Olejek kamforowy – charakterystyka

Kamfora to substancja pozyskiwana z drzewa cynamonowca. Obecnie powstaje jako forma syntetyczna. Czysta kamfora ma formę stałą, jest koloru białego. Charakteryzuje ją bardzo wyrazisty zapach, mentolowo-eukaliptusowy. Jako produkt samodzielny wykorzystywana jest rzadko, zazwyczaj w formie dodatku do kosmetyków, leków. 

Olejek kamforowy używany jest częściej, już jako samodzielny preparat. Możemy spotkać go w połączeniu z innym olejem, np. rzepakowym, lub w formie olejku eterycznego. Na pewno chociaż raz słyszałeś powiedzenie, że ktoś przepadł jak kamfora. To idealnie odzwierciedla właściwości chemiczne tego związku organicznego. Kamfora zmienia stan skupienia ze stałego w gaz. Pomija stan ciekły – po prostu znika.

Olejek kamforowy – zastosowanie w kosmetyce

Olejek kamforowy wykazuje właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne. Znalazł swoje miejsce w kosmetykach przeciwtrądzikowych, przeznaczonych dla skór problematycznych. Koncerny kosmetyczne często dodają go ze względu na jego zapach, który albo się kocha, albo nienawidzi. Olejek kamforowy daje uczucie chłodu, co sprawia, że dodaje się go do wszelkich preparatów do stóp czy dezodorantów. Relaksuje i rozluźnia spięte mięśnie. Wykorzystuje się go w salonach SPA poprzez dodawanie kilku kropel do oleju bazowego do masażu. 

Olejek kamforowy działa:

  • oczyszczająco,
  • detoksykująco,
  • przeciwtrądzikowo,
  • antyseptycznie,
  • przeciwzapalnie,
  • chłodząco.

Ponadto:

  • pobudza mikrokrążenie w skórze,
  • łagodzi podrażnienia i stany zapalne,
  • odżywia.

Aromat olejku kamforowego niezwykle przypadł do gustu branży perfumeryjnej. Jest dodatkiem w wielu ekskluzywnych flakonach o kadzidłowym zapachu. Czy wiesz, że w starożytności używano go zamiast perfum? 

Olejek kamforowy na włosy

Właściwości rozgrzewające kamfory sprawiły, że w formie olejku lub jako dodatkowy składnik aktywny w produkcie stosuje się ją na skórę głowy. Przyspiesza krążenie krwi, odżywia cebulki włosów. Wspomaga szybszy wzrost włosów oraz zapobiega nadmiernemu wypadaniu. Olejek kamforowy na włosy stosowany jest również jako środek pomocniczy przy łupieżu.

Zobacz też:
Czym zmyć farbę do włosów ze skóry? Najlepsze sposoby na wywabienie barwnika – bez podrażnień

Olejek kamforowy – zastosowanie w medycynie

Olejek z drzewa cynamonowca ma szereg zastosowań w medycynie. Wykorzystuje się je do dziś. Działanie lecznicze olejku:

  • rozluźnia mięśnie,
  • rozgrzewa,
  • działa przeciwbólowo,
  • przyspiesza przebieg drobnych infekcji,
  • ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe,
  • korzystnie wpływa na drogi oddechowe (ułatwia proces oddychania),
  • oczyszcza,
  • relaksuje.

Wspaniałe działanie przeciwbólowe olejku kamforowego wykorzystuje się przy infekcjach ucha. Kilka razy dziennie należy smarować okolice małżowin usznych. Kamfora delikatnie rozgrzewa i przynosi ulgę w chorobie. Pamiętaj, aby nie aplikować preparatu bezpośrednio do środka ucha.

Przeziębienia i problemy z układem oddechowym dotykają nas najbardziej jesienią. To świetny czas, aby zacząć stosować inhalacje z olejkiem kamforowym. Mogą to być tzw. parówki, znane od dawien dawna. Przygotuj miskę z wrzątkiem i wlej kilka kropel substancji. Przykryj głowę ręcznikiem i oddychaj głęboko przez min. 10 minut. Możesz dodać kilka kropel do soli fizjologicznej aplikowanej do inhalatora. Podobne działanie uzyskasz również, wlewając olejek do gorącej kąpieli lub kominka zapachowego. 

Olejek kamforowy stosuje się również na kaszel, bóle mięśniowo-stawowe oraz przy przewlekłym świądzie skóry. Należy uważać z aplikacją, jeśli doszło do przerwania ciągłości naskórka lub otwartych ran. Olejek kamforowy po dostaniu się do krwi może wykazywać toksyczne właściwości.

Olejek kamforowy – gdzie kupić?

Najlepiej poszukaj sprawdzonego sklepu lub apteki, abyś była pewien, że produkt, który stosujesz, jest bezpieczny. 

Olejek kamforowy – środki ostrożności

Jak mówi stare łacińskie przysłowie – dawka czyni truciznę. Najważniejsze, abyś zachował umiar i konsultował użytkowanie olejku kamforowego z lekarzem lub farmaceutą. Wystarczą ok. 4 g kamfory, aby doszło do zatrucia i śmierci. Zatrucie objawia się dużymi wymiotami, zawrotami głowy, majaczeniem. Jako produkt wykorzystywany w kosmetyce olejek kamforowy powinien być łączony z innymi olejami.