Inna nazwa tej substancji to kwas stearynowy oksyetylenowany 100 molami tlenku etylenu. Pod względem chemicznym przybiera formę woskowatego, plastycznego ciała stałego. PEG-100 Stearate należy do bardzo licznej grupy tzw. PEG-ów. Są to substancje o różnej strukturze, długości łańcucha oraz wielkości cząsteczek. Ich budowa determinuje określone właściwości. PEG-i wykorzystuje się przede wszystkim w branży kosmetycznej, ale także w farmacji. 

PEG-100 Stearate – działanie

Można wyróżnić następujące właściwości tej substancji:

  • jest wykorzystywana w kosmetykach jako emolient; oznacza to, że pomaga tworzyć różnego rodzaju stabilne emulsje – połączenie frakcji wodnych z olejowymi;
  • powoduje powstawanie piany;
  • wpływa bezpośrednio na ostateczną konsystencję preparatu pielęgnacyjnego;
  • podwyższa lepkość kosmetyku;
  • może pełnić rolę detergentu;
  • jest solubilizatorem. Co to oznacza? Jego obecność umożliwia umieszczenie substancji potencjalnie nierozpuszczalnych w wodzie np. aromatów, wyciągów roślinnych w preparacie kosmetycznym.

PEG-100 Stearate – zastosowanie w kosmetyce

Wszystkie PEG-i znajdują zastosowanie w kosmetyce. Można je spotkać na każdym kroku i w większości produktów. Gdzie najczęściej się pojawiają? Tak naprawdę wszystko zależy od właściwości i danych funkcji. PEG-100 Stearate najczęściej występuje w:

  • żelach do mycia twarzy;
  • płynach do kąpieli;
  • szamponach różnego rodzaju;
  • produktach do demakijażu;
  • mleczkach i emulsjach do pielęgnacji ciała;
  • mydłach w płynie;
  • kremach do twarzy;
  • preparatach ochronnych z filtrami UV;
  • produktach do golenia;
  • kosmetykach łagodzących po goleniu;
  • kremach do dłoni oraz stóp;
  • serach i innych specjalistycznych preparatach.

PEG-100 Stearate – bezpieczeństwo stosowania

O PEG-ach krąży wiele mitów. W internecie, i nie tylko można przeczytać wiele sprzecznych opinii na ich temat. Warto zdać sobie sprawę, że PEG-i są jednymi z najlepiej przebadanych substancji stosowanych w kosmetyce. 

Pod względem toksyczności są bezpieczne jako składniki preparatów pielęgnacyjnych. Nie są kancerogenne, co często im się zarzuca. Mogą być zanieczyszczone innym, nie do końca bezpiecznym związkiem – 1,4-dioksanem. Jednak jego ilości są tak znikome, że nie mają wpływu na stan skóry, a także cały organizm i zdrowie konsumenta. Nie zaleca się stosowania PEG-ów kobietom w okresie ciąży oraz dzieciom.

PEG-100 Stearate jest zatem bezpieczny do stosowania zgodnie ze swoim przeznaczeniem. 

PEG-100 Stearate – naturalny czy syntetyczny

PEG-100 Stearate powstaje w wyniku zastosowania metod biotechnologicznych jako substancja syntetyczna. W tych procesach bierze udział kwas stearynowy, który może mieć różne pochodzenie (roślinne, zwierzęce).

PEG-100 Stearate – wpływ na środowisko naturalne

Nie odnotowano szczególnego wpływu PEG-ów na środowisko naturalne.

PEG-100 Stearate – czy jest odpowiedni dla wegan?

Tutaj sytuacja nie jest tak oczywista. Kwas stearynowy, biorący udział w powstawaniu PEG-100 Stearate, może pochodzić z roślin, ale także być surowcem odzwierzęcym. Jeśli na danym produkcie nie ma takiej informacji, trzeba ją znaleźć bezpośrednio u producenta.

PEG-100 Stearate – ciekawostki

PEG-i to bardzo liczna grupa substancji. Oprócz PEG-100 Stearate, w produkcji kosmetyków wykorzystuje się także:

  • PEG-2;
  • PEG-20 Laurate;
  • PEG-150 Oleate;
  • PEG-200 Castor Oil.

https://thedermreview.com/peg-100-stearate/

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/peg-100-stearate