ta przyczynia się do powstawania silnych reakcji alergicznych – uczulenia kontaktowego. Mimo to, kwas sorbowy nie jest zakazany dla kobiet w okresie ciąży.

Sorbic Acid – wpływ na środowisko naturalne

Okazuje się, że tak z pozoru niewielka rzecz jak substancje w kosmetykach, ma wielki wpływ na otoczenie. Obecnie nie odnotowano szkodliwego wpływu Sorbic Acid na środowisko. To bardzo ważne, aby wybierać konserwanty bezpieczne dla przyrody.

Sorbic Acid – naturalny czy syntetyczny?

Naturalnie Sorbic Acid występuje w owocach jarzębiny. Przez pewien czas to stamtąd był pozyskiwany. Obecnie, na szeroką skalę przemysłową, substancja ta wytwarzana jest całkowicie syntetycznie.

Sorbic Acid – czy jest odpowiedni dla wegan

Weganie nie akceptują w produktach kosmetycznych żadnych związków pochodzenia zwierzęcego. Bardzo ważny jest dla nich także sam proces ich powstawania. Wszystko musi być etyczne oraz spełniać określone normy. Sorbic Acid, jako substancja głównie sztuczna, jest w 100% wegański. Syntetyczne związki są również akceptowane przez tego typu konsumentów.

Sorbic Acid – ciekawostki

Kwas sorbowy jest jedną z popularniejszych substancji występujących w przemyśle spożywczym. Pełni tam funkcję konserwującą, ale także utrzymuje odpowiedni poziom wilgoci. Najczęściej dodawany jest do różnego rodzaju gotowych ciast, pizzy, lemoniad, napojów, gotowych sałatek, sosów, a także skorupiaków.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/sorbic-acid


Powiązane artykuły:
Joanna Miś
Karierę rozpoczęła niefortunnie na studiach budownictwa. Jednak los chciał inaczej i z wykształcenia (i zamiłowania) jest kosmetolożką. Uważa, że dbanie o skórę nie kończy się na odpowiedniej pielęgnacji. Holistyczne podejście do człowieka to coś, co jest jej bardzo bliskie i dotyczy każdej sfery jej życia. Pogłębia swoją wiedzę na temat trądziku, który dotyka nie tylko młodzieży, ale i dorosłych. Od niedawna pełni nową rolę – mamy.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Podobne artykuły w kategorii: Encyklopedia